Banca Mondiala a revizuit in sens pozitiv estimarile privind cresterea economica a Chinei din acest an, de la 7,2% la 8,4%, in contextul majorarii cheltuielilor publice, insa a avertizat ca pentru a asigura revenire sustenabila este nevoie si de un avans al cererii in sectorul privat, potrivit AFP. Imbunatatirea estimarilor privind evolutia economiei Chineri vine dupa actiuni similare ale FMI si Bancii de Dezvoltare din Asia.

"Anul 2009 a aratat ca, chiar si in conditii globale dificile, economia Chinei poate sa creasca robust. Desigur, in 2009 au fost folosite masuri de urgenta, insa acestea nu pot fi folosite pentru o perioada lunga de timp", a declarat Louis Kuijs, economist in cadrul BM.

Evolutia economiei chineze a fost sprijinita de revenirea surprinzatoare a economiilor din Asia de Est, arata Banca Mondiala, care si-a revizuit prognoza de crestere economica pentru tarile din regiune la 6,7%, de la 5,3%. Pentru 2010, institutia estimeaza ca avansul regiunii ar putea atinge 8,7%.

Economia Chinei a crescut cu 8,9% in cel de-al treilea trimestru, cel mai rapid ritm de crestere din acest an, dupa ce in trimestrul anterior a avansat cu 7,9%. In primul trimestru al anului, Produsul Intern Brut al Chinei a urcat cu 6,1%, acesta fiind cel mai redus ritm de crestere din ultimii zece ani.