Contractia pietei imobiliare a facut ca in anumite zone colateralele aduse in garantie de clientii bancilor sa fie sub valoarea evaluata a locuintei, admit bancherii, chiar daca pe ansamblul pietei ei evita sa dea un raspuns ferm.

“Nu avem date la nivelul intregii piete. Sigur ca piata s-a contractat, dar aceasta contractie depinde de zona geografica, de momentul acordarii creditului si de modul in care a fost facuta evaluarea. Din fericire, nu toate creditele s-au dat in timpul bubble-ului. Pe urma, e clar ca gradul de recuperare e cu atat mai mare cu cat proprietatea adusa in garantie se afla intr-o zona mai putin speculata”, a explicat pentru Hotnews.ro Mihai Bogza, presedintele Bancpost.

El a mai spus ca reluarea creditarii pe segmentul ipotecar depinde in cea mai mare masura de sentimentul clientilor.

Noi avem chiar acum un program similar Primei Case, complementar lui, dar constatam ca sentimentul clientilor este foarte deteriorat. Suntem intr-o criza care ii face pe cei care si-ar dori sa ia un imprumut, sa se intrebe cat de sigur e locul lor de munca si daca vor avea din ce sa isi achite ratele. Se tem de viitorul lor ca salariati, ca sa zic asa.

Nu vor sa ajunga sa isi cumpere o casa din care sa fie evacuati a doua zi pentru neplata ratelor”, a mai spus seful Bancpost.

Cand increderea clientilor in economie va creste, clientii vor reveni mai optimisti la banca sa intrebe de credite, e convins Bogza. “Noi ramanem interesati sa finantam, dar mai trebuie sa avem si pe cine”, a conchis seful Bancpost.