Bancile britanice RBS si Lloyds au decis sa vanda sute de unitati bancare si active cheie, ca sa se incadreze in regulile UE privind concurenta. Restructurarile au ca efect concedieri consistente. Institutiile vor primi in schimb 36,5 miliarde de euro de la Guvern, transmite Euronews. Un oficial britanic a declarat ca RBS si Lloyds vor fi intr-o pozitie si mai buna pentru a sustine creditarea, potrivit sursei citate.

Oficialul citat a mai spus ca Lloyds va creste capacitatea de creditare in acest an si anul urmator cu 11 miliarde de lire sterline pentru companii si 3 miliarde lire pentru consum. RBS isi va respecta angajamentul de a credita cu 25 miliarde lire sterline in 2009 si 2010. Intre timp, HSBC va concedia 1.700 de angajati in Marea Britanie. Acestea se adauga la alte mii de concedieri in industria bancara, din ultimul an. RBS a anuntat, in aceasta saptamana, ca concediaza 3.700 de angajati.

Trezoreria Marii Britanii va injecta 25,5 miliarde lire sterline la RBS. Impreuna cu injectiile anterioare, infuzia de capital ajunge astfel la 45,5 miliarde lire - cea mai mare suma de bani alocata vreodata unei banci, arata Bloomberg. Guvernul britanic este astfel mai aproape de a detine integral institutia financiara, pe cand Lloyds va ramane in afara controlului guvernamental.

Ambele banci vor vinde sucursale si divizii pentru a se incadra in regulile ajutorului de stat. UE obliga bancile care au primit sustinere financiara publica sa vanda active pentru a evita un avantaj incorect si sa restrictioneze competitia. Spre diferenta de aceasta abordare, factorii de decizie din SUA au oferit sprijin financiar unor banci care s-au extins, in perioada crizei financiare, operand noi achizitii.

Lloyds va renunta la 600 de sucursale. BRBS va renunta la 318 sucursale (14% din reteaua RBS in Marea Britanie). Acestea acopera, potrivit Reurters, 2% din piata de retail a Marii Britanii, 5% din piata IMM-urilor si 5% din piata corporatiilor. De asemenea, va vinde cateva divizii.