In lumea fantastica imaginata de Eliade (care si-a platit taxele in Franta, dar asta e o alta poveste) personajul Gavrilescu, in urma unei "expeditii" extraordinare, face un salt in timp si realizeaza ca banii pe care ii folosise de dimineata nu ii mai erau de nici un folos dupa amiaza. Fara sa stie ca de fapt cele cateva ore din timpul lui, petrecute "la tiganci", reprezentasera mai bine de 12 ani pentru ceilalti. Omul e descumpanit, dar pune totul pe seama faptului ca este mai distrat din fire, scrie consultantul fiscal Gabriel Sincu.

Oare cati dintre cei care au avut o proprietate imobiliara intr-o firma, la momentul cand au vandut-o si au trebuit sa plateasca impozit pe castigul realizat nu au simtit ca ceva nu e in regula? Ca de fapt castigul respectiv era un pic exagerat?

Sa detaliem cu ajutorul unui exemplu:

Firma X cumpara la 01.01.2004 un imobil cu suma de 100.000 RON. Pentru simplitate presupunem ca acest imobil a fost achizitionat cu scop de investitie si nu a fost amortizat. La data de 31.12.2008 imobilul respectiv este vandut cu suma de 300.000 RON. Ignoram TVA-ul care ar trebui sa aiba un efect neutru asupra firmei noastre si presupunem ca nu a avut loc nici o reevaluare a bunului in aceasta perioada.

Citeste intreaga explicatie pe blogul http://www.gabriel-sincu.com/