Valorile medii ale cifrelor de afaceri şi profitabilităţii companiilor listate la Bursa de Valori Bucuresti, in perioada iunie 2008-iunie 2009 indica "evoluţii alarmante", potrivit consultantilor companiei Contexpert. Astfel, analiza arata o scădere dramatică a profitului cu 62% iar profitabilitatea netă a scăzut de la o medie pe economie de 10% din cifra de afaceri în 2008 la numai 4% în 2009, "ajungând astfel, în numai un an de recesiune, în zona de risc maxim"

Studiul Contexpert este realizat pe un esantion de 60 de companii din mai multe industrii.

Spre exemplu, in sectorul constructiilor, "cifra de afaceri nu a scăzut, aşa cum ne-a lăsat să credem sentimentul general din piaţă. Profitul a scăzut însă în mod semnificativ (32%) fără însă a aduce vreuna din companiile analizate în situaţia de a lucra în pierdere. Numărul de salariaţi în sector a scăzut cu 18%, ceea ce a generat o creştere a nivelului de venituri pe salariat", arata documentul citat.

In industria energetica: "cifra de afaceri a scăzut accentuat (cu 25%), iar profitul a înregistrat o scădere majoră (57%). Dintre companiile analizate, <> scăderii este Rompetrol Rafinare s.a., cu o pierdere raportată de 261 milioane lei pe primele 6 luni. În totală discordanţă însă, pe ansamblul eşantionului analizat, se constată că numărul de angajaţi a crescut, chiar dacă numai cu 1%", se mai spune in analiza Contexpert.

Vezi mai multe detalii in documentul atasat.