Analiza consultanti financiari: "Profitul companiilor romanesti a scazut cu 62% in ultimul an"

de Ioana Morovan     HotNews.ro, EurActiv.ro
Miercuri, 4 noiembrie 2009, 20:10 Economie | Finanţe & Bănci

 documente
(04 Nov 2009) PDF, 65KB
Valorile medii ale cifrelor de afaceri şi profitabilităţii companiilor listate la Bursa de Valori Bucuresti, in perioada iunie 2008-iunie 2009 indica "evoluţii alarmante", potrivit consultantilor companiei Contexpert. Astfel, analiza arata o scădere dramatică a profitului cu 62% iar profitabilitatea netă a scăzut de la o medie pe economie de 10% din cifra de afaceri în 2008 la numai 4% în 2009, "ajungând astfel, în numai un an de recesiune, în zona de risc maxim"

Studiul Contexpert este realizat pe un esantion de 60 de companii din mai multe industrii.

Spre exemplu, in sectorul constructiilor, "cifra de afaceri nu a scăzut, aşa cum ne-a lăsat să credem sentimentul general din piaţă.  Profitul a scăzut însă în mod semnificativ (32%) fără însă a aduce vreuna din companiile analizate în situaţia de a lucra în pierdere.  Numărul de salariaţi în sector a scăzut cu 18%, ceea ce a generat o creştere a nivelului de venituri pe salariat", arata documentul citat.

In industria energetica: "cifra de afaceri a scăzut accentuat (cu 25%), iar profitul a înregistrat o scădere majoră (57%). Dintre companiile analizate, <<performerul>> scăderii este Rompetrol Rafinare s.a., cu o pierdere raportată de 261 milioane lei pe primele 6 luni. În totală discordanţă însă, pe ansamblul eşantionului analizat, se constată că numărul de angajaţi a crescut, chiar dacă numai cu 1%", se mai spune in analiza Contexpert.

Vezi mai multe detalii in documentul atasat.
Material sustinut de Julius Meinl

Doar furând meserie, merge. N-ai cum - Loredana Groza, interviu în turneul ADOR

Un interviu luat în miez de noapte, în mașina care ne aducea la București, prin viscol și ceață. O întoarcere în timpul albumului Atitudine. Este momentul reinventării, momentul în care Loredana Groza a realizat că altfel nu se poate. Că totul depinde de ea. compoziția, cântarea, re-creerea. Partea a doua a reportajului de turneu Ador. Prima parte, "Lori din Onești, Ador la Ploiești", poate fi văzută AICI.

212 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSSESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Sâmbătă