BNP Paribas, cea mai mare banca din Franta, a raportat un profit de 1,30 miliarde de euro in al treilea trimestru, in crestere cu 44,8% comparativ cu perioada similara a anului trecut, pe fondul castigurilor diviziei de investitii, potrivit AFP. Analistii estimau ca banca va afisa un profit de 1,19 miliarde de euro.

Cresterea profitului din cel de-al treilea trimestru se datoreaza si perioadei mai putin faste din perioada similara a anului trecut, cand banca a fost puternic afectata de falimentul bancii americane de investitii Lehman Brothers. Totusi, profitul BNP Paribas este mult mai mic decat in acelasi trimestru din 2007, cand banca afisa un profit de peste doua miliarde de euro.

Divizia de investitii a grupului a generat aproape 60% din profitul inainte de taxe, in vreme ce divizia de retail banking a continuat sufere si in acest trimestru din cauza cresterii provizioanelor. Pe ansamblul grupului bancar, costul riscului s-a redus usor fata de trimestrul anterior, la 2,3 miliarde de euro.