Ministerul Finantelor Publice (MFP) a respins, joi, toate ofertele bancilor pentru obligatiuni de stat de tip benchmark, cu maturitate la cinci ani, considerand inacceptabil nivelul randamentelor, potrivit NewsIn. Valoarea anuntata initial a licitatiei era de 950 milioane de lei, iar bancile au depus cereri de cumparare de aproape 1,46 miliarde de lei.

La sedinta similara din 8 octombrie, Ministerul de Finante a atras 861,83 milioane de lei prin obligatiuni de stat de tip benchmark, cu maturitate la cinci ani, pentru care plateste un randament mediu anual de 9,98%.

MFP si-a propus sa atraga in luna noiembrie sase miliarde de lei prin certificate de trezorerie cu discont la sase si 12 luni si prin obligatiuni de tip benchmark pe trei si cinci ani, dupa ce in primele zece luni din acest an, MFP au emis titluri de stat de 58 miliarde de lei, ceea ce reprezinta de aproape cinci ori mai mult decat in intregul an 2008. In prima sedinta din noiembrie ministerul a atras 815,35 milioane de lei.

Ministerul de Finante a mai anuntat ca, vineri, vor lansa pe piata interna o noua emisiune de titluri in valuta, cu maturitate la trei ani, valoarea programata fiind de 400 milioane de euro.

Deficitul bugetului general consolidat a ajuns dupa primele noua luni ale acestui an la 5% din Produsul Intern Brut (PIB) estimat pentru 2009. Fondul Monetar International (FMI) a revizuit tinta agreata cu autoritatile romane pentru deficitul bugetar la 7,3% din produsul intern brut in acest an, fata de nivelul stabilit anterior, de 4,6% din PIB.