Mugur Isarescu, guvernatorul BNR:

  • Factorii care au actionat in sensul cresterii inflatiei: majorarea accizelor la tutun si efectul de baza nefavorabil in telecom. Au existat si factori care au ajutat BNR in lupta cu inflatia, acestia fiind in principal productia agricola satisfacatoare si contractia cererii interne. Volatilitatea moderata a cursului de schimb  nu a avut un impact notabil asupra inflatiei.
  • Economisirea a inregistrat un salt remarcabil, explicatia fiind legata de evolutia internationala si interna. A fost un fel de panica, combinata cu evolutia dobanzilor, acestea stimuland economisirea.
  • Climatul politic instabil poate genera derapaje ale politicii fiscale. Amplificarea dificultatilor de realizare a parametrilor bugetari  programati sau politicile fiscale care inflameaza asteptarile de depreciere ale leului si toate acestea maresc anticipatiile inflationiste.
  • In urma cu cativa ani, oamenii de afaceri spuneau ca au inclus in bugetele lor pe anii urmatori cursuri mai mari. Asta inseamna ca se asteaptau la preturi mai mari. Datoria BNR e sa limiteze aceste anticipatii si de aceea sunt acum in fata Dvs.
  • Suntem in campanie, unde logica nu este cea economica, ci una electorala. Intr-un asemenea climat este greu sa transmiti mesaje. Era greu sa coboram dobanzile intr-un mediu inca nesigur.