Grupul american de asigurari AIG, salvat anul trecut de la faliment de guvernul american, a anuntat vineri un profit de 455 milioane dolari aferent trimestrului trei din acest an, o revenire puternica dupa ce in aceeasi perioada a anului trecut raportase o pierdere de 24,4 miliarde dolari, informeaza AFP. Pe de alta parte, noteaza Bloomberg, actiunile AIG au avut cea mai mare scadere din ultimele doua luni pe bursa din New York, ca urmare a scaderii vanzarilor diviziilor de asigurari de bunuri si accidente si de viata.

Veniturile grupului AIG sunt peste asteptarile pietei, potrivit AFP. Excluzand elemente speciale, AIG a inregistrat un profit de 2,85 dolari pe actiune, fata de 1,98 dolari pe actiune cat estima piata. Acesta a fost al doilea trimestru consecutiv in care AIG afiseaza profit, dupa ce in trimestrul doi din acest an inregistrase un profit de 1,8 miliarde dolari.

Valoarea unei actiuni AIG la bursa din New York a scazut cu 3,76 dolari, sau 9,6% pana la 35,42 dolari, pe fondul scaderii vanzarilor pe segmentele de asigurari de bunuri si accidente (-13%) si pe cel de asigurari de viata (-16%), cea mai mare scadere din ultimele doua luni, noteaza Bloomberg.

"In pofida acestui profit, AIG este inca o companie bolnava", sustine Robert Haines, analist in cadrul CreditSights Inc. in New York.

Odata cel mai mare asigurator din lume, AIG a fost salvat de la faliment in luna septembrie 2008 printr-un ajutor guvernamental in schimbul caruia statul a preluat 80% din actiunile companiei.