Premierul britanic Gordon Brown a facut apel la statele G20 sa introduca o taxa pe tranzactiile financiare internationale. Si aceasta ar fi doar una dintre masurile pe care marile economii ale lumii le-ar putea adopta, pentru a proteja stabilitatea sistemului financiar, a declarat Gordon Brown, citat de AFP.

Premierul Marii Britanii a facut sambata o vizita surpriza in Saint Andrews, unde are loc reuniunea ministrilor de Finante si a sefilor bancilor centrale din statele G20. Prim-ministrul a estimat ca G20 trebuie "sa discute despre un contract social si economic mai bun, care sa reflecte responsabilitatea mondiala a institutiilor financiare fata de societate".

"Printre propuneri se numara o prima de asigurare care sa reflecte riscul sistematic, crearea unui fond, dispozitii referitoare la capital sau o taxa pe tranzactiile financiare internationale", a precizat acesta. Acest punct din urma este "revolutionar", scriu jurnalistii francezi. Este similar unui impozit propus in anii '70 de economistul James Tobin, care nu a fost aplicat, aparent, din cauza unor dificultati tehnice.

Gordon Brown a afirmat ca, "oricare ar fi masurile luate in considerare", ele trebuie sa raspunda urmatoarelor principii: "sa fie «globale», astfel incat sa poata fi aplicate de toate centrele financiare responsabile, de Statele Unite ale Americii, Europa, Asia, Orientul Mijlociu si Elvetia", sa nu provoace "distorsiuni" si "sa vina in intampinarea actiunilor deja intreprinse pentru a intari stabilitatea sistemului financiar international si a economiei mondiale".

"Nu subestimez deloc problemele enorme practice si tehnice pe care va trebui sa le depaseasca, dar nu cred ca aceste dificultati trebuie sa ne impiedice sa luam urgent o decizie", a concluzionat premierul britanic.