China va imprumuta statele africane cu 10 miliarde de dolari. Anuntul a fost facut de premierul chinez Wen Jiabao, la deschiderea Formului China-Africa, care are loc in statiunea egipteana Sharm el-Sheikh. "Vom ajuta Africa sa-si dezvolte capacitatile financiare. (...) Vom furniza Africii 10 miliarde de dolari, prin imprumuturi", a declarat premierul chinez, citat de AFP. Cu ocazia acestui summit, Wen Jiabao s-a angajat si sa anuleze datoriile anumitor tari africane.

Decizia vine in urma mai multor discutii purtate de premierul chinez cu liderii africani, care au prefatat intalnirea de duminica - la cel mai inalt nivel dintre cele doua tari din 2006 pana in prezent. Potrivit proiectului de acord care va fi semnat duminica, China va majora investitiile si ajutoarele acordate tarilor africane, in ciuda efectelor crizei economice globale.

"In ciuda dificultatilor cauzate de impactul crizei financiare globale, China si-a exprimat angajamentul de a majora ajutorul acordat Africii", se arata in planul de actiune al celor doua parti, citat de Reuters.