Aproximativ 1.300 de miliarde de euro au fost transferati din Vest catre Est, in Germania, dupa caderea Zidului Berlinului. Banii au avut ca scop modernizarea fostului RDG, potrivit unui studiu publicat duminica si citat de AFP. O treime dintre acesti bani s-au dus pe servicii sociale. Dar elementul cel mai surprinzator al cercetarii nu se refera la suma totala ridicata.

"Am fost surprinsi de faptul ca transferurile financiare din ultimii ani nu au scazut; dimpotriva, s-au majorat", a declarat directorul Institutului de cercetare economica din Halle (IWH), Ulrich Blum. Un alt economist, director al Institutului de cercetare IW, Michael Huther, a estimat ca fosta RDG nu mai are nevoie sa fie "sub perfuzie financiara", dar ca trebuie sa abandoneze utopia unei recuperari totale fata de economia din Germania de Vest.

O opinie care nu este impartasita si de noul ministru german de Interne, Thomas de Maiziere, insarcinat cu "reconstructia Est-ului". "In 2019, din punct de vedere economic, regiunile din Est vor fi la acelasi nivel cu cele din Vest", a declarat acesta. "Bineinteles, a existat o intarziere economica dramatica in Est (...), dar astazi nu mai exista niciun motiv pentru care sa se simta inferiori", a continuat ministrul.

Pe de alta parte, ministrul Transporturilor, Peter Ramsauer, a estimat ca dupa 20 de ani de eforturi pentru ajutarea Estului tarii, este necesar sa se investeasca din nou in Vest. Investitiile in infrastructura, in vest, au fost "neglijate ultimele doua decenii, din solidaritate cu estul. Pentru mult timp, acest lucru a fost normal. Dar a venit timpul pentru corelarea diferentelor", a declarat Ramsauer.