Economia mondiala a evitat o depresiune "extrem de periculoasa", insa se confrunta in continuare cu "o situatie foarte complexa", mai ales in ceea ce priveste somajul, a declarat Jean-Claude Trichet, presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), citat de AFP.

Aceasta este "o situatie in care avem elemente incurajatoare, confirmand faptul ca am evitat o depresiune extrem de periculoasa, si elemente ce solicita o stare permanenta de vigilenta si alerta", a declarat Trichet, vorbind in numele guvernatorilor marilor banci centrale.

Acesta a precizat ca economia mondiala a evitat o "cadere libera" gratie masurilor exceptionale luate de guvernele si bancile centrale din toata lumea.

Cu toate acestea, seful Bancii Centrale Europene, a avertizat ca "nu este timp pentru multumire de sine".

"Avem un numar mare de probleme care inca persista. (...) In ceea ce priveste perspectivele, in termeni de economie reala, situatia este foarte complexa, avand in vedere ca avem cu un numar important de parametri de luat in calcul", a spus Trichet, printre acestea mentionand cresterea somajului si dezechilibrele fiscale, care pot duce la erodarea increderii.