Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca emisiunea in format MP3

Consiliul Concurentei: Infiintarea societatilor "mamut" in sectorul energetic poate determina cresterea preturilor

Infiintarea unor companii mamut in sectorul energetic poate duce la cresterea preturilor. Atentionarea vine de la Consiliul Concurentei, in contextul in care Guvernul a facut un proiect de hotarare pentru reorganizarea domeniului energiei. Actul normativ se vrea a fi baza legala pentru comasarea tuturor producatorilor de stat in doua companii gigant, Electra si Energetica. De cealalta parte, Consiliul Concurentei nu se arata foarte ingaduitor fata de aceasta intentie, pe care o considera incompatibila cu un sistem concurential normal. „Ideea ca se vor putea disciplina niste structuri cu putere considerabila de piata este periculoasa, aceasta putere fiind greu de contracarat prin reglementari”, a declarat seful Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu.

Microintreprinderile pot depune proiecte de investitii, pentru a primi fonduri europene

Din 23 noiembrie, microintreprinderile pot depune proiecte de investitii, pentru a primi fonduri europene. Bugetul alocat este de peste 15,5 milioane de euro si este valabil pentru urmatorii 4 ani. Daca fondurile se epuizeaza mai repede, alti bani de la Uniune nu se mai primesc. Dar directorul Agentiei de Dezvoltare Regionala Bucuresti-Ilfov, Dan Nicula, a declarat ca, daca va fi cazul, se vor gasi resurse pentru suplimentarea lor. Evaluarea proiectelor se va face pe sistemul "primul venit-primul servit". Vizita in teren va avea loc in maximum doua luni de la depunerea proiectului, iar semnarea contractelor, in circa 4 luni. Important este ca anul acesta prefinantarea poate fi de pana la 35% din proiect, pe baza unei scrisori de garantie bancara.

Jean-Claude Trichet: Economia mondiala a evitat o depresiune "extrem de periculoasa"

Economia mondiala se confrunta in continuare cu "o situatie foarte complexa", mai ales in ceea ce priveste somajul. Declaratia vine de la presedintele Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet. Oficialul a precizat ca s-a evitat o depresiune extrem de periculoasa si le-a transmis guvernatorilor de Banci Nationale sa ramana vigilenti si mereu in stare de alerta. "Nu este timp pentru multumire de sine" – a mai spus Trichet – atentia trebuie sa fie marita pe cresterea somajului si dezechilibrele fiscale, care pot duce la erodarea increderii.

Profitul Gazprom a scazut cu 50% in primul semestru

Gigantul rus Gazprom a iesit in pierdere in primele 6 luni ale anului. Profitul companiei a scazut cu aproape 50% in primul semestru, la 10 miliarde de dolari. Situatia are doua cauze: prima este cresterea cheltuielilor dupa ce pretul de achizitie al gazelor s-a dublat. A doua problema care a afectat Gazprom este reducerea cererii pe piata europeana, ca urmare a crizei economice si financiare. Datoriile companiei au crescut in primele sase luni la 48 miliarde de dolari. Compania detine o cota de piata de 17% la nivel mondial.

Piata auto isi continua declinul si la final de an

Piata auto si-a continuat caderea si luna trecuta. Datele Directiei Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor arata o scadere de aproape 70 la suta pentru masinile noi, fata de luna octombrie 2008. Pe sectorul second-hand au fost inmatriculate cu 62 de procente mai putine masini. Inmatricularile Dacia au scazut de trei ori, iar Volkswagen a ramas marca numarul unu la second-hand, insa tot cu o scadere de aproape 60 la suta. Pe acest podium urmeaza Opel si Ford.

Deficitul comercial al Romaniei s-a redus cu 61,4% in primele noua luni, la 6,93 miliarde euro

Deficitul comercial al Romaniei s-a redus la aproape 7 miliarde euro, in primele 9 luni. Potrivit datelor Institutului National de Statistica, situatia s-a datorat scaderii mai accentuate a importurilor fata de exporturi. In luna septembrie, deficitul comercial a fost de un miliard de euro, in scadere cu aproape 60% fata de anul trecut.

La final, iata cele mai importante evenimente economice ale zilei:

- Consiliul Concurentei, Ministerul pentru Industrie din Marea Britanie si Autoritatea de Concurenta din Germania organizeaza conferinta de inchidere a Proiectului de Twinning.

- Tot astazi, brokeri, reprezentanti ai Fondului Proprietatea si ai institutiilor pietei de capital dezbat oportunitatea tranzactionarii actiunilor Fondul Proprietatea pe platforma Romanian Over-The-Counter (ROTC).