Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca emisiunea in format MP3

Isarescu: Taiati cheltuielile publice, altfel va fi nevoie de cresterea taxelor

Cheltuielile publice trebuie reduse, altfel va fi nevoie de cresterea taxelor. Avertismentul vine de la guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu si a fost lansat la decernarea diplomei "Virgil Madgearu", de catre Academia de Studii Economice din Bucuresti. Romania are nevoie de o ajustare „optimala” a economiei, aceasta vizand reducerea cheltuielilor publice, in special a celor care nu aduc locuri de munca sau venituri viitoare. Daca acest lucru nu se va intampla, ramane masura majorarii taxelor. Insa o asemenea decizie „este exact ce nu ne trebuie in recesiune”, a declarat Isarescu. Discutiile pe marginea acestui subiect trebuie purtate "fara emotii si fara miza electorala", pentru ca este "o datorie a economistilor", a incheiat guvernatorul BNR.

Economistul sef al BERD: Este nesanatos ca firmele si populatia care au venituri in lei sa ia imprumuturi in valuta

Este nesanatos ca firmele si romanii cu venituri in lei sa ia imprumuturi in valuta. In aceasta perioada, principala provocare a sistemului bancar din Romania este sa acorde credite pe termen lung, in moneda nationala, a declarat economistul sef al Bancii europene pentru reconstructie si dezvoltare, Erik Berglof. Acesta a precizat ca, desi economia va reveni pe crestere in 2010, imprumuturile neperfomante vor continua sa creasca in urmatorii ani. Romania a trecut de varful crizei si acum se afla intr-o perioada de stabilizare. Cresterea de anul viitor nu va imbunatati insa imediat situatia portofoliilor bancilor. Institutiile bancare internationale isi vor reduce expunerea pe Romania pe termen scurt, pe fondul scaderii cererii de credite de pe piata interna, a explicat economistul sef al Bancii europene pentru reconstructie si dezvoltare.

General Electric a inchis o uzina de panouri in SUA, dupa ce preturile au scazut cu 50%

Chinezii au declansat criza energiei solare in Statele Unite. General Electric a inchis o uzina de panouri, dupa ce preturile au scazut cu 50%. Sectorul energiei solare traverseaza o criza puternica, fiind "victima grabei" in ceea ce priveste trecerea la energia regenerabila, explica analistii americani. Batalia pe acest sector a atras o scadere a preturilor si o concurenta acerba internationala, mai ales din partea Chinei. Doua companii mari din Statele Unite ale Americii au anuntat ca isi inchid o parte din uzine. Locul lor va fi luat de trei firme din China. Modificarile din piata au loc in contextul in care presedintele american Barack Obama a anuntat ca mizeaza masiv pe energiile regenerabile pentru relansarea economiei americane. Preturile scazute, concurenta si banii promisi de administratie au atras, insa, companiile de la Beijing, in detrimentul celor americane.

Moody’s a coborat ratingul Islandei la ultimul nivel din categoria investment grade

Agentia de evaluare financiara Moody's a coborat cu doua trepte ratingul Islandei, la ultimul nivel din categoria investment grade. Decizia survine in contextul in care prabusirea industriei financiare continua sa afecteze finantele publice. Tot acum, perspectiva ratingurilor a fost modificata de la stabila la negativa. Guvernul si banca centrala din Islanda se bazeaza pe un imprumut de 2,1 miliarde de dolari de la Fondul Monetar International. Islanda a fost una dintre tarile cel mai grav afectate de criza economica. Cu o populatie de doar 300.000 de persoane, oficialii au trebuit sa solicite anul trecut ajutor de la FMI, dupa ce sectorul bancar s-a prabusit. Guvernul islandez a fost nevoit sa nationalizeze trei dintre cele mai importante banci din tara, in timp ce moneda nationala s-a depreciat.

La final, iata cele mai importante evenimente economice ale zilei:

  •  Astazi se desfasoara editia a 12-a a Summit Economic Forum 2009
  • Tot astazi, are loc conferinta de presa organizata cu ocazia lansarii pe piata a Bancii Comerciale Feroviare