"Ceea ce a constituit un avantaj pentru mediul de afaceri, cota unica, precum si impozitul pe profit si pe venit vor ramane la fel", a declarat ministrul de finante Gheorghe Pogea in cadrul "CEI Summit Economic Forum". Acesta a invitat investitorii straini sa se implice in sectoarele IT si cel auto din Romania.

UPDATE 1: Pogea a mai spus ca in bugetul pentru 2010, TVA este neschimbata, la 19%.

Ministrul de Finante a declarat ca, in conditiile in care nu se prevad majorari de taxe si impozite si se doreste amanarea majorarii accizelor la 1 ianuarie, finantarea bugetului de stat se va realiza prin credite.

Abordare optimista pentru mediul de afaceri

Pogea a precizat ca incepand cu trimestrul IV al anului 2009 a intrat in vigoare neimpozitarea profitului reinvestit. "Am redus 189 de taxe si tarife de natura parafiscala, exista in continuare dificultati in ce priveste intrarea pe piata si iesirea de pe piata a companiilor.

De asemenea, a spus Pogea, in bugetul public pentru anul 2010, in ciuda dificultatilor vom pastra si vom aloca pentru investitiile publice 20% din totalul cheltuielilor.

"2010 va fi un an relevant si din punct de vedere al absorbtiei fondurilor europene. Din pacate 2 ani de zile s-au pierdut dar acum sunt contracte semnate care vor intra in executie. Este finalizata si publicata in MO legislatia pentru parteneriate public-privat", a mai spus Pogea.

Acesta a spus ca investitorii straini ar avea avantaje daca ar aborda industria IT si cea auto.

"As invita investitorii in sectorul IT din cel putin urmatoarele motive: Romania are o densitate de specialisti de cel putin 5 ori mai mare decat Rusia, si sunt importante rezultatele deosebite obtinute la olimpiadele internationale. Sectorul IT este in crestere constanta".

Legat de industria auto, ministrul de finante a declarat ca "probabil se va apropia de 300.000 de masini. Sunt peste 175 de producatori pe orizontala in acest sector. Sunt 120.000 de lucratori calificati in aceasta industrie. Avem 7 facultati de specialitate", a mai explicat Pogea.