Economia Romaniei "se misca in directia potrivita", datorita redresarii cererii externe, spune reprezentantul FMI Tonny Lybek. Acesta atrage totusi atentia asupra incertitudinii interne in plan politic.

"Lucrurile se misca in directia potrivita, daca ne uitam la redresarea cererii externe, dar si invers, daca ne uitam la incertitudinile in plan intern. Sa speram ca aceasta situatie va fi totusi de scurta durata. Exista politici care trebuie implementate si nu exista inca un buget adoptat pentru anul viitor", a declarat reprezentantul FMI pentru Romania si Bulgaria, citat de NewsIn.

Lybek a afirmat ca datele privind contractia economica in trimestrul al treilea in Romania au fost mai bune decat anticipa Fondul, insa proiectia de 7,5-8% pentru 2009 va fi deocamdata mentinuta.

Produsul intern brut al Romaniei a continuat sa scada si in trimestrul III, cand a fost cu 0,7% mai mic in termeni reali fata de trimestrul anterior, in timp ce fata de perioada similara din 2008 declinul a fost de 7,1%, arata primele estimari de vineri ale Statisticii.

Pentru primele noua luni din 2009, scaderea PIB a fost de 7,4%, mai mica decat cea inregistrata la sase luni, de 7,6%.

Urmatoarele date despre produsul intern brut pentru trimestrul III si perioada ianuarie-septembrie 2009, in varianta provizorie, vor fi publicate de Institutul National de Statistica pe 3 decembrie.

Pe 6 noiembrie, seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, declara ca economia se afla "la finalul caderii libere" din punctul de vedere al contractiei produsului intern brut.