Economia Germaniei, cea mai mare din Europa, va avea nevoie de cel putin doi ani pentru a reveni la nivelul de dinaintea crizei financiare mondiale, a declarat duminica ministrul german al economiei, Rainer Brüderle.

"Pentru a reveni la nivelul din 2008, vom avea nevoie de cel putin doi ani", a afirmat ministrul cotidianului Bild am Sonntag, avertizând ca se asteapta la o crestere semnificativa a somajului in 2010, scrie NewsIn.

Datele publicate vineri au confirmat ca economia Germaniei a crescut in trimestrele al doilea si al treilea, in special in urma revenirii exporturilor si industriei, sectoare cheie pentru economie.

Pentru anul viitor, grupul economistilor influenti ce consiliaza guvernul, supranumit "cei cinci intelepti", estimeaza o crestere a economiei germane cu 1,6%, insa considera ca aceasta revenire nu va fi suficienta pentru a reface incasarile publice.

Economistii mentionati au criticat, de altfel, planul de reducere a impozitelor cu 24 miliarde euro pe an incepând din 2011.

"Am mult respect pentru aceasta munca a expertilor, insa sfaturile profesorilor nu pot inlocui gândirea decidentilor politici. De aceea sunt consilieri si nu decidenti", a replicat Brüderle, care este membru al partidului liberal (FDP).