In al treilea trimestru al acestui an, economia Romaniei s-a contractat cu 7,1% fata de acelasi trimestru al anului anterior, evolutie ce a depasit prognozele majoritatii analistilor, care se asteptau la o scadere de peste 8%, scrie Cristian Orgonas pe blogul sau.

In acelasi timp, atat UE 27 cat si Zona Euro au iesit oficial din recesiune, inregistrand in T3 o crestere economica de 0,4% respectiv 0,2% fata de T2, insa in comparatie cu 2008, se afla la -4,3% respectiv -4,1%.

Luand in considerare evolutia economiei mondiale din ultimele luni, putem trage sperante ca si Romania va iesi in curand din recesiune, iar pentru a vedea cat de curand, sa aruncam o privire asupra situatiei in care se afla principalele ramuri ale economiei nationale.

  • Industria

Ponderea acestui sector in PIB este de aproximativ 23%, iar in primele trei trimestre, productia industriala a inregistrat o scadere de 8,5% comparativ cu perioada corespunzatoare din 2008.

Anul trecut, industria a fost unul dintre primele sectoare afectate de criza (observati scaderea din august), volumul afacerilor scazand in perioada octombrie-decembrie intr-un ritm extrem de alert.

Citeste continuarea si comenteaza peblogul lui Cristian Orgonas.