Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca emisiunea in format MP3

BNR reduce rezervele minime in valuta pentru a sustine finantarea bugetului

Banca Nationala a Romaniei a decis sa reduca nivelul ratei rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in valuta, cu scadenta de sub doi ani, de la 30% la 25%. Acest lucru este necesar pentru acoperirea din resurse interne a necesarului de finantare a sectorului guvernamental. Decizia vine dupa ce Fondul Monetar International (FMI) si Comisia Europeana (CE) au decis sa amane a treia transa a imprumutului Stand-By pana la instalarea unui nou guvern.

Rata rezervelor minime obligatorii la pasivele in lei a fost mentinuta la 15%.

Urmatoarea sedinta a Consiliului de Administratie al BNR dedicata politicii monetare va avea loc in data de 5 ianuarie 2010.

Fondul Monetar International (FMI) a incheiat in luna martie un acord stand-by cu Romania pe o perioada de doi ani, in valoare de 12,95 miliarde de euro.

Romania a inregistrat in octombrie cea mai mare rata a inflatiei din UE

Romania a inregistrat in luna octombrie cea mai ridicata rata anuala a inflatiei din randul statelor membre ale Uniunii Europene, de 4,3%, potrivit datelor Eurostat. La nivelul Uniunii Europene, rata inflatiei a fost de 0,5%, in vreme ce in zona euro s-a inregistrat o deflatie de 0,1%.

In topul celor mai ridicate rate ale inflatiei, Romania este urmata de Ungaria (4,2%) si Polonia (3,8%). De cealalta parte, in Irlanda (-2,8%), Estonia (-2,1%) si Portugalia (-1,6%) au avut loc cele mai importante scaderi ale indicelui general al preturilor (deflatie).

Comparativ cu luna anterioara, inflatia anuala a scazut in 11 state si a crescut in 15. Eurostat nu are date disponibile pentru Marea Britanie.

General Motors a inregistrat peste un miliard de dolari pierderi

General Motors a inregistrat pierderi de 1,15 miliarde dolari in perioada iulie - septembrie si spune ca datorita imbunatatirii conditiilor din piata va accelera plata datoriilor catre autoritatile din SUA, Canada si Germania. Compania are 11,9% din piata auto mondiala si 9% in Europa.

General Motors a iesit pe 10 iulie de sub protectia legii falimentului din SUA, 61% din actiuni fiind detinute de guvernul american care a pompat sume semnificative pentru salvarea companiei.

General Motors are datorii de 6,7 miliarde dolari la autoritatile din SUA si de 1,4 miliarde dolari la cele din Canada si are ca termen anul 2015 pentru a plati tot.

Egiptul e tara care creeaza primul domeniu web cu caractere arabe

Egiptul va deveni prima tara ce va avea domeniu de internet scris in intregime cu litere arabe, a anuntat ministrul comunicatiilor din tara africana. Noul nume de domeniu va fi "masr", scris cu litere arabe, nume ce inseamna Egipt. Oficialul de la Cairo spune ca e o schimbare de importanta foarte mare si deschide noi posibilitati pentru multa lume care nu cunoaste alfabetul latin.

Egiptul, tara cu o populatie de 80 de milioane de locuitori, are circa 15 milioane de utilizatori de internet, insa e acuzata ca cenzureaza mult internautii si impiedica bloggerii sa publice materiale in care guvernul este atacat.

La final principalele repere economice ale zilei:

Astazi se inaugureaza hidrocentrala de la Movileni

si tot astazi are loc dezbatere organizata de Asociatia Nationala a Exportatorilor si Importatorilor din Romania privind dificultatile firmelor romanesti in contextul a