Intalnire online

(P) VIDEO Ce poti economisi, cat poti cheltui, cum ti-a afectat criza bugetul? Vrei sfatul unui bancher? Alexandru Printz, diriginte al Scolii de Bani, proiect BCR, a discutat online cu cititorii HotNews.ro

de Redactia     HotNews.ro
Marţi, 17 noiembrie 2009, 10:54 Economie | Finanţe & Bănci


Daca "banul nu are coada, deci cand il arunci nu mai ai de ce sa il apuci", atunci Scoala de Bani, proiect sustinut de BCR, este locul unde poti discuta si poti invata despre bani. Alexandru Printz, diriginte al Scolii de Bani - (director retail BCR Sucursala Sector 6 Bucuresti) a raspuns cititorilor HotNews.ro cu privire la administrarea cheltuielilor si a economiilor in familie.Despre Scoala de Bani

Sustinut de BCR si conceput ca un program de educatie financiara prin divertisment, „Scoala de Bani” isi propune sa dezvolte pe termen lung responsabilitatea publicului cu privire la gestionarea bugetului personal si al familiei.

Programul consta in sesiuni de invatare care pun accentul pe ambele parghii ale circuitului banilor – consumul si economiile personale, intr-o maniera relevanta pentru public – simultan cu un concurs derulat pe aceleasi doua coordonate.

CV Alexandru Printz
Alexandru Printz lucreaza la BCR de aproape noua ani, si, urcand treapta cu treapta, a ajuns, in 2007, director zonal pe retail in cadrul bancii. A terminat Academia de Studii Economice, iar acum urmeaza cursurile celui de-al doilea Master of Business Administration (MBA).
 • Cum gestionezi bugetul personal si al familiei?
 • Cum utilizezi produsele de economisire?
 • Cum ar fi o zi fara cheltuieli?

Puneti intrebari prin formularul de comentarii de la sfarsitul articolului.

Nota redactiei: Pentru a pastra coerenta si relevanta discutiei, nu vom valida comentariile care nu se refera la temele anuntate, care nu contin intrebari sau care constau in atacuri la persoana.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


Întrebari puse de cititorii HotNews.ro:


 • Întrebarea nr. 1 Guzu Liliana

  Ce este mai rentabil ca produs de economisire pe termen lung:un cont de economii sau un depozit la termen? Va multumesc.

  • Alexandru Printz

   Depinde de nevoia fiecaruia. In masura in care va doriti sa puteti retrage bani oricand de pe cont, fara a pierde dobanda acumulata, varianta cea mai avantajoasa este contul de economii. In cazul depozitelor la termen, dobanda oferita de banca poate fi mai mare decat in cazul contului de economii, dar suma depusa nu poate fi folosita pana la data scadentei, fara sa pierdeti dobanda aferenta depozitului.
   O atenta administrare a resurselor financiare, cu folosirea unor instrumente de economisire disponibile pentru toate tipurile de venituri, poate avea randamente la care nici nu v-ati gandit vreodata. Programul „Scoala de bani” isi propune sa explice aceste produse si instrumente pe intelesul tuturor, astfel incat cu totii sa stim sa le folosim la capacitatea lor maxima.

 • Întrebarea nr. 2 Flavian

  1.Ce ne puteti spune despre falimentul Lehman de anul trecut ? Puteti confirma faptul ca in cazul in care BofA nu ar fi cumparat Merrill Lynch sistemul bancar ar fi intrat in colaps ?

  2. Cum comentati faptul ca asa-numitul "fond de garantare" acopera de fapt abia 1% din totalul depozitelor existente la noi si 0.17% la americani ?

  3. Cat credeti ca va mai avea FDIC fonduri pentru despagubirea pagubitilor la cele peste 120 de banci americane falimentate doar anul acesta ? Cand credeti ca va veni si randul nostru ?

  4. Cum comentati faptul ca in ultimul deceniu aurul a fost cea mai sigura metoda de stocare a valorii depasind cu mult nivelul de crestere al burselor ? Credeti ca avantajele sale constau si in cauza reducerii riscului in caz de falimente bancare, inflatiei si eliminarii comisioanelor ?

  5. De ce credeti ca FMI-ul a ales sa amane plata transei necesare pastrarii RON-ului la un nivel suportabil pentru platitorii de rate ? Avand in vedere ca 90% din bancile din romania sunt straine, credeti ca si-au redus suficient expunerea cat sa-si permita acum o devalorizare a leului ?

  6. Cat credeti ca va urca RON-ul dupa alegeri si cum va afecta intrarea in incapacitate de plata a multor romani solvabilitatea bancilor ?

  • Alexandru Printz

   1. Astazi va pot raspunde doar ca diriginte al Scolii de Bani, astfel ca nu va pot oferi informatiile pe care le doriti dvs.
   2. si 3. Avem un sistem bancar solid, stabil, fara active toxice, cu o rata a solvabilitatii foarte buna, de peste 13%, fata de minimum 8% cerut de normele BNR!
   4. Oamenii isi cauta mereu un reper pe care il investesc cu atributul infailibilitatii.
   5. Asa cum precizeaza oficialii BNR, bancile si-au respectat angajamentul fata de Romania si au pastrat expunerea, ba, mai mult, unele, precum Erste Group, si-au majorat expunerea pe Romania, venind in sprijinul economiei si firmelor.
   6. Estimarile noastre arata ca, in mod normal, leul va avea un parcurs relativ stabil, intr-o marja de 4,2 – 4,3 lei/Euro

 • Întrebarea nr. 3 Ciprian

  Unele firme au rata la banca pe baza creditului ipotecar. Din ce observ unele chiar au inchis activitatea si au dat faliment. Cum isi recupereaza banca banii daca valoarea imprumutata e mai mica decat valoarea ipotecilor? Cum se procedeaza?

  • Alexandru Printz

   La Scoala de bani invatam, de la cel mai mic la cel mai mare, sa nu dam faliment. Fie ca vorbim de o familie, fie ca vorbim de persoane juridice. Prin acest program ne propunem sa evitam astfel de situatii, astfel incat cu totii sa stim ca exista pe piata instrumente financiare care sa ne ajute sa iesim din situatii dificile. Trebuie doar sa fim informati si sa stim sa cerem sfatul profesionistilor. Iar Scoala de bani, exact asta isi propune: sa educe clientul.

 • Întrebarea nr. 4 D

  1. In primavara BNR a dat pe mana bancilor banii deponentilor pastrati pentru mai multa siguranta la banca centrala prin micsorarea RMO. De ce au trimis bancile acei bani in afara tarii reducandu-si expunerile, desi promisesera in primavara ca nu o vor face ?

  2. De ce a mai fost acum necesara o reducere de la 30% la 25% a RMO punand la un risc si mai mare economiile clientilor de buna credinta ?

  3. BNR a profitat si ea la fel ca si BRD-ul de banii dati de catre statul american celor de la AIG dupa falimentul de anul trecut ?

  4. Daca fondurile de garantare nu acopera decat un foarte mic procent din depozite, ce se intampla cu economiile clientilor in cazul in care o banca mai mare da faliment ?

  5. De cate ori e mai mare cota de piata a BCR decat procentul depozitelor acoperite de fondul de garantare ?

  6. Ce s-ar intampla in cazul in care deponentii BCR ar lua actiuni de genul celor intreprinse in cazul DSB Banck in Olanda ?

  7. Cum ar afecta un eventual faliment al Citibank bancile din europa ? Dar pe cele din Romania ?

  8. Cum ar afecta un eventual faliment al BCR sau Raiffeisen sistemul bancar austriac ? Dar pe cel european ?

  9. De ce a fost trecut BCR de curand pe un SRL austriac si cum afecteaza acest fapt securitatea depozitelor si garantarea acestora de banca mama in cazul unui faliment ?

  10. Ce s-ar intampla daca Romania ar urma ideea Letoniei de a reevalua garantiile la nivelul de piata ? De exemplu in cazul incapacitatii de plata la un apartament cumparat cu 100.000 euro datoria sa fie reevaluata la 50.000 euro cat costa acum apartamentul respectiv sau 30.000 euro cat va costa la anul.

  • Alexandru Printz

   1. Asa cum precizeaza oficialii BNR, bancile si-au respectat angajamentul fata de Romania si au pastrat expunerea, ba, mai mult, unele, precum Erste Group, si-au majorat expunerea pe Romania, venind in sprijinul economiei si firmelor. In plus, RMO la noi este foarte mare comparativ cu alte tari europene, fiind vorba de o situatie data intr-un context economic dat.
   2,4,8. Avem un sistem bancar solid, stabil, fara active toxice, cu o rata a solvabilitatii foarte buna, de peste 13%, fata de minimum 8% cerut de normele BNR!
   3,6. Astazi va pot raspunde doar ca diriginte al Scolii de Bani, astfel ca nu va pot oferi informatiile pe care le doriti dvs.
   5. Cota de piata nu are nici o legatura cu cu cuantumul Fondului de Garantare. Avem un sistem bancar solid, stabil, fara active toxice, cu o rata a solvabilitatii foarte buna.
   7. Cazurile pur ipotetice sunt doar material de studiusi analiza pentru cercetatori.

  • Alexandru Printz

   9. Erste Group a transferat participatiile din cadrul tuturor subsidiarelor sale din Europa Centrala si de Est sub forma unui aport de capital in natura catre EGB Ceps Holding GmbH (companie inregistrata in Austria, cu sediul social Graben 21, A-1010 Vienna). EGB Ceps Holding GmbH este detinut de catre EGB Ceps Beteiligungen GmbH (companie inregistrata in Austria, cu sediul social Graben 21, A-1010 Vienna) detinuta la randul sau de catre Erste Group AG.
   Conform noii structuri, cele doua societati de tip holding sunt pur holding-uri financiare neavand obiect de activitate.
   Este vorba de o reorganizare intragrup care nu afecteaza structura actionariatului in ultima instanta, structura de guvernare corporativa in cadrul Erste Group, sediile sociale inregistrate, raportarile financiare IFRS sau capitalizarea Erste Group.
   EGB Ceps Holding GmbH are un capital care se ridica la mai multe miliarde de euro, iar managementul este asigurat de catre Manfred Wimmer (CFO al Erste Group) si Wilhelm Schultze (Sef al Diviziei de Management al Participatiilor in cadrul Erste Group).
   10. Astazi va pot raspunde doar ca diriginte al Scolii de Bani, astfel ca nu va pot oferi informatiile pe care le doriti dvs.

 • Întrebarea nr. 5 adrian

  de ce exista diferentele de valoare ale dobanzilor pt euro (depozit si credite) intre bancile din romania si cele din celelalte state ue (chiar in cazul aceleiasi banci)?

  • Alexandru Printz

   Costurile cu resursele atrase sunt diferite, in medii economice diferite.

 • Întrebarea nr. 6 Symbol

  Dilema romanului fara prea multi bani: sa-si pastreze economiile in lei sau in valuta?

  • Alexandru Printz

   Guvernatorul BNR ne sfatuieste sa pariem pe lei. De ce sa nu-i ascultam sfatul?

 • Întrebarea nr. 7 ghita

  Mi s-a parut mie sau a fost la un moment dat ideea de a trece pe Euro prin 2010? De ce nu se face pasul asta? Acum aud ca va fi prin 2014...in 2014 probabil voi auzi de alte planuri....
  De ce am impresia ca rolul nostru este sa descarcam criza din Europa?
  Salariul nostru scade continuu in Euro si preturile cresc in Euro. Cum se intampla asta daca nici macar economie nu mai avem ca sa zicem ca e la pamant?
  De ce nu sunt promovate macar in tara produsele romanesti si scoase de pe piata cele straine? Credeti ca sunt mai ieftine cele de afara? Eu am vazut ca cele de afara sunt de multe ori contrafacute...e doar o parere?

  • Alexandru Printz

   Astazi va pot raspunde doar ca diriginte al Scolii de Bani, astfel ca nu va pot oferi informatiile pe care le doriti dvs.

 • Întrebarea nr. 8 Tataie

  Ce tip de card ne recomandati ? Cum sa utilizam cardul in mod rezonabil ? Ce diferenta este intre credit card si charge card ? Cum se justifica ofertele de credit carduri care nu iau nici o dobanda in primele 30-45 de zile de credit, de unde fac venituri acele banci ?

  • Alexandru Printz

   Daca doriti utilizarea lui atat in Romania, cat si in strainatate va recomandam cardul de credit BCR Mastercard. Faptul ca nu se percepe nici o dobanda in primele 53 de zile in cazul acestui card este de fapt o perioada de gratie acordata in scopul stimularii utilizarii acestuia la cumparaturi.

 • Întrebarea nr. 9 atreus

  la nivelul natiunilor se pare ca e fantastic sa ai bani in timp de criza. Pentru o persoana fara nici un credit si cu ceva economii cat de mare e "avantajul" crizei?

  • Alexandru Printz

   Criza poate fi avantajoasa pentru oricine. Invatam sa fim economi, cumpatati, iar Scoala de Bani identifica alaturi de noi metode de gestionare a propriului buget, gandite pentru orice tip de buzunar, cu sau fara credite.

 • Întrebarea nr. 10 Angela Similea

  Care este cel mai rentabil program prin care tinerii pot sa-si cumpere o locuinta? Am auzit ceva lucruri bune despre programul de economisire creditare BCD Banca Pentru Locuinte...este chiar atat de "roz" pecat se spune sau sunt si dezavantaje care se tin departe de ochii cumparatorilor?

  • Alexandru Printz

   Sunt mai multe produse prin care tinerii pot sa isi achizitioneze o locuinta. In cazul tinerilor casatoriti care nu detin proprietati este recomandabil aplicarea in programul Prima Casa. In cazul celor care au detinut/detin o locuinta proprietate produsul BCR Banca Pentru Locuinte ii ajuta sa isi achizitioneze/imbunatateasca conditiile locative intr-un termen relativ scurt , in care utilizeaza inclusiv componenta de economisire a produsului.

 • Întrebarea nr. 11 Florin

  O intrebare simpla si la obiect:

  Ce este cu ratele astea ridicole la creditele imobiliare bancare, in comparatie cu cele prin programul prima casa, mult mai decente si acceptabile de un roman de rand.
  Programul acesta ne-a demonstrat ca se poate si cu rate mai mici, si asta fara sa moara bancile de foame.
  Pe cand rate mai mici ( decente, normale ) la credite?
  In vest sunt sigur ca ratele sunt mai mici in comparatie cu noi.

  Multumesc

  • Alexandru Printz

   Programul Prima Casa este un program sustinut si garantat de catre statul roman. Ratele mai mici din vest se datoreaza costurilor de achizitie ale resurselor in tarile respective, acest aspect fiind influentat de tara/banca/raiting.

 • Întrebarea nr. 12 MPatrick

  1. cum apreciati evolutia proiectului scoala de bani, peste asteptari sau sub asteptari, din urmatoarele puncte de vedere:
  - numar participanti
  - media de varsta a participantilor
  - statut social si profesional
  - atitudine
  - nivel de informare si cunoastere a produselor financiare

  2. va mai fi repetat acest experiment?

  • Alexandru Printz

   1. Pana la acest moment Scoala de Bani are 14.897 utilizatori inscrisi in concursul Buzunarul Anului. Avem concurenti de toate varstele si clasele sociale, dar lucrurile care ii diferentiaza pe cursantii Scolii de Bani fata de ceilalti este atitudinea proactiva, deschisa catre invatare, iar alarturi de ei, eu si colegii mei invatam multe, propunem imbunatari produse si implementam idei noi.
   2. Pe termen mediu si lung, Scoala de Bani isi propune sa devina cea mai importanta comunitate a oamenilor dornici sa invete cum sa-si indeplineasca aspiratiile, folosindu-si banii cu responsabilitate. BCR participa activ la educatia financiara a romanilor ca parte principala a implicarii bancii in dezvoltarea comunitatii.(editat de HotNews.ro)

 • Întrebarea nr. 13 cris

  Buna ziua,

  intrebarea mea este simpla :in ce moneda sa facem economii avand in vedere criza economica si avantul monedei euro in rap cu leul nostru?(ma refer la depozitele bancare :cele in lei cu dobanzi mai mari sunt mai sigure sau cele in euro cu dobanzi minuscule ? ma refer la depozite pe termen lung nu la cele pe termene foarte scurte de o luna-3 luni.Si daca aveti si un plan finaciar pt economii,viabil pentru o familie cu 2 membri ,amandoi cu salarii medii spre mici, fara datorii la banci ,va rog sa mi-l prezentati cat puteti de succint (vrem sa facem economii in bani si nu reusim)

  • Alexandru Printz

   Dupa cum am raspuns si la intrebarea 6, guvernatorul BNR ne sfatuieste sa pariem pe lei.

 • Întrebarea nr. 14 ion

  Daca ai o suma de bani nu prea mare nici prea mica, pentru un om obisnuit, sa zicem undeva de genul pana in 5000 de euro; care este modalitatea cea mai buna de ai inmulti?(depozite bancare, joc la bursa, etc ...)(prin buna inteleg cat mai aproape de idealul riscuri minime castiguri maxime)

  • Alexandru Printz

   Mergand pe principiul dispersiei riscului, sfatul meu este sa utilizati produse standard de economisire, gen depozite, certificate cu discount, produse low risk, asociate cu investitii in fonduri tip asset management, pornind de la cele cu risc mediu spre scazut (BCR OBLIGATIUNI) catre cele cu un grad de risc mai ridicat (BCR DINAMIC), acesta din urma fiind un produs destinat clientilor cu un apetit de risc, investind un procent semnificativ in actiuni la bursa.

 • Întrebarea nr. 15 ion

  Daca dispui de o suma de bani in lei, cu care ai putea achita un credit in valuta(credit de 10000 de euro si ai aceasta suma in lei), cat de recomandat este sa achiti creditul respectiv, in comparatie cu depunerea leilor intr-un depozit si continuarea achitarii ratelor(cu banii din salar de exemplu)?

  • Alexandru Printz

   Depinde de bugetul familiei si de planurile de viitor. Un buget bine gestionat ingaduie plata ratelor si obtinerea de castiguri semnificative din investitia sumei pe care am fi utilizat-o altfel la plata in avans a creditului, fara fi necesara suportarea comisioanelor aferente acestor operatiuni.

 • Întrebarea nr. 16 TEO INZAGHI

  Ce reprezinta pentru BCR acest proiect "SCOALA DE BANI"
  Va aduce cumva o crestere a cotei de piata? Sau nu va doriti acest lucru?
  Din datele publicate sunteti in continua scadere!

  • Alexandru Printz

   Scopul proiectului Scoala de Bani este sa serveasca nevoilor publicului de a-si administra mai bine banii si a-si asigura echilibrul financiar in evolutia economiei romanesti. Realitatea este ca romanii simt nevoia de sprijin profesionist pentru administrarea mai buna a bugetului personal si pentru a intelege mecanismele financiar bancare.

 • Întrebarea nr. 17 Ionut

  De ce ratele dobanzilor practicate de bancile din Romania sunt mult mai mari decat spre exemplu in tarile din Europa vestica. Bancile sunt aceleasi.
  Exemplu clar:
  credit pentru locuinta
  perioada 20 ani,
  Valoare casa 200 000 eur.
  Dobanda
  Finlanda: Euribor + 0.85%.
  Romania: Euribor +7% + set intreg de comisioane (inclusiv inimaginabilul comision lunar! )

  • Alexandru Printz

   Vezi raspunsul de la intrebarea nr. 11.

 • Întrebarea nr. 18 andre

  Care sunt efectele trecerii la moneda unica euro (cand se va face asta in romania)? Cum sunt afectati cei care au credite? Cine risca mai putin: cei cu credite in euro sau cei care au credite in alte monede?

  • Alexandru Printz

   Astazi va pot raspunde doar ca diriginte al Scolii de Bani, astfel ca nu va pot oferi informatiile pe care le doriti dvs.

 • Întrebarea nr. 19 Andreea

  am o singura intrebare despre Scoala de Bani - de ce abia acum? n-ar fi trebuit un pic inainte de tot avantul creditelor de acum 3-4 ani? in rest felicitari pentru proiect...se vede ca ati pus mult suflet si preocupare in el

  • Alexandru Printz

   Peste 70% dintre romani leaga posibilitatea de implinire a aspiratiilor de sintagma castig la loterie, conform studiului Mercury Research. Cred ca a sosit momentul sa aratam ca sunt si alte posibilitati de a-ti implini dorintele prin forte proprii.
   Multumim mult de felicitari.

 • Întrebarea nr. 20 Golden Fish

  De la ce nivel de economisire in sus plasamentele in aur sunt o varianta valida de diversificare a portofoliului pentru o persoana fizica?

  • Alexandru Printz

   Plasamentele in aur sau alte titluri legate de metalul pretios vor continua sa aduca randamente bune in perioada urmatoare. Bugetul personal este singurul in masura sa va dicteze valoarea plasamentelor pe care intentionati sa le efectuati.

 • Întrebarea nr. 21 Eddy

  Buna ziua,

  in conditiile actualei crize ... cam cum ar trebui sa arate, dpdv investitional, structura unui portofoliu cu grad risc mediu.

  Multumesc,

  • Alexandru Printz

   In primul rand, depozite, care sunt cele cu gradul de risc cel mai scazut, urmate de produse asset management tip BCR DINAMIC, cu grad de risc mediu, produse complexe de investitii cu asigurare pe termen lung, cu grad de risc scazut si randamente mari, tip GARANT BCR, iar apoi, in functie de disponibilitati, gestionarea portofoliului de catre un specialist din cadrul bancii.

 • Întrebarea nr. 22 eugen

  Ce parere aveti despre asigurarile de viata cu capitalizare?; este o investitie buna?

  multumesc!

  • Alexandru Printz

   Foarte buna daca doriti sa investiti pe termen lung, avand in vedere siguranta dvs. si a familiei, atat din punct de vedere al randamentului investitional mare (GARANT BCR, care are un randament peste media celorlalte produse de economisire), cat si din punct de vedere al anumitor riscuri ce sunt acoperite de polita de asigurare atasata produsului.

 • Întrebarea nr. 23 V Vali

  Am doua credite cu garantii imobiliare, ambele luate la sfarsitul anului 2008 in euro, pe aceeasi perioada in conditii similare. Unul de la BRD, altul de la BCR. La inceputul anului 2009 rata lunara la BRD a scazut si continua sa scada, pe cand la BCR a crescut. DE CE?

  • Alexandru Printz

   Exista pe piata mai multe tipuri de credite pentru achizitionarea unui imobil: unele care acoda banii strict pentru achizitionarea unui imobil conditionand transferul banilor de la vanzator la cumparator la finalizarea tranzactiei, iar altele care acorda banii cu o garantie imobiliara, fara a se solicita scopul utilizarii banilor. Ambele tipuri de credite sunt cu garantie imobiliara, diferenta dintre acestea fiind gradul de risc, de aici rezultand si diferentele de costuri.

 • Întrebarea nr. 24 Paiu Cristian

  Pentru a face aceasta scoala ma costa ceva?
  Ce profit pot avea daca fac aceasta scoala?
  Cat timp dureaza?
  Unde are sedii la care ma pot prezenta in tara?
  Imi trebuie carte de munca?
  Ce studii trebuie sa am pentru a face aceasta scoala?
  Vreau sa va mai intreb ceva cu totul iesit din comun:
  De ce massmedia nu mai e serioasa?
  De ce in vremea zilei de astazi sunt pe piata mult mai multe ziaresi reviste decat pe vremea comunismului?
  Vreau sa-mi cumpar un nou computer mai performant si cu memorie mai mare dar sa fie mai ieftin,exclus lapptoppsau ipod sau playstation.Doar computer vreau.De unde merita sa cumpar?
  Ce profit au ziarele si revistele de la varianta on-line?Mai exact din ce surse e finantata varianta on-line a ziarelor si revistelor?

  • Alexandru Printz

   Nu te costa nimic sa faci aceasta scoala, trebuie doar sa accesezi www.scoaladebani.ro, sa te inscrii si sa fii prezent la cursuri. Profitul de a fi cursant al acestei scoli este pe termen lung si se reflecta direct in buzunarul tau.
   Sediul nostru este la adresa pe care am scris-o mai sus, n-ai nevoie nici de carte de munca si nici de salariu :), iar ca studii trebuie doar sa ai o atitudine deschisa catre invatare.
   La intrebarile legate de mass media, playstation sau ipod, cred ca trebuie sa cauti alte surse pentru a gasi solutia potrivita pentru tine.

 • Întrebarea nr. 25 Mihaela

  Am un depozit in lei si ceva euro la saltea. Cum ar fi mai bine: sa schimb lei in euro sau euro in lei?

  • Alexandru Printz

   Conform studiului Financial Crisis Meter, realizat de mercury Research, 48% dintre romani considerau ca modalitatea preferata de economisire a banilor este pastrarea lor acasa, "la saltea". Ca sa nu te mai numeri printre ei, te invit sa fii alaturi de mine la orele deschise de la Scoala de Bani si iti garantez ca salteaua in cazul tau nu o sa mai fie o optiune viabila de economisire. In ceea ce priveste schimbul, asculta sfatul guvernatorului BNR.

 • Întrebarea nr. 26 Alin Iacob

  Domnule diriginte,
  Cum explicati comisionul de rambursare anticipata de 4,5% la creditele imobiliare normale, in conditiile in care la programul Prima Casa nu percepeti nici un comision? La fel si in cazul altor comisioane - vezi cel de acordare. Daca in cazul dobanzii exista explicatia garantiei statului, la aceste comisioane ce explicatii aveti? Daca aveti...
  Pe de alta parte, proiectul Scoala de Bani pare doar o incercare iscusita de propaganda pentru produsele BCR si mai putin un demers real de educatie financiara. Aveti de gand sa evoluati spre un adevarat proiect de educatie financiara?

  • Alexandru Printz

   Programul Prima Casa este un program sustinut si garantat de catre statul roman. Adoptarea noii directive europene va reduce, poate chiar elimina, comisionul de rambursare anticipata. Proiectul Scoala de Bani este un program de educatie financiara, care isi propune sa dezvolte pe termen lung responsabilitatea cu privire la gestionarea bugetului personal si al familiei, imbinand ambele parghii ale circuitului banilor, consumul si investitiile personale.

 • Întrebarea nr. 27 mircea

  Buna ziua ! 1.Va rog cu respect sa-mi precizati care este pozitia dvs in legatura cu nationalizarea unor banci renumite din Europa de Vest , vezi Olanda si Germania ? 2. Este posibil acelasi proces si in tara noastra ?
  3.Cand a fost mai utila pt economia tarii, BCR, inainte sau dupa privatizare ?
  Va multumesc pt sinceritate, o zi agreabila si mult succes in vanzari !

  • Alexandru Printz

   1 si 2. Avem un sistem bancar solid, stabil, fara active toxice, cu o rata a solvabilitatii foarte buna, deci nationalizarea este exclusa.
   3. Si inainte si dupa.
   Multumesc mult, sa fie!

 • Întrebarea nr. 28 mircea

  Acum un an jumatate un prieten a solicitat un credit de nevoi personale de la BCR si pe langa credit a fost obligat de catre functionar sa incheie si un contract de economisire-creditare BCR Banca pt Locuinte . Timpul a trecut conditiile de trai s-au modificat si titularul doreste sa-si recupereze banii acumulati prin acest contract ,intrucat nu-si poate plati ratele. 1.In ce conditii isi poate recupera banii ? 2.Poate sa pastreze contractul fara sa plateasca ratele de economisire ?

  • Alexandru Printz

   1. Banii se pot recupera facand o cerere de reziliere a contractului la sucursala unde a incheiat contractul.
   2. Din pacate, nu poate pastra contractul fara sa plateasca ratele de economisire, dar poate solicita sucursalei reesalonarea platii ratelor pentru a beneficia de conditiile de economisire/creditare avantajoase ale acestuia.

 • Întrebarea nr. 29 mircea

  In conditiile in care nu reusesc sa-mi platesc facturile de pe un bancomat BCR deoarece aparatul da mesaj :,, imprimanta defecta',' si mi s-a intamplat de mai multe ori la acelasi aparat, unde pot sa reclam acest aspect negativ, care imi anuleaza confortul utilizarii cardului ?

  • Alexandru Printz

   La orice sucursala BCR, dar va recomandam utilizarea produsului Click 24 Banking, care va scuteste de asemenea neplaceri si, totodata, va faciliteaza efectuarea acestui tip de operatiune din confortul caminului dvs.

 • Întrebarea nr. 30 gabi

  In conditiile unor profituri uriase ale bancilor in anii anteriori ..(si nu numai..) precum si a acordarii fara responsabilitate a creditelor de orice fel...de ce nu se accelereaza emiterea legii falimentului persoanelor fizice....pt ca in acest caz bancile nu mai pot obtine profiturile visate si in acest caz ar deveni mai responsabile vis a vis de costurile creditelor acordate ...si in final (poate!) vom ajunge la rate anuale ale creditelor aprox ca in vest. cum comentati?

  • Alexandru Printz

   Dupa cum am spus, la Scoala de Bani invatam cu totii cum sa nu dam faliment. :) Trebuie doar sa stim sa cerem sfatul profesionistilor atunci cand avem nevoie si va asigur ca nu o sa ajungem in situatia expusa de dvs.

 • Întrebarea nr. 31 Livia

  Ce este scoala de bani?
  Am facut un imprumut la BCR (nu prea au fost seriosi ca nu m-au anuntat marirea dobanzii cand a trebuit, m-au anuntat ca am restanta doar), stau cu chirie in Bucuresti si as vrea banii aceia de chirie sa-i dau pentru casa suntem tineri pana-n 35 ani. Ce trebuie facut?

  • Alexandru Printz

   Dupa cum am spus si mai sus, Scoala de Bani este un program de educatie financiara. In cazul dvs., fiind tineri pana in 35 de ani, probabil programul Prima Casa este o optiune viabila. Depinde foarte mult de bugetul dvs., de posibilitatea de a economisi acel 5% necesar pentru avans si de gradul de suportabilitate al potentialelor rate, de aceea va sfatuiesc sa va indreptati catre cea mai apropiata sucursala BCR.

 • Întrebarea nr. 32 Campina

  Ce parere aveti despre depunerile gen unit link pentru pensiile facultative. Au acestea sansa de a-si reveni pe bursa?

  • Alexandru Printz

   Din punctul meu de vedere, criza inseamna oportunitate. Astfel, bursa, dupa ce a trecut printr-un soc cauzat de recentele evenimente la nivel global, este pe cale de a-si reveni. Cotatiile produselor gen unit link, avand componente investitionale pe bursa de valori, vor fi direct legate de revirimentul asteptat al indicilor bursieri.

 • Întrebarea nr. 33 gabi

  Care sunt principiile cele mai importante (maxim 5) care pot sintetiza sau pot conduce pe termen scurt la un comportament responsabil privind gestiunea veniturilor. Multumesc anticipat.

  • Alexandru Printz

   Dupa cum spune un vechi proverb romanesc, "marea arta este nu sa castigi bani, ci sa-i chivernisesti". Nu numarul pasilor este important, ci consistenta acestora. Eu as proceda in felul urmator:
   1. Intocmirea unui buget de familie, respectat strict si bazat pe un echilibru intre venituri si cheltuieli
   2. Estimarea din timp a cheltuielilor viitoare probabile a influenta bugetul.
   3. Gestionarea unui portofoliu investitional, bazat pe excedentul bugetului, deci ce putem pune deoparte dupa ce acoperim toate cheltuielile.
   Pentru a afla cum se fac toate aceste lucruri, utilizati aplicatia Inflatie persoana de pe www.scoaladebani.ro
   Succes!

6919 vizualizari

 • economisire (Marţi, 17 noiembrie 2009, 11:28)

  Guzu Liliana [anonim]

  Ce este mai rentabil ca produs de economisire pe termen lung:un cont de economii sau un depozit la termen? Va multumesc.
  • Raspuns (Miercuri, 18 noiembrie 2009, 13:01)

   Alexandru Printz [hotnews.ro] i-a raspuns lui Guzu Liliana

   Depinde de nevoia fiecaruia. In masura in care va doriti sa puteti retrage bani oricand de pe cont, fara a pierde dobanda acumulata, varianta cea mai avantajoasa este contul de economii. In cazul depozitelor la termen, dobanda oferita de banca poate fi mai mare decat in cazul contului de economii, dar suma depusa nu poate fi folosita pana la data scadentei, fara sa pierdeti dobanda aferenta depozitului.
   O atenta administrare a resurselor financiare, cu folosirea unor instrumente de economisire disponibile pentru toate tipurile de venituri, poate avea randamente la care nici nu v-ati gandit vreodata. Programul „Scoala de bani” isi propune sa explice aceste produse si instrumente pe intelesul tuturor, astfel incat cu totii sa stim sa le folosim la capacitatea lor maxima.
 • Dileme existentiale (Marţi, 17 noiembrie 2009, 11:47)

  Flavian [anonim]

  1.Ce ne puteti spune despre falimentul Lehman de anul trecut ? Puteti confirma faptul ca in cazul in care BofA nu ar fi cumparat Merrill Lynch sistemul bancar ar fi intrat in colaps ?

  2. Cum comentati faptul ca asa-numitul "fond de garantare" acopera de fapt abia 1% din totalul depozitelor existente la noi si 0.17% la americani ?

  3. Cat credeti ca va mai avea FDIC fonduri pentru despagubirea pagubitilor la cele peste 120 de banci americane falimentate doar anul acesta ? Cand credeti ca va veni si randul nostru ?

  4. Cum comentati faptul ca in ultimul deceniu aurul a fost cea mai sigura metoda de stocare a valorii depasind cu mult nivelul de crestere al burselor ? Credeti ca avantajele sale constau si in cauza reducerii riscului in caz de falimente bancare, inflatiei si eliminarii comisioanelor ?

  5. De ce credeti ca FMI-ul a ales sa amane plata transei necesare pastrarii RON-ului la un nivel suportabil pentru platitorii de rate ? Avand in vedere ca 90% din bancile din romania sunt straine, credeti ca si-au redus suficient expunerea cat sa-si permita acum o devalorizare a leului ?

  6. Cat credeti ca va urca RON-ul dupa alegeri si cum va afecta intrarea in incapacitate de plata a multor romani solvabilitatea bancilor ?
  • Raspuns (Miercuri, 18 noiembrie 2009, 13:08)

   Alexandru Printz [hotnews.ro] i-a raspuns lui Flavian

   1. Astazi va pot raspunde doar ca diriginte al Scolii de Bani, astfel ca nu va pot oferi informatiile pe care le doriti dvs.
   2. si 3. Avem un sistem bancar solid, stabil, fara active toxice, cu o rata a solvabilitatii foarte buna, de peste 13%, fata de minimum 8% cerut de normele BNR!
   4. Oamenii isi cauta mereu un reper pe care il investesc cu atributul infailibilitatii.
   5. Asa cum precizeaza oficialii BNR, bancile si-au respectat angajamentul fata de Romania si au pastrat expunerea, ba, mai mult, unele, precum Erste Group, si-au majorat expunerea pe Romania, venind in sprijinul economiei si firmelor.
   6. Estimarile noastre arata ca, in mod normal, leul va avea un parcurs relativ stabil, intr-o marja de 4,2 – 4,3 lei/Euro
 • Credit ipotcar (Marţi, 17 noiembrie 2009, 12:26)

  Ciprian [anonim]

  Unele firme au rata la banca pe baza creditului ipotecar. Din ce observ unele chiar au inchis activitatea si au dat faliment. Cum isi recupereaza banca banii daca valoarea imprumutata e mai mica decat valoarea ipotecilor? Cum se procedeaza?
  • Raspuns (Miercuri, 18 noiembrie 2009, 13:12)

   Alexandru Printz [hotnews.ro] i-a raspuns lui Ciprian

   La Scoala de bani invatam, de la cel mai mic la cel mai mare, sa nu dam faliment. Fie ca vorbim de o familie, fie ca vorbim de persoane juridice. Prin acest program ne propunem sa evitam astfel de situatii, astfel incat cu totii sa stim ca exista pe piata instrumente financiare care sa ne ajute sa iesim din situatii dificile. Trebuie doar sa fim informati si sa stim sa cerem sfatul profesionistilor. Iar Scoala de bani, exact asta isi propune: sa educe clientul.
 • RMO (Marţi, 17 noiembrie 2009, 12:35)

  D [anonim]

  1. In primavara BNR a dat pe mana bancilor banii deponentilor pastrati pentru mai multa siguranta la banca centrala prin micsorarea RMO. De ce au trimis bancile acei bani in afara tarii reducandu-si expunerile, desi promisesera in primavara ca nu o vor face ?

  2. De ce a mai fost acum necesara o reducere de la 30% la 25% a RMO punand la un risc si mai mare economiile clientilor de buna credinta ?

  3. BNR a profitat si ea la fel ca si BRD-ul de banii dati de catre statul american celor de la AIG dupa falimentul de anul trecut ?

  4. Daca fondurile de garantare nu acopera decat un foarte mic procent din depozite, ce se intampla cu economiile clientilor in cazul in care o banca mai mare da faliment ?

  5. De cate ori e mai mare cota de piata a BCR decat procentul depozitelor acoperite de fondul de garantare ?

  6. Ce s-ar intampla in cazul in care deponentii BCR ar lua actiuni de genul celor intreprinse in cazul DSB Banck in Olanda ?

  7. Cum ar afecta un eventual faliment al Citibank bancile din europa ? Dar pe cele din Romania ?

  8. Cum ar afecta un eventual faliment al BCR sau Raiffeisen sistemul bancar austriac ? Dar pe cel european ?

  9. De ce a fost trecut BCR de curand pe un SRL austriac si cum afecteaza acest fapt securitatea depozitelor si garantarea acestora de banca mama in cazul unui faliment ?

  10. Ce s-ar intampla daca Romania ar urma ideea Letoniei de a reevalua garantiile la nivelul de piata ? De exemplu in cazul incapacitatii de plata la un apartament cumparat cu 100.000 euro datoria sa fie reevaluata la 50.000 euro cat costa acum apartamentul respectiv sau 30.000 euro cat va costa la anul.
  • Raspuns (Miercuri, 18 noiembrie 2009, 13:19)

   Alexandru Printz [hotnews.ro] i-a raspuns lui D

   1. Asa cum precizeaza oficialii BNR, bancile si-au respectat angajamentul fata de Romania si au pastrat expunerea, ba, mai mult, unele, precum Erste Group, si-au majorat expunerea pe Romania, venind in sprijinul economiei si firmelor. In plus, RMO la noi este foarte mare comparativ cu alte tari europene, fiind vorba de o situatie data intr-un context economic dat.
   2,4,8. Avem un sistem bancar solid, stabil, fara active toxice, cu o rata a solvabilitatii foarte buna, de peste 13%, fata de minimum 8% cerut de normele BNR!
   3,6. Astazi va pot raspunde doar ca diriginte al Scolii de Bani, astfel ca nu va pot oferi informatiile pe care le doriti dvs.
   5. Cota de piata nu are nici o legatura cu cu cuantumul Fondului de Garantare. Avem un sistem bancar solid, stabil, fara active toxice, cu o rata a solvabilitatii foarte buna.
   7. Cazurile pur ipotetice sunt doar material de studiusi analiza pentru cercetatori.
  • Raspuns (Miercuri, 18 noiembrie 2009, 13:19)

   Alexandru Printz [hotnews.ro] i-a raspuns lui D

   9. Erste Group a transferat participatiile din cadrul tuturor subsidiarelor sale din Europa Centrala si de Est sub forma unui aport de capital in natura catre EGB Ceps Holding GmbH (companie inregistrata in Austria, cu sediul social Graben 21, A-1010 Vienna). EGB Ceps Holding GmbH este detinut de catre EGB Ceps Beteiligungen GmbH (companie inregistrata in Austria, cu sediul social Graben 21, A-1010 Vienna) detinuta la randul sau de catre Erste Group AG.
   Conform noii structuri, cele doua societati de tip holding sunt pur holding-uri financiare neavand obiect de activitate.
   Este vorba de o reorganizare intragrup care nu afecteaza structura actionariatului in ultima instanta, structura de guvernare corporativa in cadrul Erste Group, sediile sociale inregistrate, raportarile financiare IFRS sau capitalizarea Erste Group.
   EGB Ceps Holding GmbH are un capital care se ridica la mai multe miliarde de euro, iar managementul este asigurat de catre Manfred Wimmer (CFO al Erste Group) si Wilhelm Schultze (Sef al Diviziei de Management al Participatiilor in cadrul Erste Group).
   10. Astazi va pot raspunde doar ca diriginte al Scolii de Bani, astfel ca nu va pot oferi informatiile pe care le doriti dvs.
 • dobanzi (Marţi, 17 noiembrie 2009, 13:45)

  adrian [anonim]

  de ce exista diferentele de valoare ale dobanzilor pt euro (depozit si credite) intre bancile din romania si cele din celelalte state ue (chiar in cazul aceleiasi banci)?
  • Raspuns (Miercuri, 18 noiembrie 2009, 13:20)

   Alexandru Printz [hotnews.ro] i-a raspuns lui adrian

   Costurile cu resursele atrase sunt diferite, in medii economice diferite.
 • economisire (Marţi, 17 noiembrie 2009, 14:09)

  Symbol [utilizator]

  Dilema romanului fara prea multi bani: sa-si pastreze economiile in lei sau in valuta?
  • Raspuns (Miercuri, 18 noiembrie 2009, 13:21)

   Alexandru Printz [hotnews.ro] i-a raspuns lui Symbol

   Guvernatorul BNR ne sfatuieste sa pariem pe lei. De ce sa nu-i ascultam sfatul?
 • euro si ron (Marţi, 17 noiembrie 2009, 14:47)

  ghita [anonim]

  Mi s-a parut mie sau a fost la un moment dat ideea de a trece pe Euro prin 2010? De ce nu se face pasul asta? Acum aud ca va fi prin 2014...in 2014 probabil voi auzi de alte planuri....
  De ce am impresia ca rolul nostru este sa descarcam criza din Europa?
  Salariul nostru scade continuu in Euro si preturile cresc in Euro. Cum se intampla asta daca nici macar economie nu mai avem ca sa zicem ca e la pamant?
  De ce nu sunt promovate macar in tara produsele romanesti si scoase de pe piata cele straine? Credeti ca sunt mai ieftine cele de afara? Eu am vazut ca cele de afara sunt de multe ori contrafacute...e doar o parere?
  • Raspuns (Miercuri, 18 noiembrie 2009, 13:22)

   Alexandru Printz [hotnews.ro] i-a raspuns lui ghita

   Astazi va pot raspunde doar ca diriginte al Scolii de Bani, astfel ca nu va pot oferi informatiile pe care le doriti dvs.
 • carduri (Marţi, 17 noiembrie 2009, 17:24)

  Tataie [anonim]

  Ce tip de card ne recomandati ? Cum sa utilizam cardul in mod rezonabil ? Ce diferenta este intre credit card si charge card ? Cum se justifica ofertele de credit carduri care nu iau nici o dobanda in primele 30-45 de zile de credit, de unde fac venituri acele banci ?
  • Raspuns (Miercuri, 18 noiembrie 2009, 13:27)

   Alexandru Printz [hotnews.ro] i-a raspuns lui Tataie

   Daca doriti utilizarea lui atat in Romania, cat si in strainatate va recomandam cardul de credit BCR Mastercard. Faptul ca nu se percepe nici o dobanda in primele 53 de zile in cazul acestui card este de fapt o perioada de gratie acordata in scopul stimularii utilizarii acestuia la cumparaturi.
 • criza (Marţi, 17 noiembrie 2009, 20:24)

  atreus [anonim]

  la nivelul natiunilor se pare ca e fantastic sa ai bani in timp de criza. Pentru o persoana fara nici un credit si cu ceva economii cat de mare e "avantajul" crizei?
  • Raspuns (Miercuri, 18 noiembrie 2009, 13:29)

   Alexandru Printz [hotnews.ro] i-a raspuns lui atreus

   Criza poate fi avantajoasa pentru oricine. Invatam sa fim economi, cumpatati, iar Scoala de Bani identifica alaturi de noi metode de gestionare a propriului buget, gandite pentru orice tip de buzunar, cu sau fara credite.
 • Locuinta (Marţi, 17 noiembrie 2009, 21:16)

  Angela Similea [utilizator]

  Care este cel mai rentabil program prin care tinerii pot sa-si cumpere o locuinta? Am auzit ceva lucruri bune despre programul de economisire creditare BCD Banca Pentru Locuinte...este chiar atat de "roz" pecat se spune sau sunt si dezavantaje care se tin departe de ochii cumparatorilor?
  • Raspuns (Miercuri, 18 noiembrie 2009, 13:35)

   Alexandru Printz [hotnews.ro] i-a raspuns lui Angela Similea

   Sunt mai multe produse prin care tinerii pot sa isi achizitioneze o locuinta. In cazul tinerilor casatoriti care nu detin proprietati este recomandabil aplicarea in programul Prima Casa. In cazul celor care au detinut/detin o locuinta proprietate produsul BCR Banca Pentru Locuinte ii ajuta sa isi achizitioneze/imbunatateasca conditiile locative intr-un termen relativ scurt , in care utilizeaza inclusiv componenta de economisire a produsului.
 • prima casa versus credit ipotecar (Miercuri, 18 noiembrie 2009, 0:56)

  Florin [anonim]

  O intrebare simpla si la obiect:

  Ce este cu ratele astea ridicole la creditele imobiliare bancare, in comparatie cu cele prin programul prima casa, mult mai decente si acceptabile de un roman de rand.
  Programul acesta ne-a demonstrat ca se poate si cu rate mai mici, si asta fara sa moara bancile de foame.
  Pe cand rate mai mici ( decente, normale ) la credite?
  In vest sunt sigur ca ratele sunt mai mici in comparatie cu noi.

  Multumesc
  • Raspuns (Miercuri, 18 noiembrie 2009, 13:37)

   Alexandru Printz [hotnews.ro] i-a raspuns lui Florin

   Programul Prima Casa este un program sustinut si garantat de catre statul roman. Ratele mai mici din vest se datoreaza costurilor de achizitie ale resurselor in tarile respective, acest aspect fiind influentat de tara/banca/raiting.
 • scoala de bani (Miercuri, 18 noiembrie 2009, 9:47)

  MPatrick [utilizator]

  1. cum apreciati evolutia proiectului scoala de bani, peste asteptari sau sub asteptari, din urmatoarele puncte de vedere:
  - numar participanti
  - media de varsta a participantilor
  - statut social si profesional
  - atitudine
  - nivel de informare si cunoastere a produselor financiare

  2. va mai fi repetat acest experiment?
  • Raspuns (Miercuri, 18 noiembrie 2009, 13:48)

   Alexandru Printz [hotnews.ro] i-a raspuns lui MPatrick

   1. Pana la acest moment Scoala de Bani are 14.897 utilizatori inscrisi in concursul Buzunarul Anului. Avem concurenti de toate varstele si clasele sociale, dar lucrurile care ii diferentiaza pe cursantii Scolii de Bani fata de ceilalti este atitudinea proactiva, deschisa catre invatare, iar alarturi de ei, eu si colegii mei invatam multe, propunem imbunatari produse si implementam idei noi.
   2. Pe termen mediu si lung, Scoala de Bani isi propune sa devina cea mai importanta comunitate a oamenilor dornici sa invete cum sa-si indeplineasca aspiratiile, folosindu-si banii cu responsabilitate. BCR participa activ la educatia financiara a romanilor ca parte principala a implicarii bancii in dezvoltarea comunitatii.(editat de HotNews.ro)
 • economii in lei sau in euro? (Miercuri, 18 noiembrie 2009, 10:13)

  cris [anonim]

  Buna ziua,

  intrebarea mea este simpla :in ce moneda sa facem economii avand in vedere criza economica si avantul monedei euro in rap cu leul nostru?(ma refer la depozitele bancare :cele in lei cu dobanzi mai mari sunt mai sigure sau cele in euro cu dobanzi minuscule ? ma refer la depozite pe termen lung nu la cele pe termene foarte scurte de o luna-3 luni.Si daca aveti si un plan finaciar pt economii,viabil pentru o familie cu 2 membri ,amandoi cu salarii medii spre mici, fara datorii la banci ,va rog sa mi-l prezentati cat puteti de succint (vrem sa facem economii in bani si nu reusim)
  • Raspuns (Miercuri, 18 noiembrie 2009, 13:49)

   Alexandru Printz [hotnews.ro] i-a raspuns lui cris

   Dupa cum am raspuns si la intrebarea 6, guvernatorul BNR ne sfatuieste sa pariem pe lei.
 • Bani (Miercuri, 18 noiembrie 2009, 10:25)

  ion [anonim]

  Daca ai o suma de bani nu prea mare nici prea mica, pentru un om obisnuit, sa zicem undeva de genul pana in 5000 de euro; care este modalitatea cea mai buna de ai inmulti?(depozite bancare, joc la bursa, etc ...)(prin buna inteleg cat mai aproape de idealul riscuri minime castiguri maxime)
  • Raspuns (Miercuri, 18 noiembrie 2009, 13:57)

   Alexandru Printz [hotnews.ro] i-a raspuns lui ion

   Mergand pe principiul dispersiei riscului, sfatul meu este sa utilizati produse standard de economisire, gen depozite, certificate cu discount, produse low risk, asociate cu investitii in fonduri tip asset management, pornind de la cele cu risc mediu spre scazut (BCR OBLIGATIUNI) catre cele cu un grad de risc mai ridicat (BCR DINAMIC), acesta din urma fiind un produs destinat clientilor cu un apetit de risc, investind un procent semnificativ in actiuni la bursa.
 • Credite (Miercuri, 18 noiembrie 2009, 10:28)

  ion [anonim]

  Daca dispui de o suma de bani in lei, cu care ai putea achita un credit in valuta(credit de 10000 de euro si ai aceasta suma in lei), cat de recomandat este sa achiti creditul respectiv, in comparatie cu depunerea leilor intr-un depozit si continuarea achitarii ratelor(cu banii din salar de exemplu)?
  • Raspuns (Miercuri, 18 noiembrie 2009, 14:00)

   Alexandru Printz [hotnews.ro] i-a raspuns lui ion

   Depinde de bugetul familiei si de planurile de viitor. Un buget bine gestionat ingaduie plata ratelor si obtinerea de castiguri semnificative din investitia sumei pe care am fi utilizat-o altfel la plata in avans a creditului, fara fi necesara suportarea comisioanelor aferente acestor operatiuni.
 • cota de piata (Miercuri, 18 noiembrie 2009, 10:55)

  TEO INZAGHI [anonim]

  Ce reprezinta pentru BCR acest proiect "SCOALA DE BANI"
  Va aduce cumva o crestere a cotei de piata? Sau nu va doriti acest lucru?
  Din datele publicate sunteti in continua scadere!
  • Raspuns (Miercuri, 18 noiembrie 2009, 14:03)

   Alexandru Printz [hotnews.ro] i-a raspuns lui TEO INZAGHI

   Scopul proiectului Scoala de Bani este sa serveasca nevoilor publicului de a-si administra mai bine banii si a-si asigura echilibrul financiar in evolutia economiei romanesti. Realitatea este ca romanii simt nevoia de sprijin profesionist pentru administrarea mai buna a bugetului personal si pentru a intelege mecanismele financiar bancare.
 • Dobanzi Ro vs UE (Miercuri, 18 noiembrie 2009, 11:37)

  Ionut [anonim]

  De ce ratele dobanzilor practicate de bancile din Romania sunt mult mai mari decat spre exemplu in tarile din Europa vestica. Bancile sunt aceleasi.
  Exemplu clar:
  credit pentru locuinta
  perioada 20 ani,
  Valoare casa 200 000 eur.
  Dobanda
  Finlanda: Euribor + 0.85%.
  Romania: Euribor +7% + set intreg de comisioane (inclusiv inimaginabilul comision lunar! )
  • Raspuns (Miercuri, 18 noiembrie 2009, 14:09)

   Alexandru Printz [hotnews.ro] i-a raspuns lui Ionut

   Vezi raspunsul de la intrebarea nr. 11.
 • euro (Miercuri, 18 noiembrie 2009, 11:40)

  andre [anonim]

  Care sunt efectele trecerii la moneda unica euro (cand se va face asta in romania)? Cum sunt afectati cei care au credite? Cine risca mai putin: cei cu credite in euro sau cei care au credite in alte monede?
  • Raspuns (Miercuri, 18 noiembrie 2009, 14:10)

   Alexandru Printz [hotnews.ro] i-a raspuns lui andre

   Astazi va pot raspunde doar ca diriginte al Scolii de Bani, astfel ca nu va pot oferi informatiile pe care le doriti dvs.
 • de ce abia acum (Miercuri, 18 noiembrie 2009, 11:55)

  Andreea [anonim]

  am o singura intrebare despre Scoala de Bani - de ce abia acum? n-ar fi trebuit un pic inainte de tot avantul creditelor de acum 3-4 ani? in rest felicitari pentru proiect...se vede ca ati pus mult suflet si preocupare in el
  • Raspuns (Miercuri, 18 noiembrie 2009, 14:14)

   Alexandru Printz [hotnews.ro] i-a raspuns lui Andreea

   Peste 70% dintre romani leaga posibilitatea de implinire a aspiratiilor de sintagma castig la loterie, conform studiului Mercury Research. Cred ca a sosit momentul sa aratam ca sunt si alte posibilitati de a-ti implini dorintele prin forte proprii.
   Multumim mult de felicitari.
 • Plasamente in aur (Miercuri, 18 noiembrie 2009, 12:32)

  Golden Fish [anonim]

  De la ce nivel de economisire in sus plasamentele in aur sunt o varianta valida de diversificare a portofoliului pentru o persoana fizica?
  • Raspuns (Miercuri, 18 noiembrie 2009, 14:21)

   Alexandru Printz [hotnews.ro] i-a raspuns lui Golden Fish

   Plasamentele in aur sau alte titluri legate de metalul pretios vor continua sa aduca randamente bune in perioada urmatoare. Bugetul personal este singurul in masura sa va dicteze valoarea plasamentelor pe care intentionati sa le efectuati.
 • Portofoliu (Miercuri, 18 noiembrie 2009, 13:25)

  Eddy [anonim]

  Buna ziua,

  in conditiile actualei crize ... cam cum ar trebui sa arate, dpdv investitional, structura unui portofoliu cu grad risc mediu.

  Multumesc,
  • Raspuns (Miercuri, 18 noiembrie 2009, 14:25)

   Alexandru Printz [hotnews.ro] i-a raspuns lui Eddy

   In primul rand, depozite, care sunt cele cu gradul de risc cel mai scazut, urmate de produse asset management tip BCR DINAMIC, cu grad de risc mediu, produse complexe de investitii cu asigurare pe termen lung, cu grad de risc scazut si randamente mari, tip GARANT BCR, iar apoi, in functie de disponibilitati, gestionarea portofoliului de catre un specialist din cadrul bancii.
 • investitii pe termen lung (Miercuri, 18 noiembrie 2009, 13:28)

  eugen [anonim]

  Ce parere aveti despre asigurarile de viata cu capitalizare?; este o investitie buna?

  multumesc!
  • Raspuns (Miercuri, 18 noiembrie 2009, 14:27)

   Alexandru Printz [hotnews.ro] i-a raspuns lui eugen

   Foarte buna daca doriti sa investiti pe termen lung, avand in vedere siguranta dvs. si a familiei, atat din punct de vedere al randamentului investitional mare (GARANT BCR, care are un randament peste media celorlalte produse de economisire), cat si din punct de vedere al anumitor riscuri ce sunt acoperite de polita de asigurare atasata produsului.
 • Credite scumpe (Miercuri, 18 noiembrie 2009, 13:28)

  V Vali [anonim]

  Am doua credite cu garantii imobiliare, ambele luate la sfarsitul anului 2008 in euro, pe aceeasi perioada in conditii similare. Unul de la BRD, altul de la BCR. La inceputul anului 2009 rata lunara la BRD a scazut si continua sa scada, pe cand la BCR a crescut. DE CE?
  • Raspuns (Miercuri, 18 noiembrie 2009, 14:35)

   Alexandru Printz [hotnews.ro] i-a raspuns lui V Vali

   Exista pe piata mai multe tipuri de credite pentru achizitionarea unui imobil: unele care acoda banii strict pentru achizitionarea unui imobil conditionand transferul banilor de la vanzator la cumparator la finalizarea tranzactiei, iar altele care acorda banii cu o garantie imobiliara, fara a se solicita scopul utilizarii banilor. Ambele tipuri de credite sunt cu garantie imobiliara, diferenta dintre acestea fiind gradul de risc, de aici rezultand si diferentele de costuri.
 • solicitare detalii (Miercuri, 18 noiembrie 2009, 13:32)

  Paiu Cristian [anonim]

  Pentru a face aceasta scoala ma costa ceva?
  Ce profit pot avea daca fac aceasta scoala?
  Cat timp dureaza?
  Unde are sedii la care ma pot prezenta in tara?
  Imi trebuie carte de munca?
  Ce studii trebuie sa am pentru a face aceasta scoala?
  Vreau sa va mai intreb ceva cu totul iesit din comun:
  De ce massmedia nu mai e serioasa?
  De ce in vremea zilei de astazi sunt pe piata mult mai multe ziaresi reviste decat pe vremea comunismului?
  Vreau sa-mi cumpar un nou computer mai performant si cu memorie mai mare dar sa fie mai ieftin,exclus lapptoppsau ipod sau playstation.Doar computer vreau.De unde merita sa cumpar?
  Ce profit au ziarele si revistele de la varianta on-line?Mai exact din ce surse e finantata varianta on-line a ziarelor si revistelor?
  • Raspuns (Miercuri, 18 noiembrie 2009, 14:40)

   Alexandru Printz [hotnews.ro] i-a raspuns lui Paiu Cristian

   Nu te costa nimic sa faci aceasta scoala, trebuie doar sa accesezi www.scoaladebani.ro, sa te inscrii si sa fii prezent la cursuri. Profitul de a fi cursant al acestei scoli este pe termen lung si se reflecta direct in buzunarul tau.
   Sediul nostru este la adresa pe care am scris-o mai sus, n-ai nevoie nici de carte de munca si nici de salariu :), iar ca studii trebuie doar sa ai o atitudine deschisa catre invatare.
   La intrebarile legate de mass media, playstation sau ipod, cred ca trebuie sa cauti alte surse pentru a gasi solutia potrivita pentru tine.
 • economisire (Miercuri, 18 noiembrie 2009, 13:36)

  Mihaela [anonim]

  Am un depozit in lei si ceva euro la saltea. Cum ar fi mai bine: sa schimb lei in euro sau euro in lei?
  • Raspuns (Miercuri, 18 noiembrie 2009, 14:44)

   Alexandru Printz [hotnews.ro] i-a raspuns lui Mihaela

   Conform studiului Financial Crisis Meter, realizat de mercury Research, 48% dintre romani considerau ca modalitatea preferata de economisire a banilor este pastrarea lor acasa, "la saltea". Ca sa nu te mai numeri printre ei, te invit sa fii alaturi de mine la orele deschise de la Scoala de Bani si iti garantez ca salteaua in cazul tau nu o sa mai fie o optiune viabila de economisire. In ceea ce priveste schimbul, asculta sfatul guvernatorului BNR.
 • rambursare anticipata (Miercuri, 18 noiembrie 2009, 13:51)

  Alin Iacob [anonim]

  Domnule diriginte,
  Cum explicati comisionul de rambursare anticipata de 4,5% la creditele imobiliare normale, in conditiile in care la programul Prima Casa nu percepeti nici un comision? La fel si in cazul altor comisioane - vezi cel de acordare. Daca in cazul dobanzii exista explicatia garantiei statului, la aceste comisioane ce explicatii aveti? Daca aveti...
  Pe de alta parte, proiectul Scoala de Bani pare doar o incercare iscusita de propaganda pentru produsele BCR si mai putin un demers real de educatie financiara. Aveti de gand sa evoluati spre un adevarat proiect de educatie financiara?
  • Raspuns (Miercuri, 18 noiembrie 2009, 14:49)

   Alexandru Printz [hotnews.ro] i-a raspuns lui Alin Iacob

   Programul Prima Casa este un program sustinut si garantat de catre statul roman. Adoptarea noii directive europene va reduce, poate chiar elimina, comisionul de rambursare anticipata. Proiectul Scoala de Bani este un program de educatie financiara, care isi propune sa dezvolte pe termen lung responsabilitatea cu privire la gestionarea bugetului personal si al familiei, imbinand ambele parghii ale circuitului banilor, consumul si investitiile personale.
 • nationalizare banci (Miercuri, 18 noiembrie 2009, 14:01)

  mircea [anonim]

  Buna ziua ! 1.Va rog cu respect sa-mi precizati care este pozitia dvs in legatura cu nationalizarea unor banci renumite din Europa de Vest , vezi Olanda si Germania ? 2. Este posibil acelasi proces si in tara noastra ?
  3.Cand a fost mai utila pt economia tarii, BCR, inainte sau dupa privatizare ?
  Va multumesc pt sinceritate, o zi agreabila si mult succes in vanzari !
  • Raspuns (Miercuri, 18 noiembrie 2009, 14:51)

   Alexandru Printz [hotnews.ro] i-a raspuns lui mircea

   1 si 2. Avem un sistem bancar solid, stabil, fara active toxice, cu o rata a solvabilitatii foarte buna, deci nationalizarea este exclusa.
   3. Si inainte si dupa.
   Multumesc mult, sa fie!
 • produse economisire (Miercuri, 18 noiembrie 2009, 14:22)

  mircea [anonim]

  Acum un an jumatate un prieten a solicitat un credit de nevoi personale de la BCR si pe langa credit a fost obligat de catre functionar sa incheie si un contract de economisire-creditare BCR Banca pt Locuinte . Timpul a trecut conditiile de trai s-au modificat si titularul doreste sa-si recupereze banii acumulati prin acest contract ,intrucat nu-si poate plati ratele. 1.In ce conditii isi poate recupera banii ? 2.Poate sa pastreze contractul fara sa plateasca ratele de economisire ?
  • Raspuns (Miercuri, 18 noiembrie 2009, 14:54)

   Alexandru Printz [hotnews.ro] i-a raspuns lui mircea

   1. Banii se pot recupera facand o cerere de reziliere a contractului la sucursala unde a incheiat contractul.
   2. Din pacate, nu poate pastra contractul fara sa plateasca ratele de economisire, dar poate solicita sucursalei reesalonarea platii ratelor pentru a beneficia de conditiile de economisire/creditare avantajoase ale acestuia.
 • Disponibilitati de pe card ! (Miercuri, 18 noiembrie 2009, 14:29)

  mircea [anonim]

  In conditiile in care nu reusesc sa-mi platesc facturile de pe un bancomat BCR deoarece aparatul da mesaj :,, imprimanta defecta',' si mi s-a intamplat de mai multe ori la acelasi aparat, unde pot sa reclam acest aspect negativ, care imi anuleaza confortul utilizarii cardului ?
  • Raspuns (Miercuri, 18 noiembrie 2009, 14:56)

   Alexandru Printz [hotnews.ro] i-a raspuns lui mircea

   La orice sucursala BCR, dar va recomandam utilizarea produsului Click 24 Banking, care va scuteste de asemenea neplaceri si, totodata, va faciliteaza efectuarea acestui tip de operatiune din confortul caminului dvs.
 • faliment persoane fizice (Miercuri, 18 noiembrie 2009, 14:40)

  gabi [anonim]

  In conditiile unor profituri uriase ale bancilor in anii anteriori ..(si nu numai..) precum si a acordarii fara responsabilitate a creditelor de orice fel...de ce nu se accelereaza emiterea legii falimentului persoanelor fizice....pt ca in acest caz bancile nu mai pot obtine profiturile visate si in acest caz ar deveni mai responsabile vis a vis de costurile creditelor acordate ...si in final (poate!) vom ajunge la rate anuale ale creditelor aprox ca in vest. cum comentati?
  • Raspuns (Miercuri, 18 noiembrie 2009, 15:00)

   Alexandru Printz [hotnews.ro] i-a raspuns lui gabi

   Dupa cum am spus, la Scoala de Bani invatam cu totii cum sa nu dam faliment. :) Trebuie doar sa stim sa cerem sfatul profesionistilor atunci cand avem nevoie si va asigur ca nu o sa ajungem in situatia expusa de dvs.
 • Intrebare (Miercuri, 18 noiembrie 2009, 14:43)

  Livia [anonim]

  Ce este scoala de bani?
  Am facut un imprumut la BCR (nu prea au fost seriosi ca nu m-au anuntat marirea dobanzii cand a trebuit, m-au anuntat ca am restanta doar), stau cu chirie in Bucuresti si as vrea banii aceia de chirie sa-i dau pentru casa suntem tineri pana-n 35 ani. Ce trebuie facut?
  • Raspuns (Miercuri, 18 noiembrie 2009, 15:04)

   Alexandru Printz [hotnews.ro] i-a raspuns lui Livia

   Dupa cum am spus si mai sus, Scoala de Bani este un program de educatie financiara. In cazul dvs., fiind tineri pana in 35 de ani, probabil programul Prima Casa este o optiune viabila. Depinde foarte mult de bugetul dvs., de posibilitatea de a economisi acel 5% necesar pentru avans si de gradul de suportabilitate al potentialelor rate, de aceea va sfatuiesc sa va indreptati catre cea mai apropiata sucursala BCR.
 • Economisire pe termen lung (Miercuri, 18 noiembrie 2009, 14:50)

  Campina [anonim]

  Ce parere aveti despre depunerile gen unit link pentru pensiile facultative. Au acestea sansa de a-si reveni pe bursa?
  • Raspuns (Miercuri, 18 noiembrie 2009, 15:08)

   Alexandru Printz [hotnews.ro] i-a raspuns lui Campina

   Din punctul meu de vedere, criza inseamna oportunitate. Astfel, bursa, dupa ce a trecut printr-un soc cauzat de recentele evenimente la nivel global, este pe cale de a-si reveni. Cotatiile produselor gen unit link, avand componente investitionale pe bursa de valori, vor fi direct legate de revirimentul asteptat al indicilor bursieri.
 • principii economisire/gestiune venituri (Miercuri, 18 noiembrie 2009, 15:00)

  gabi [anonim]

  Care sunt principiile cele mai importante (maxim 5) care pot sintetiza sau pot conduce pe termen scurt la un comportament responsabil privind gestiunea veniturilor. Multumesc anticipat.
  • Raspuns (Miercuri, 18 noiembrie 2009, 15:17)

   Alexandru Printz [hotnews.ro] i-a raspuns lui gabi

   Dupa cum spune un vechi proverb romanesc, "marea arta este nu sa castigi bani, ci sa-i chivernisesti". Nu numarul pasilor este important, ci consistenta acestora. Eu as proceda in felul urmator:
   1. Intocmirea unui buget de familie, respectat strict si bazat pe un echilibru intre venituri si cheltuieli
   2. Estimarea din timp a cheltuielilor viitoare probabile a influenta bugetul.
   3. Gestionarea unui portofoliu investitional, bazat pe excedentul bugetului, deci ce putem pune deoparte dupa ce acoperim toate cheltuielile.
   Pentru a afla cum se fac toate aceste lucruri, utilizati aplicatia Inflatie persoana de pe www.scoaladebani.ro
   Succes!
 • fix vs variabil (Miercuri, 18 noiembrie 2009, 15:08)

  Adi [anonim]

  Cum ar trebui sa ne imprumutam in contextul actual, cu dobanda fixa sau variabila?
 • promovare produse bancare (Miercuri, 18 noiembrie 2009, 15:15)

  gabi [anonim]

  Avand in vedere ca dati exemple concrete de produse bancare personalizate ale BCR, credeti ca scoala de bani poate fi asimilat ca un alt canal de promovare al produselor BCR?Credeti ca produsele BCR sunt cele mai eficiente dpdv al economisirii?De ce nu dati si alte exemple ale concurentei :) care ar putea fi mai avantajoase dpdv al unui client oarecare...Multumesc
 • scoala de bani (Miercuri, 18 noiembrie 2009, 15:20)

  ECHIPA MICU [anonim]

  felicitari pentru acest proiect "scoala de bani"!

  mie mi-a trasat un plan in ceea ce priveste gestionarea veniturilor!

  am acumulat multe informatii pretioase care au devenit si mai pretioase cand au fost puse in practica!
 • investitii (Miercuri, 18 noiembrie 2009, 15:22)

  gelu13 [anonim]

  la BCR pt investitiile INDEX-LINKED care este minimul sumei, in RON, pt investitie? si daca acum 18.11.2009 pot sa fac un contract, si care este randamentul garantat?
 • raspuns pt gelu13 (Miercuri, 18 noiembrie 2009, 15:36)

  ECHIPA MICU [anonim]

  Suma minima este 225o euro(poti face transformarea in lei)

  intre 17 noiembrie -28 dec poti face asigurarea

  Caracteristica unica a asigurarii de viata index linked consta in faptul ca aceasta ofera la finalul contractului GARANTAREA returnarii in proportie de 100% a capitalului investit la care se adauga un randament minim garantat de 45,56% pentru investitia in euro. Aceste sume pot fi sporite cu venituri suplimentare rezultate din investitie.
 • Cresterea veniturilor (Miercuri, 18 noiembrie 2009, 22:31)

  Nicu [anonim]

  1. Care sunt cele 6 tipuri de active pe care le poate detine o persoana?
  2. De ce trebuie sa ne concentram pe cum sa ne economisim mai bine banii si sa nu ne concentram pe cum sa crestem veniturile proprii?
  3. Este adevarata afirmatia ca : Si o maimuta poate sa economiseasca in schimb nu prea stie sa investeasca?
  4. Timpul poate fi considerat o datorie?
  5. Este adevarat ca daca toti banii mei ar fi 20 RON atunci ar fi mai bine sa cumpar creioane de 2 RON si de restul sa- investesc in publicitate ca sa vand creioanele?
  6. De ce credeti ca oamenii au impresia ca pensia este un fel de produs de economisire? Pana la urma ce este o pensie? Economisire sau investitie?
  Cum comentati intrebarile de mai sus
 • Recomandare (Marţi, 9 februarie 2010, 22:13)

  valyta [anonim]

  As dori va rog sa ma sfatuiti si pe mine,sa aleg intre:Bancpost dob.9,5 pe 3luni si ERSTE ASSET MANAGEMENT(Bcr monetar)ptr. suma care vreau sa o depun aprox.20.000ron.Va multumesc!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by