Piata a primit pozitiv decizia BNR de reducere a rezervelor minime obligatorii, au declarat pentru Hotnews.ro, dealerii din piata interbancara. “Leul s-a apreciat usor, tendinta atenuata de evenimentele politice care au lor. E drept ca, fata de monedele tarilor din jurul Romaniei, aprecierea este mult mai lenta. Monedele din regiune urca foarte rapid, ins ape leu nu avem cum asista la asa ceva, cata vreme nimeni nu pariaza nici in sus nici in jos cata vreme avem ceata asta politica”, a mai spus dealerul citat.

La randul lui, reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu, a sugerat oficialilor Ministerului de Finante sa isi gestioneze cu mare atentie nevoile de finantare care vor aparea la inceputul anului viitor.

Necesarul de finantare care urma sa fie acoperit de transa FMI va fi inlocuit de sistemul bancar romanesc, via diminuarea RMO iar BNR va incepe sa isi diminueze din ce in ce mai mult rezervele minime obligatorii ca tinta pentru atingerea euro in 2014-2015, a explicat Tanasescu.

Potrivit acestuia, in lunile ianuarie si februarie necesarul de finantare va fi “destul de important”. “In luna ianuarie probabil nu vom avea un buget aprobat si vom urma cursul cheltuielilor din ianuarie 2009. Trezoreria va trebui sa fie foarte atenta la modul in care isi va aplica politica de imprumuturi in perioada urmatoare”, a sugerat Tanasescu.