Datoria publica a Romaniei a crescut cu 27,6% in primele noua luni, la 140,08 miliarde lei

de Dragos Comache     HotNews.ro
Miercuri, 18 noiembrie 2009, 13:07 Economie | Finanţe & Bănci


Datoria publica a Romaniei a crescut cu 27,6% in primele noua luni ale anului, ajungand la 140,08 miliarde de lei, potrivit datelor Ministerului Finantelor Publice (MFP). Aceasta reprezinta 28,08% din Produsul Intern Brut (PIB), estimat pentru acest an la 498,96 miliarde de lei.

La sfarsitul anului trecut, datoria publica era de 109,75 miliarde lei, reprezentand 21,78% din PIB, in vreme ce in august, datoria era de 138,20 miliarde de lei, adica 27,70% din PIB-ul estimat.

Datele Ministerului Finantelor arata ca, la finele lunii septembrie, 55,21% din datoria publica era denominata in lei, 32,83% in euro, 6,65% in dolari, iar 1,44% in yeni japonezi. Alte valute detineau o pondere de 3,90% in datoria publica a Romaniei.

Ponderea datoriei nenegociabile a scazut de la 74,30% la finele anului trecut, la 61,40% in luna septembrie, in vreme ce datoria negociabila are o pondere de 38,60%.

Cea mai mare parte a datoriei publice a fost contractata prin imprumuturi de stat (37,43%), urmata de certificate de trezorerie (18,95%) si obligatiuni de stat (12,66%). De asemenea, 6,92% din datoria publica a fost contractata prin eurobonduri, 0,07% prin leasing financiar, iar 23,96% prin alte surse.

Datoria publica guvernamentala reprezenta 92,84% din totalul datoriei publice, in crestere cu 1,26 puncte procentuale fata de finele anului trecut, restul reprezentand datoria autoritatilor administratiei publice locale.

In primele noua luni ale anului, imprumuturile guvernamentale, in valoare de 92,69 miliarde de lei, au fost contractate prin emisiuni de titluri de stat pe piata interna (57,39 miliarde de lei) si imprumuturi de stat (35,30 miliarde de lei).

Valoarea imprumuturilor guvernamentale a crescut cu aproape 13 miliarde de lei doar in luna septembrie, dupa ce in primele opt luni nivelul acestora era de 79,80 miliarde de lei.

Titlurile de stat aflate in derulare la 30 septembrie aveau, in cea mai mare parte, scadenta pe termen scurt. Astfel, 61,96% dintre titlurile de stat aflate in derulare aveau scadenta de mai putin de un an, in vreme ce 34,85% dintre acestea erau pe termen mediu, adica intre unu si cinci ani. Doar 3,19% dintre titlurile aflate in derulare aveau scadenta pe termen lung.


Citeste mai multe despre   Material sustinut de KRUK Romania

Datoria - un cuvânt la fel de urât precum lunea din săptămâna lucrătoare

Definiția cuvântului datorie, conform DEX-ului, este una simplă: sumă de bani sau orice alt bun datorat cuiva. Dar dincolo de o definiție seacă, datoria este un cuvânt care transmite de cele mai multe ori o stare negativă. “Am o datorie” - știi că trebuie să dai ceva înapoi, o obligație care trebuie să fie îndeplinită. Fie că ai o datorie la un prieten, la o bancă sau la furnizorul de utilități, datoria apare ca urmare a unei nevoi într-un anumit moment, iar veniturile nu îți permit să acoperi acea nevoie. Soluția cea mai la îndemână pare a fi împrumutul. Dar este oare chiar cea mai bună soluție?

513 vizualizari

  • 0 (0 voturi)    
    Asta-i gluma ? Mogulilor !! (Miercuri, 18 noiembrie 2009, 16:39)

    Moromete [anonim]

    Deci cineva si-a propus sa o supere pe Udrea si prin aceste mesaje vor sa-i dea de inteles ca nu mai sunt bani de "perdele" Da?
    Care datorie fugiti de aici ! Dl presedinte spune ca economia s-a miscat , iar dl primministru BOC spune ca traim in cea mai prospera perioada din istorie; Eu cred ca este vorba de economiile fcaute de stat dupa concedieri si concediile speciale de odihna .Nu pot sa cred . Mogulilor ! Voi sunteti?


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version