Urmatoarea transa a imprumutului de la FMI ar putea fi acordata concomitent cu cea de-a patra, daca adoptarea unui buget credibil va intarzia, a declarat joi Tonny Lybek, reprezentantul FMI in Romania. El a mai spus ca intarzierea celei de-a treia transe va genera costuri suplimentare pentru guvern, deoarece acesta trebuie sa se finanteze de pe piata interna la costuri mai mari.

"Mingea este in terenul autoritatilor, care trebuie sa ia niste decizii. In cazul in care criza politica se prelungeste si finalizarea celei de-a doua evaluari a FMI se amana pentru luna ianuarie, exista posibilitatea sa livram impreuna a treia si a patra transa", a spus Lybek.

El a mai adaugat ca o misiune de evaluare a FMI pentru acordarea celei de-a patra transe este programat sa vina in Romania la sfarsitul lunii ianuarie sau inceputul lui februarie.

Reprezentantul FMI a aratat ca intarzierea celei de-a treia transe va genera costuri suplimentare pentru guvern, deoarece acesta trebuie sa se finanteze de pe piata interna la costuri mai mari.

"Pentru banii de la FMI, dobanda este de circa 3,5%. La emisiunea de titluri in valuta pe piata interna, dobanda pentru guvern a fost de 5,25%. Daca se imprumuta in lei, dobanda este si mai mare", a spus Tonny Lybek.

Fondul Monetar International (FMI) a incheiat in luna martie un acord stand-by cu Romania pe o perioada de doi ani, in valoare de 12,95 miliarde de euro. Pe langa banii de la FMI, Romania va mai primi cinci miliarde de euro de la Comisia Europeana, un miliard de euro de la Banca Mondiala si un miliard de euro de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD).

FMI a virat Romaniei primele doua transe din imprumut, insa ultima misiune a FMI in Romania s-a incheiat fara ca institutia sa decida livrarea celei de-a treia transe, in valoare de aproximativ 1,5 miliarde de euro. Transa a patra este de peste 800 milioane de euro.