INTERVIU Nicolae Cinteza, BNR: "Am amendat conducerea unei banci si pe toti membrii Consiliului de Administratie cu cate 6 salarii. Mintisera"

de Dan Popa     HotNews.ro
Vineri, 20 noiembrie 2009, 8:57 Economie | Finanţe & Bănci


Nicolea Cinteza
Foto: Mediafax
Nicolae Cinteza este Directorul Directiei de Supraveghere din Banca Nationala. Lucreaza in BNR inca de la repartitie, adica de prin 1978. A fost inspector de credite, apoi a avansat pana la sefia Directiei de Contabilitate. Si-a facut o reputatie de om extrem de corect, dar si de dur. Cand, la sefia BNR a venit Guvernatorul Mugur Isarescu, l-a chemat pe Cinteza la el, i-a oferit 5 directii din banca si l-a rugat sa isi aleaga una. "O iau pe asta, de Supraveghere!", a spus Cinteza. E grea, i-a zis Guvernatorul, eu zic sa te mai gandesti. "Am luat-o, dar pe urma i-am dat dreptate Guvernatorului", marturiseste astazi Cinteza. "Oamenii din piata au o vorba, legata de seful supravegherii din BNR: "Cand Nicu Cinteza rade, cineva intr-o banca, plange".


Ultima amenda data?

Nicolae Cinteza: Un intreg Consiliu de Administratie al unei banci si conducerea ei. Le-am dat 9 amenzi, fiecare a cate 6 salarii.

De ce ?

Nicolae Cinteza: Pentru „aplicarea eronata a normelor interne de creditare”.

Adica ? Suna foarte…

Nicolae Cinteza: Au mintit. Au incercat sa ne induca in eroare, ca sa nu fie nevoiti sa mai constituie provizioane. Or, cu asa ceva nu avem niciun fel de mila. Pentru ca daca noi luam de bun ceea ce ei ne spun si ne fundamentam deciziile pe asta, luam decizii gresite. Practic, au restructurat niste credite, le-au reesalonat, fara sa respecte propriile norme interne. Noi am aflat si i-am sanctionat. E simplu .

 
CV Nicolae Cinteza -Lucreaza in Banca Nationala a Romaniei din 1978 -Din 1999 este seful Directiei de Supraveghere din BNR -Intre 1996-1999 a condus Directia Generala de Control din BNR -Intre 1984 si 1996 a fost pe rand inspector, director adjunct si director plin la Dir. de Contabilitate din BNR -Pana in 1984 a ocupat functia de inspector de credite
 
 
sursa:BNR
Sunt 43 de banci prea multe pentru o piata cum e Romania?

Nicolae Cinteza: Cred ca 43 de banci, cate avem acum, sunt suficiente. Nu as vrea sa spun ca sunt prea multe sau ca sunt prea putine. In plus, din cate stiu, mai e pe rol o cerere de autorizare.

Despre cine e vorba?

Nicolae Cinteza: Un IFN care vrea sa se transforme intr-o banca.

FRAI? (Fondul Romano American de Investitii- n.n.)

Nicolae Cinteza: Da, FRAI.


 • Teste de stress, credite restante si telefoane date actionarilor

Cat de utile sunt testele de stress pe care le aplicati bancilor ?


Nicolae Cinteza: Ele imi arata ca la data la care le aplic, situatia e cea validata de rezultatele testului. Sigur ca pana rezultatele ajung la noi si sunt interpretate, dureaza o perioada in care se pot schimba multe. Dar sa stiti ca uneori ne sunt foarte utile. Am reusit de pilda sa corectam situatii in anumite cazuri pe care altfel le-am fi depistat mai greu.

Adica ?

Nicolae Cinteza: Pai e simplu. Eu ma uit la 3 lucruri. Provizioanele, creditele restante si indoielnice si profitul. Daca primele doua urca, iar profitul se duce in jos, asta imi arata ca banca respectiva nu poate genera venituri care sa ii sustina pe termen lung activitatea. Daca provizioanele urca, iar profitul urca si el, chiar daca pe panta mai lina, e ok. Urca indoielnicile, dar imi cresc si veniturile, iar banca poate sa genereze venituri pe termen lung.

Si ce faceti cand depistati prima situatie ?

Nicolae Cinteza: Punem mana pe telefon, sunam actionarul principal si ii spunem sa gaseasca o solutie. Daca nu, inseamna ca avem o problema. Dar va spun eu, gaseste solutia, si inca rapid.

In cazul a cator banci ati cerut cresterea solvabilitatii?

Nicolae Cinteza: Avem 12 banci la care am cerut ridicarea solvabilitatii de la 8%, la 10%. Nu pentru ca ar avea probleme. Din prudenta.

 
Cea mai prosteasca greseala pe care o poate face un bancher e sa ma minta.
 
 
Nicolae Cinteza, seful Supravegherii din BNR


Reusesc bancile sa va “duca” cu vorba sau cu indicatorii?

Nicolae Cinteza: Pe termen foarte scurt, poate. Dar sa stiti ca le prindem imediat, iar pedepsele sunt fara mila in situatii din acestea. Cea mai prosteasca greseala e sa ne minta. Noi oricum aflam, mai devreme sau mai tarziu. Si luam masurile cele mai dure in asemenea cazuri. Am dat zeci de amenzi in acest an. Desigur, nu toate pentru tentative de inducere in eroare... In plus, atunci cand vedem ca unei banci i se deterioreaza anumiti indicatori, punem imediat mana pe telefon si il rugam pe sef sa treaca la o cafea, la o discutie... Nu vreau sa merg eu la sediul bancii, pentru ca poate ca s-ar interpreta gresit.

Lumea care m-ar vedea intrand intr-o banca ar putea presupune ca m-am deplasat la banca respectiva pentru ca ea ar avea o problema. Si nu e cazul. De regula, treaba se rezolva foarte simplu. Ii transmitem actionarului sa aduca bani, daca situatia o impune. Daca aduce, toata lumea e fericita. Daca nu, actionarul ramane fara dreptul de a vota. Pentru ca asta facem. Un actionar care nu poate sustine financiar banca ramane fara drept de vot. Punct.

 • Expuneri ale unor banci pe grupuri de firme, insolvente prea usor acceptate si iar telefoane date actionarilor

Cazuri in care solvabilitatea sa se fi prabusit sub 8% au fost?

Nicolae Cinteza: Da, am avut un caz de banca la care solvabilitatea cazuse la 6,7% fata de minimul pe care il acceptam, de 8%. Avea expuneri mari pe un grup de firme care intrasera in  insolventa si prin provizionare ii scazuse solvabilitatea. Si in momentul in care ii solicitam o solvabilitate mai mare, automat ii impunem si asumarea unor riscuri mai mici.

Si ce ati facut?

Nicolae Cinteza: Am pus mana pe telefon, am sunat actionarul principal si i-am spus ca are doua variante. Sau vine cu bani, sau banca va fi pusa sub supraveghere speciala si asta inseamna moarte curata.

De ce?

Nicolae Cinteza: Pentru ca, in Romania, nicio banca pusa sub supraveghere speciala nu a rezistat. Lumea care aude, fuge sa isi scoata banii si banca nu poate face fata tuturor retragerilor si moare.
 
Am avut de pilda un caz in care un receptioner de hotel a luat un credit absolut halucinant. Ii crescuse  salariul de peste 20 de ori intr-un an. Un altul, incheiase contracte de inchiriere pentru cateva camere, dar contractele de inchiriere erau facute pe o durata de o zi. Ce bancher normal da un credit cu asemenea garantii?
Sau cazul unui credit garantat cu un siloz. Ala, silozul, nu avea nici macar curent electric...
 
 
Bicolae Cinteza, seful Supravegherii din BNR


Si ce a facut?

Nicolae Cinteza: A venit in cateva zile cu banii.

Bancile raporteaza trimestrial solvabilitatea, nu?

Nicolae Cinteza: De regula, da. Dar sunt banci carora le-am cerut sa ne trimita indicatorii de solvabilitate nu trimestrial, cum se obisnuieste, ci lunar. Am observat in cateva cazuri punctuale ca nu pot sa dorm bine 3 luni, gandindu-ma la solvabilitatea lor. Si atunci, ca sa fim linistiti, le cerem sa ne trimita lunar situatia.

Puteti fi mai concret...?

Nicolae Cinteza: Am observat ca in trecut dadusera credite cu foarte mare generozitate si ne-am gandit sa fim prudenti. In momentul in care ne uitam pe datele lor si vedem ca provizioanele au crescut excesiv, repet, excesiv, il punem sa se asigure ca sta bine cu solvabilitatea. Avem insa si banci care au peste 10% solvabilitate, fara sa le-o ceara nimeni.

Imi spuneati mai devreme de cazul acela cu declararea insolventei...

Nicolae Cinteza: Da, una din problemele care trebuie neaparat rezolvata este cea legata de declararea insolventei. De usurinta cu care se declara aceasta insolventa. Am vazut un caz al unei firme care avusese un credit sindicalizat de la 5 banci si careia i se ceruse insolventa pentru 3.000 de euro. Sigur ca poti sa ai o problema temporara de lichiditati, dar noi trebuie sa ne asiguram ca problema se poate rezolva si ca nu vor fi probleme la nivel de sistem din aceasta cauza.

 • Credite vandute si pe urma rascumparate, intalniri si agreementuri

Isi vand si isi rascumpara bancile propriile portofolii de credite? De ce?


Nicolae Cinteza: Da, sigur ca bancile isi rascumpara uneori creditele. E o procedura uzuala. Le-au vandut bancii mama si constata acum ca de fapt sunt credite bune si iau imprumut de la banca mama ca sa isi rascumpere portofoliile. Au nevoie de o baza de profit. Or, daca nu ai active, de unde sa faci profit?

Cat de des au loc intalnirile cu cele 9 banci? Agreementul nu e semnat pe doi ani? De ce trebuie sa va vedeti asa de des?

Nicolae Cinteza: Intalnirea cu reprezentantii bancilor, cu cei ai FMI si ai CE are loc de regula trimestrial. Sigur ca li se cere sa isi mentina expunerea pe Romania, dar aici ne lovim oarecum de un paradox.
 
In 2007, cand le-am rugat sa imi spuna ele ce cota de piata au, daca le adunam depaseau cu mult 100% din piata. Acum, in 2009, daca adun cotele comunicate de ele, iese mai putin de 90% .
 
 
Nicolae Cinteza, seful Supravegherii din BNR


Ce paradox?

Nicolae Cinteza: Pai, ca sa isi mentina expunerea pe Romania, in conditiile in care piata noastra nu poate absorbi o suma infinita, e nevoie sa isi asume pierderi. Or, noua, ca supraveghetori, nu ne convine sa vedem pierderi in bilanturi. Dar si ei vor sa isi mentina expunerea, sa stiti. Discutam cu omologul meu din Grecia. Grecii chiar vor sa isi mentina expunerea pe Romania, din ratiuni pur economice. Castiga la noi bani frumosi, din diferentialul de dobanda.

Cum mai stau bancile cu cota de piata?

Nicolae Cinteza: E interesant. In 2007, cand le-am rugat sa imi spuna ce cota de piata au, daca le adunam depaseau cu mult 100% din piata. O supraevaluau clar. Acum, in 2009, daca adun cotele comunicate de ele, iese mai putin de 90% din piata.

 • Reluarea creditarii. Cand si cum?

Cresterile din anii trecuti ale retelelor bancare sunt sustenabile?

Nicolae Cinteza: Unele banci aveau sarcina sa-si dubleze reteaua. De la X, sa ajunga intr-un an la 2X. Asta le cereau actionarii. Si sigur ca asta nu se poate face fara sa iti asumi niste riscuri ridicate si niste costuri pe masura. Nu au crescut intr-un ritm normal.


Cand se va relua creditarea?

Nicolae Cinteza: Acum, perceptia de risc e foarte ridicata si daca va uitati in media, veti vedea ca sperante pentru reluarea prea curand a creditarii, nu sunt. Se voreste despre peste 100.000 de companii care au inchis portile, despre somaj in crestere in sectorul bugetar, cum sa dai credite in asemenea conditii? Poate la anul...

Evident, va fi o reluare la alte viteze...

Nicolae Cinteza: Clar. Sa nu isi inchipuie cineva ca va fi la fel ca inainte. Vremurile in care te duceai cu buletinul si luai zeci de mii de euro, a trecut.

Isi reevalueaza bancile garantiile?

Nicolae Cinteza: Sigur ca da. Sunt chiar obligate sa faca reevaluari periodice ale garantiilor. Noi le cerem ca periodic sa ne dea valoarea justa a lor cea de piata. Si facuta de un evaluator independent. Dar am intalnit si situatii in care reevaluarile nu mai fusesera facute de doi ani. Si normal, le-am pus in vedere sa le faca urgent.

Pai, pe piata imobiliara, care e acum pretul just?

Nicolae Cinteza: Cel la care evaluatorul independent il comunica

Stiu ca sunteti omul de legatura al BNR cu cei de la Oficiul National pentru Combaterea Spalarii Banilor. Se spala bani multi in Romania?
 
Sa nu isi inchipuie cineva ca va fi la fel ca inainte. Vremurile in care te duceai cu buletinul si luai zeci de mii de euro, a trecut
 
 
Nicolae Cinteza, seful Supravegherii din BNR

Nicolae Cinteza: Noi nu putem da un verdicat daca se spala bani sau nu. Dar putem observa ca in anumite conturi au loc plimbari de bani care nu intotdeauna au in spate tranzactii comerciale. Si atunci suspectezi ca plimbatul acelor bani are alte ratiuni.

 • Cum sa dai cu buna stiinta un credit neperformant si la ce sa te astepti

Mai cresc creditele neperformante?

Nicolae Cinteza: Varful lor a fost in martie, cand cresterea a fost de 58% (fata de decembrie 2008). Acum lucrurile s-au mai aranjat in bine. Cea mai mare problema e la creditele cu buletinul, care desi pondereaza cu 22% in total credite, produc 63,4%.

A propos de creditare, am auzit de cazuri aiuritoare de-a dreptul. Un credit de milioane de euro, garantat cu un post trafo, de pilda. Ati intalnit asemenea situatii?

Nicolae Cinteza: Sigur ca da. Am avut de pilda un caz in care un receptioner de hotel a luat un credit absolut halucinant. Ii crescuse salariul de peste 20 de ori intr-un an. Un altul, incheiase contracte de inchiriere pentru cateva camere, dar contractele de inchiriere erau facute pe o durata de o zi. Ce bancher normal da un credit cu asemenea garantii? Sau cazul unui credit garantat cu un siloz. Ala, silozul, nu avea nici macar curent electric...

Si ce ati facut in situatii din acestea?

Nicolae Cinteza: Le-am impus sa si-l pondereze cu un risc de 150%!

Ce face in timpul liber, seful supraveghetorilor din BNR?

Nicolae Cinteza: Iese la pescuit. Am un prieten, procuror militar si ne mai ducem uneori sa dam la peste. Se intampla sa mai si prindem.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

20222 vizualizari

 • +13 (13 voturi)    
  Doar atat: profesionalism (Vineri, 20 noiembrie 2009, 9:11)

  Citizen Kane [utilizator]

  Felicitari
  • +6 (6 voturi)    
   hmmm (Vineri, 20 noiembrie 2009, 11:02)

   cosmin [anonim] i-a raspuns lui Citizen Kane

   cel putin dupa aprente, de-ar fi toti ca asta in 5 ani am avea imigranti din elvetia si germania.
 • +12 (12 voturi)    
  felicitari Dl. Cinteza (Vineri, 20 noiembrie 2009, 9:13)

  vasile69 [utilizator]

  intr-adevar un om dur si corect, dar apreciat de toata lumea. cand el doarme linistit, asa putem face si noi.
  • -1 (3 voturi)    
   Dormiti linistiti (Vineri, 20 noiembrie 2009, 17:14)

   Flavian [anonim] i-a raspuns lui vasile69

   Sa dormiti linistiti si in continuare. In loc sa va puneti intrebarile care nu s-au pus in acest articol. De genul:

   1.Ce ne puteti spune despre falimentul Lehman de anul trecut ? Puteti confirma faptul ca in cazul in care BofA nu ar fi cumparat Merrill Lynch sistemul bancar ar fi intrat in colaps ?

   2. Cum comentati faptul ca asa-numitul "fond de garantare" acopera de fapt abia 1% din totalul depozitelor existente la noi si 0.17% la americani ?

   3. Cat credeti ca va mai avea FDIC fonduri pentru despagubirea pagubitilor la cele peste 120 de banci americane falimentate doar anul acesta ? Cand credeti ca va veni si randul nostru ?

   4. Cum comentati faptul ca in ultimul deceniu aurul a fost cea mai sigura metoda de stocare a valorii depasind cu mult nivelul de crestere al burselor ? Credeti ca avantajele sale constau si in cauza reducerii riscului in caz de falimente bancare, inflatiei si eliminarii comisioanelor ?

   5. De ce credeti ca FMI-ul a ales sa amane plata transei necesare pastrarii RON-ului la un nivel suportabil pentru platitorii de rate ? Avand in vedere ca 90% din bancile din romania sunt straine, credeti ca si-au redus suficient expunerea cat sa-si permita acum o devalorizare a leului ?

   6. Cat credeti ca va urca RON-ul dupa alegeri si cum va afecta intrarea in incapacitate de plata a multor romani solvabilitatea bancilor ?
   • +2 (4 voturi)    
    amice, esti dus (Vineri, 20 noiembrie 2009, 17:41)

    vazilache [anonim] i-a raspuns lui Flavian

    poate nu ai inteles ca omul in cauza lucreaza in romania. cat despre intrebarile tale, la cel putin jumate gasesti raspuns daca citesti persa de specialitate.
   • +1 (1 vot)    
    Intrebarea nr.7 (Sâmbătă, 21 noiembrie 2009, 12:18)

    Kata [anonim] i-a raspuns lui Flavian

    Puscarie cine face? Vreau si eu sa fac fraude de miliarde si sa fiu penalizat cu 6 salarii...
 • +12 (14 voturi)    
  BNR (Vineri, 20 noiembrie 2009, 9:24)

  Robert [anonim]

  Spre norocul nostru, ca natie, si ca participanti la economia romaneasca, BNR reprezinta un senzational punct de echilibru si stabilitate. Toate deciziile venite de acolo, desi aparent dure, au ca scop mentinerea unui sistem bancar cat mai sanatos. Daca nu ar fi fost cei de acolo, colapsul era mult mai grav in Romania. Respect.
  • +8 (10 voturi)    
   Management (Vineri, 20 noiembrie 2009, 9:36)

   Andreia [anonim] i-a raspuns lui Robert

   Asta inseamna bun management intr-o institutie - oameni de varf constienti de rolul si misiunea institutiei pe care o conduc, corecti, duri (cand e cazul) si care atrag alaturi de ei oameni de acelasi fel.
   • +12 (12 voturi)    
    olteanu (Vineri, 20 noiembrie 2009, 10:25)

    madmaxwtl [utilizator] i-a raspuns lui Andreia

    pacat ca politicul incearca sa aiba control si asupra ei...vezi cazul infiltrarii lui bogdan olteanu in consiliul de administratie...
  • +1 (1 vot)    
   BNR (Joi, 31 decembrie 2009, 10:44)

   Danut D Deleanu [utilizator] i-a raspuns lui Robert

   @ Scopul unei BN si a GUVERNATORULUI este sa tina sub control indicele de inflatie/deflatie.Un guvernator are cel mai mare rol.Are drept de VETO fara nici o posibilitate de revenire in politici financiare.Nu este subordonat decat parlamentului. Un ministru de finante,un presedinte de stat nu pot schimba decizia unui guvernator de valoare. DDD
 • -8 (18 voturi)    
  vai (Vineri, 20 noiembrie 2009, 9:27)

  vali [anonim]

  desigur e un om minunat...dar ca toti romanii minunati e si el un mic mare mincinos...daca supraveghea atat de atent totul nu se ajungea ca la atatea banci sa dispara actionarii, proprietarii , ba chiar si banca...nu? e logic...
  sau poate ca el e minunat ..dar mai e nevoie de oameni ca el...cati oameni plang dupa creditele de la bancorex si multele...dacia felix...
  • +10 (10 voturi)    
   pentru vali (Vineri, 20 noiembrie 2009, 9:48)

   Claudiu MINEA [anonim] i-a raspuns lui vali

   In articol scrie ca e sef la supraveghere bancara din 1999. Cazurile pe care le spui tu (Bancorex, Dacia Felix) sunt de dinainte de 1999. Acum: ori Cinteza minte, ori tu esti GicaContra (ala care arunca cu noroi in tot ceea ce misca)... cititorii sa aleaga :)
  • +3 (5 voturi)    
   Vai, dar nu stiu de cine! (Vineri, 20 noiembrie 2009, 9:55)

   Ducu [anonim] i-a raspuns lui vali

   Tu ai fost mare de la inceput? Tu ai stiut sa mergi de cand te-ai nascut?
   Dupa reactia ta, se pare ca da!
  • -2 (4 voturi)    
   in timp (Vineri, 20 noiembrie 2009, 9:57)

   vasile69 [utilizator] i-a raspuns lui vali

   sa nu crezi ca lucrurile bune s-au facut peste noapte, ci treptat. Sistemul de supraveghere s-a dezvoltat treptat, si s-a invatat din experienta proprie. sa nu vrezi ca la revolutie exista ceva coerent! e adevarat, la momentul Bancorexului sistemul era in picioare, dar cine se putea pune cu o banca care a dat credite la politai cu dobanda preferentiala - sa ca nu mai spun de creditele date fratilor Punescu? in plus, era de stat. pe cine putea suna sa aduca bani de acasa? pe Iliescu?
 • -5 (9 voturi)    
  ce a supravegheat???? (Vineri, 20 noiembrie 2009, 9:37)

  ion [anonim]

  a uitat niste banci(bancorex,banca agricola,banca religiilor,turco-romana etc)si am platit ptr asta 2 miliarde euro.atunci ce a supravegheat????
  • +1 (3 voturi)    
   ionica (Vineri, 20 noiembrie 2009, 11:05)

   cosmin [anonim] i-a raspuns lui ion

   vezi mama ca pe comentarii gratuite nu primesti nimic de la partidu de suflet. iti pierzi vremea si te faci de cacao pe gratis.
 • 0 (4 voturi)    
  la mai multe (Vineri, 20 noiembrie 2009, 9:38)

  dragoshf [utilizator]

  interviuri competenti, seriosi, profesionisti si aparent neimplicati politic :)
 • +4 (6 voturi)    
  Profesionistii (Vineri, 20 noiembrie 2009, 9:45)

  JohnnyBGood [anonim]

  Iar cand omul acesta o sa iasa la pensie, cine il va inlocui. Se va gasi un profesionist de talia lui, sau va fi inlocuit de un novice.

  Observ ca adevaratii profesionisti din Romania astazi, asa putini cati sunt, s-au format in anii de dinaintea Revolutiei, cand valoarea unui om era in buna masura obiectivul principal al sistemului de formare si promovare.

  Cel putin in sistemul bancar ma astept sa urmeze un vid de competenta, atunci cand profesionistii de astazi se vor retrage din actibitate si vor fi urmati de non-valori.
  • +1 (7 voturi)    
   da, sigur (Vineri, 20 noiembrie 2009, 9:50)

   dragoshf [utilizator] i-a raspuns lui JohnnyBGood

   de exemplu domnul ion iliescu e un f bun specialist pregatit si educat inainte de 89. cum poti sa generalizezi cu atata usurinta?
   • +7 (7 voturi)    
    Iliescu... (Vineri, 20 noiembrie 2009, 10:03)

    JohnnyBGood [anonim] i-a raspuns lui dragoshf

    ... parerea mea este ca dl. Iliescu este un specialist bun in ceea ce stie sa faca. Sigur, faptul ca si-a aplicat know-how-ul intr-un mod considerat de foarte multi ca fiind negativ, e alta discutie.

    Pot exista, de exemplu, spargatori de banci foarte buni specialisti / profesionisti in ceea ce fac. Faptul ca domeniul lor de activitate este anti-social, e alta discutie.
  • -1 (5 voturi)    
   re: Profesionistii (Vineri, 20 noiembrie 2009, 10:32)

   Noctix [anonim] i-a raspuns lui JohnnyBGood

   stai tu linistit! oamenii care vin din spate la BNR vor ajunge CEL PUTIN la valoarea celor de acum. Si asta pentru ca, spre deosebire de cei de acum, "novicii" au crescut si s-au format ca profesionisti (si continua sa o faca) intr-o lume unde bancile nu sunt o utopie "capitalista" si, mai mult, sub aripa vechilor profesionisti pe care tu insuti pari sa ii admiri. oare poti avea o baza mai solida de atat? in Romania?
   • +3 (5 voturi)    
    s-a vazut (Vineri, 20 noiembrie 2009, 11:12)

    Tataie [anonim] i-a raspuns lui Noctix

    S-a vazut la nivel mondial ce au realizat bancherii 'care vin din spate'. Ai auzit de criza provocata de instrumentele financiare moderne ?
 • +1 (3 voturi)    
  ceva dubii (Vineri, 20 noiembrie 2009, 9:46)

  edif [anonim]

  Observ ca domnul Cinteza este intr-un fel mandru de prestatia si exigenta d-lui. Ma intreb insa daca BNR avea asemenea instrumente de prevenire si control si ce a facut atunci cand FNI, Bancorex, etc se duceau pe apa sambetei? Cred ca BNR e datoare cu explicatii nu doar sa se laude ca taie din salarii unora pentru care salariile conteaza destul de putin.
 • 0 (4 voturi)    
  bancorex,banca agricola.etc. (Vineri, 20 noiembrie 2009, 9:50)

  supraveghetorul [anonim]

  dar cand prin nesupravegherea bancilor in perioada 1990-2000 fondul de garantare a platit 4,1 miliarde dolari,pe cine sopraveghea bnr domnule nc?
  • +1 (3 voturi)    
   Explicatie (Vineri, 20 noiembrie 2009, 10:04)

   Constantin [anonim] i-a raspuns lui supraveghetorul

   De ce romanul comenteaza preponderent partile pe care le considera negative ale unui om, actiuni, etcetera?
   Raspuns: nu mai doreste ca acel lucru sa se intample.

   Punand, insa, accentul pe partile negative obtinem exact efectul contrar si promovam astfel de oameni si actiuni.

   Trebuie sa ne schimbam optica si sa provomam oameni si actiuni pe care le consideram pozitive daca vream sa avem parte de ele.
 • +1 (1 vot)    
  La mai mare... (Vineri, 20 noiembrie 2009, 9:51)

  analitix [anonim]

  De ce nu realizati o serie de interviuri cu personaje cheie din sistemul bancar romanesc?
  Ar fi interesant....
  Pana una alta...bun interviu!
 • +1 (1 vot)    
  bv (Vineri, 20 noiembrie 2009, 9:56)

  den [anonim]

  uite de asa oameni are nevoie tara - care gandesc la rece si nu sunt influentati politic (sper ca e asa)...

  se mai fac angajari in BNR? mi-ar placea sa ajung sa lucrez intr-o zi la o astfel de directie
 • 0 (0 voturi)    
  RMO (Vineri, 20 noiembrie 2009, 10:03)

  Tataie [anonim]

  Pun pariu ca dl Cinteza nu doarme fericit cand alti colegi de ai sai reduce rezervele si lasa bancile straine sa scoata 2 ml EUR din Romania peste noapte.
  • +1 (1 vot)    
   bani pentru buget (Vineri, 20 noiembrie 2009, 10:27)

   madmaxwtl [utilizator] i-a raspuns lui Tataie

   colegii domnului cinteza "reduce" rezervele ca sa aiba bancile ce bani sa dea guvernului in lipsa banilor de la FMI si CE. BNR-ul nu are dreptul de a ajuta direct guvernul asa ca trebuie sa apeleze la aceste strategii...
  • 0 (0 voturi)    
   mai citeste putin (Vineri, 20 noiembrie 2009, 10:54)

   vasile69 [utilizator] i-a raspuns lui Tataie

   despre RMO, si dupa aia da cu bita. poti sa citesti si despre partea de supraveghere, daca tot vrei sa faci o fapta buna. lucrul intr-o banca nu te face nici bancher si nici profesionist.
   • 0 (0 voturi)    
    sa citesc putin (Vineri, 20 noiembrie 2009, 11:09)

    Tataie [anonim] i-a raspuns lui vasile69

    Da, sa mai citesc putin pana cand ultimul stinge lumina. Ultimul o sa fie ala care o sa calculeze cu cat ne cresc tragerile din imprumutul de la FMI cand se reduce RMO cu 5% la valuta.
 • +2 (4 voturi)    
  Povesti... (Vineri, 20 noiembrie 2009, 10:12)

  Razvan [anonim]

  De ce nu ati intrebat nimic de transferul proprietarului BCR pe un SRL din Austria cu acordul BNR?!!
  Sa se stie clar: nu are curajul sa se ia de bancile mari cu actionari straini puternici si se da zmeu cu bancile mai mici.
  Si in cazul asta se intampla exact ca si cu politistii de circulatie pe care cei cu influenta nu-i baga in seama si apoi ca sa isi arate curajul se iau de unul mai amarat...
  Toate bancile din Romania care au avut probleme au dat faliment.
  • +1 (1 vot)    
   au aprobat (Vineri, 20 noiembrie 2009, 10:34)

   Tataie [anonim] i-a raspuns lui Razvan

   Mestere, austriecii au informat si chiar au obtinut acordul BNR pt ingineria lor. Altfel nu se poate. Care este motivatia, BNR nu va spune public deoarece ar influenta bursele si relatiile cu Austria. Un lucru e sigur: BNR stie multe.
  • +1 (1 vot)    
   Povesti.... (Vineri, 20 noiembrie 2009, 12:59)

   a [anonim] i-a raspuns lui Razvan

   Sincer parerea mea este ca se ia de toate bancile, indiferent de marime. De unde stiti dvs ca nu e asa? Aveti informatii clare si exacte sau vb dupa ce auzim? Asta e una din problemele noastre, vorbin cam dupa ureche uneori, si concluziile sunt mult eronate.

   Mult respect ptr dl Cinteza.
   • -2 (2 voturi)    
    Hopa (Vineri, 20 noiembrie 2009, 13:22)

    Razvan [anonim] i-a raspuns lui a

    Dar dvs. de unde stiti ca se ia de toate bancile ?! Si nu din auzite ?
    Probabil acolo la BNR aveti foarte mult timp liber asa ca postati comentarii pe site :)

    Un lucru e sigur si-l reiau : toate bancile care au avut probleme au dat faliment cu toata supravegherea "profesionista" a BNR.
    • +1 (1 vot)    
     cititi (Vineri, 20 noiembrie 2009, 22:09)

     superior [utilizator] i-a raspuns lui Razvan

     va spune ceva....afirmatia...ii retrage de la vot?
     deci de votat si luat decizii iau doar marii jucatori, bancile mici stau pe margine si se pliaza pe deciziile primelor 10 banci mari. Si inca o observatie...la nimeni de "talie mare" nu-i place sa joace "de pe margine".
 • +2 (2 voturi)    
  foarte frumos articol (Vineri, 20 noiembrie 2009, 10:39)

  Andrei [anonim]

  felicitari dlui Cinteza
 • +2 (2 voturi)    
  RESPECT (Vineri, 20 noiembrie 2009, 11:18)

  Dorin [anonim]

  respect bnr
 • 0 (4 voturi)    
  FNI (Vineri, 20 noiembrie 2009, 11:31)

  COMAN DANUT [anonim]

  Domnul Cinteza "dormea linistit" cand FNI "veghea" pentru banii deponentilor?
 • -1 (1 vot)    
  bun jurnalistul care a pus intrebarile (Vineri, 20 noiembrie 2009, 11:49)

  vanina [anonim]

  Cel care a pus intrebarile, jurnalistul, e destept si pare sa aiba habar ce intreaba. Sunt f multi asa-zis jurnalisti care sunt pe dinafara temei interviului.
  De exemplu la televiziunile de stiri apara stirista si ne paseaza la o colega care e pe teren si ne va spune mai multe despre un subiect. Colega nu face altceva decat repeta ce tocmai zisese stirista.
 • -2 (2 voturi)    
  Interesant... (Vineri, 20 noiembrie 2009, 12:46)

  tudor [anonim]

  Foarte interesant reportajul. Ce ne intereseaza pe noi este insa este de ce aceeasi filiala de banca internationala ,de ex.ERSTE (B.C.R.) are niste dobanzi si comisioane speciale si mai mari in Romania decat in alte tari ale U.E. ? De ce nu trateaza toti clientii in mod egal in ceea ce priveste acesti indicatori? Un austriac ia 1500-2000 euro pe luna si-i pui dobanzi si comisioane mai mici decat unui roman ce ia 2-300 de euro salar ? Vrem egalitate dar nu pentru catei?? Aici trebuie sa intervina domnul de sus ca are competenta si puterea .Stim cu totii cat au crescut ratele si lesingurile fara ca acest lucru sa fie stipulat in contract.
 • -1 (1 vot)    
  parere (Vineri, 20 noiembrie 2009, 13:00)

  dan [anonim]

  domnul cinteza spune ca este director de cand a venit la conducere isarescu
  dl isarescu este din'90 guvernator
  au fost atatea falimente bancare in romania in aceasta perioada
  bancorex,banca turco romana credit bank etc unde era dl cinteza
  halal conducere
  in acea perioada intr-o tara civilizata directorul de la supraveghere isi da demisia,acumvine si ne lectii de competenta
  huoooooooooooooo
  • +1 (1 vot)    
   The cake is a lie (Vineri, 20 noiembrie 2009, 14:08)

   Lol [anonim] i-a raspuns lui dan

   Google is your friend, tovarase.
   "Nicolae Cinteza, bancherul care lucreaza in Banca Nationala a Romaniei de 30 de ani si care ocupa din 1999 functia de director al Directiei de Supraveghere din BNR..."
   Putina informare si decenta inainte de a comenta nu strica.
 • -2 (2 voturi)    
  mincinosii...rusine (Vineri, 20 noiembrie 2009, 13:44)

  hombre [anonim]

  auzi la el cum se autogratuleaza ,,cand nicu cinteza rade...'', securist, politruc, si birocrat 30 de ani pe banii poporului, intr-o institutie parazitara dar care si-a creat (cumparat) imaginea de infailibila si incoruptibila...sa spuna de bancorex, dacia felix, fni-cec etc. cum le-a supravegheat nicu ?
  sau atunci cinteza canta, nu mai radea ? sa se duca unde stie cu seful lui cu tot ca au supt destul sangele poporului !
 • -2 (2 voturi)    
  procuroru' (Vineri, 20 noiembrie 2009, 14:09)

  papillon [anonim]

  auziti ce prieten are : PROCUROR MILITAR ?
  probabil ca nici nu are voie sa aiba prieteni de un
  ,,rang'' mai mic, nu-i da voie tartorul de ISA !
  apropo, ei bnr-istii pe la ce grade or mai fi ajuns
  prin securitate si masonerie ? uite cine ne da lectii,
  dupa 20 de ani....
 • -2 (2 voturi)    
  danila prepeleac... (Vineri, 20 noiembrie 2009, 14:19)

  kerosen [anonim]

  ia sa ne istoriseasca nea nicu cinteza cum a facut colegul sau de-atunci ,,nicu'' danila cand in calitate de ,,executor special'' a avut rolul de a fi ,,calaul'' bancorex, serviciu pentru care a fost pus presedinte
  la bcr...departe de a fi o lume elitista asa cum incearca sa apara, lumea bancara e o cloaca murdara, maloasa in care plutesc toti croocodilii si aligatorii in cautarea prazii...
 • -2 (2 voturi)    
  supraveghere ! (Vineri, 20 noiembrie 2009, 14:30)

  isaresku [anonim]

  ...si ia sa ne mai spuna sfatosul si durul mos cinteza cum a ,,supravegheat'' dobanzile la credite care in anii '96-'98 ajunsesera la 140 % si cand au jecmanit efectiv clientii iar potofoliul de credite neperformante al bancilor a ajuns la 80-90 %...
 • -2 (2 voturi)    
  don` Cinteza........................ (Vineri, 20 noiembrie 2009, 15:56)

  capatu` satului [anonim]

  pune mana si scrie odata draq sanctiunile la Banci, ca de povestile din ziare s-a saturat toata lumea,
  Protectia Consumatorului a dat in ultimii 2 ani amenzi mai mari la banci decat autoritatea de supraghere - BNR,
  ca astia de la BNR lucreaza prin supraveghere de le ies fulgii,
  nu mai stiu angajatii bancilor cum sa faca ca sa respecte normele proprii,
  modifica dobanzile in fiecare zi, ca au drept conform normelor proprii,
  ce sa faca saracii angajatii bancii, daca nu modifica in fiecare zi dobanzile conform normelor bancii, vine don` Cinteza si ii amendeaza,
  banci in faliment, credite neperfomante si restu` smenurilor din banci nu sunt sub supravegherea autoritatii de reglementare, acestea sunt doar sub supravegherea jurnalistilor din presa,
  ce conteaza creditele neperformante, important este ca se lucreaza........................
  da n-ai ce face cu BNR`u e plin de specialisti cu lefuri grase si superdesteptepti: Bogdan Olteanu, Eugen Dijmarescu - asta este cel mai priceput inca de pe vremea SAFI........................
 • -2 (2 voturi)    
  curios (Vineri, 20 noiembrie 2009, 15:56)

  luci [anonim]

  ca sunt romani care il lauda dar care ori nu au inteles mai nimic din aceasta supraveghere ori nu-si dau seama cat apasa pe umerii bancilor...
  ne intrebam de ce sunt scumpe creditele, dar nimeni nu explica cati bani sunt blocati la bnr, nimeni nu explica cate angajari s-au facut doar de dragul bnr-ului, pentru a nu pune un singur om sa faca prea multe operatii, chiar daca le putea face "juma' de om"... nu mai vorbesc ca fiecare banca are control intern, audit intern si extern, etc...
  toate aceste lucruri implica costuri, foarte mari, care se reflecta in dobanzi si comisioane....
  nu vreau sa iau apararea bancilor, sunt si ele destul de lacome, dar si acest aspect nu este de neglijat, mai ales cand esti la cheremul unora, care cred ca nu pot dormi linistiti si mai cer niste situatii, care antreneaza munca la o armata de oameni doar pentru a face niste hartii...
  la ce folosesc? sunt destule exemple, bancorex, dacia felix, bankcoop, ect...
 • -1 (1 vot)    
  Unde sunt banii? (Sâmbătă, 21 noiembrie 2009, 8:50)

  Revoltatul [anonim]

  Acest individ ar fi trebuit sa stea cu ochii pe Bancorex , Credit Bank si restul gaurilor care au facut 'bancheri' din niste parliti si ne-au lasat fara autostrazi.

  Nu avem infrastructura, scoli si spitale pentru ca au fost furati banii din banci. Cei din BNR au fost in cel mai bun caz absenti atunci cand ar fi trebuit sa fie zmei, acum, cand bancile se autoguverneaza vin si fac pe intransigentii, pe corectii.

  Penibil, jenant, ridicol, abuziv!
 • -1 (1 vot)    
  O solutie la-ndemana !!! (Sâmbătă, 21 noiembrie 2009, 9:04)

  ccc [anonim]

  Din 1990, mai devreme sau mai tarziu, functionarii statului au fost corupti, ingenunchiati, terfeliti, iar acum nu mai pot avea coloana vertebrala.... sunt santajabili. Si ei si neamul lor si prietenii acestora. Multi care se dau viteji pe internet, ascunsi in spatele unei adrese de mail, ar fi patit aceleasi lucruri daca ar fi fost in locul lor. Putini sunt cei care au avut coloana vertebrala si au plecat din sistemul care, incet dar sigur, a devenit tot mai ticalosit. Lupta unui nucleu de oameni din afara sistemului impotriva unui asemenea caracatite e inutila si fara efect. Pentru a-l distruge, in sistem e foarte greu sa te infiltrezi si foarte greu sa rezisti nedescoperit. In plus, necesita mult prea mult timp.

  Recomandarea mea practica in ceea ce priveste punerea la punct a actionarilor bancilor (celor 9-10 care fac legea in Romania) este ca....avem o singura solutie reala care, pe viitor, le va invata minte si pe celelalte....

  Solutia este: Falimentarea directa prin retragerea in masa, in timp relativ scurt, 2-3 luni, a sumelor de bani din conturile bancilor din top 10. Acestea au fost cumparate sau infiintate de strainii care-si bat joc acum de romani. Ii vom lovi unde-i doare mai tare...

  Atentie, o spun cu toata responsabilitatea !!! Daca nu vom face noi acest lucru ghiciti ce se va-ntampla? Isi vor duce ei planul la indeplinire, ne vor falimenta ei pe noi. Asta vreti?

  Voi sustine acest lucru dandu-va, din lipsa de spatiu, doar un exemplu real si elocvent. Americanii au incercat sa puna mana pe sistemul de alimentare cu apa potabila al unui stat african mituind, corupand si santajand inaltii functionari ai statului respectiv. In momentul cand africanii, locuitori ai acelui stat, si-au dat seama ce li se-ntampla, au iesit in bloc si au pornit ofensiva impotriva propriilor functionari ai statului. Asa au putut opri jaful americanilor.

  Asadar, noi romanii ce vom face? Ne vom plange doar pe net ? Personal, deja mi-am retras economiile din BCR
 • 0 (0 voturi)    
  nu inteleg... (Sâmbătă, 21 noiembrie 2009, 17:02)

  ragnaros [anonim]

  de ce toate comentariile cu aspect negativ au voturi negative. adica ok, cele referitoare la Bancorex si CreditBank e ok sa fie desconsiderate, NC nu avea nici o treaba atunci, iar falimentele acelea nu puteau fi impiedicate nici de G. Bush (senior

  Referitor la interviu, cred ca oamenii din banci care au cat de cat idee de realitate se hlizesc cu gura pana la urechi cand citesc raspunsurile. mai ales ala cu .. atunci cand NC rade, undeva o banca plange.

  sa fim seriosi, desi un f bun profesionist, NC e departe de a fi Dumnezeul bancilor, iar aura de cavaler al dreptatii ce reiese din articol e o aiureala.
  sunt multe masuri bune luate de NBR, dar sunt si destule abuzive.
  de exemplu supunerea middle managementului bancilor la autorizare pe baza unor asa zise interviuri pe teme profesionale. daca pici interviul NBR poate cere ca respectivul sa fie schimbat din functie. suna ok, dar este o imixtiune grava in politica interna a unei companii private, nemaidiscutand despre atmosfera ostila aratata in cadrul interviului unde oamenii sunt tratati ca niste infractori, multi oameni din comisii desi niste incompetenti notorii arborand un aer de genii bancare.
  iar eficienta...? o mare banca straina a avut respinsi 12 directori and guess what? li se rupe. sunt sucursala a unei banci straine si NBR nu are nici o jurisdictie impotriva lor.

  in fine, revenind la NC e de concluzionat ca omul a facut mai mult bine decat rau, dar in acest articol e binisor umflat.
 • 0 (0 voturi)    
  bre nea nicule! (Marţi, 24 noiembrie 2009, 0:35)

  gigel [anonim]

  vezi ca o arzi aiurea. noi stim ca toate bancile-s in faliment si te dai si tu cocosh... da-ne nume.
  dar noi stim ca toti falsfica realitatea ca sa nu faca provizioane.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by