Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca emisiunea in format MP3

Ministerul Finantelor Publice a facut simulari de modificare a TVA cu un punct procentual

Ministerul Finantelor Publice a facut simulari de modificare a Taxei pe Valoarea Adaugata, cu un punct procentual. Cu toate acestea, oficialii anunta ca nici nivelul TVA si nici cota unica nu se vor schimba, anul viitor. Surse din cadrul Ministerului au declarat pentru HotNews.ro ca simularile au fost facute de Direcţia generală de analiză macroeconomică şi politici financiare. Ministerul Finantelor a explicat apoi ca exercitiile au avut loc in sensul scaderii. Chiar daca autoritatile au declarat ca nu intentioneaza sa modifice TVA-ul. Secretarul de stat din Finante, Gratiela Iordache, a declarat ca in 2010 nu vor fi nici rectificari bugetare, din cauza "ochilor europeni" care sunt atintiti asupra economiei.

Lucian Croitoru, consilierul lui Isarescu: Criza actuala nu e o criza a capitalismului, ci a administratorilor capitalismului

Actuala criza a fost cauzata de politicieni, de autoritatile monetare si de reglementatorii pietelor. Declaratia ii apartine consilierului guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei, Lucian Croitoru. Politicienii au vrut sa fie creditele ieftine, autoritatile monetare au facut banii ieftini, iar reglementatorii nu au putut tine pasul cu inovatiile pietei. A fost o proasta administrare a capitalismului, a explicat Croitoru. Consilierul lui Mugur Isarescu a atras atentia ca semnele ca vom intra in criza erau evidente. "Chiar daca aceasta nu izbucnea global, intram in criza pe cont propriu", a continuat Croitoru. La un an de la declansarea ei, sectorul privat a facut ajustarile necesare, in timp ce sectorul public, nu. Aici este cheia ieşirii din criză - in ajustarea sectorului public, a avertizat consilierul guvernatorului BNR. Iar daca masurile necesare nu vor fi luate, s-ar putea ca impozitele si taxele sa nu poata fi mentinute la nivelul de acum.

In materie de crestere economica, Europa de Est va ramane in urma restului Uniunii

Europa Centrala si de Est va ramane in urma Uniunii Europene, din punct de vedere al relansarii economice. Avertismentul vine de la economistul sef al Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare, Erik Berglof. Se va ajunge la decalaj, in conditiile in care reluarea cresterii in regiune este puternic dependenta de evolutiile din statele occidentale, a declarat acesta. Cea mai grava recesiune pe care a cunscut-o Europa de la cel de-al Doilea Razboi Mondial a luat sfarsit in trimestrul al III-lea, cu o crestere de 0,4% a Produsului Intern Brut al celor 16 tari membre ale Zonei Euro. O crestere inregistrata dupa cinci trimestre consecutive de scadere a activitatii economice. Pe ansamblu, cele 27 de state comunitare au iesit si ele din recesiune. Dar exista contraste foarte mari in randul tarilor care au aderat la Uniunea Europeana din 2004, subliniaza Erik Berglof.

Gadgetul minune al Apple dedicat distractiei ar putea sa ramana la stadiul de zvon

Gadgetul minune al Apple dedicat distractiei ar putea sa ramana la stadiul de zvon. Din vara, presa internationala de specialitate a scris masiv despre asa-numitul tablet PC al Apple: un dispozitiv revolutionar cu ecran tactil de 10 inchi, care să poata fi folosit pentru jocuri, vizionare de filme si navigare pe internet. In iulie, se spunea ca gadgetul va iesi chiar pana la finele lui 2009; putin mai tarziu momentul "lansarii" s-a mutat la inceput de 2010, iar ultimele zvonuri indica amanarea lansarii pana in a doua parte a anului viitor. Apple nu a confirmat niciodata ca ar lucra la un astfel de terminal, iar cele mai recente zvonuri duc catre o singura concluzie: Apple nu va mai lansa tablet PC-ul care a "sucit" mintile atator fani ai tehnologiei.