Banca centrala a Japoniei a mentinut dobanda de politica monetara la 0,1%, conform estimarilor analistilor, pe fondul preocuparilor cu privire la deflatie, care ameninta cea mai mare economie din Asia, potrivit AFP. Economia Japoniei a crescut in al treilea trimestru cu 1,2%, acesta fiind cel mai mare ritm de crestre din ultimii doi ani.

Economistii estimeaza insa ca revenirea economiei s-ar putea tempera, in contextul in care programul guvernamental de cumparare de titluri de stat si-ar putea pierde din intensitate.

Deflatia este de asemenea vazuta ca o amenintare la adresa redresarii economiei, in conditiile in care banca centrala estimeaza ca preturile de consum vor scadea in urmatorii trei ani.

Guvernul japonez a admis oficial, vineri, ca a doua economie mondiala traverseaza o perioada de deflatie, definind fenomenul drept „preocupant” in timp ce preturile de consum nu au incetat sa scada in ultimele sapte luni.

Preturile de consum au scazut in septembrie (-2,3%) pentru a saptea luna consecutiv. In august, cunoscusera cea mai drastica scadere inregistrata vreodata, de 2,4%.