Ministerul Finantelor Publice (MFP) a atras, luni, 276,32 milioane de lei printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discont cu maturitate la un an, pentru care plateste un randament mediu anual de 10%, potrivit datelor BNR. Valoarea anuntata a emisiunii era de un miliard de lei, iar bancile au depus cereri de cumparare de 1,56 miliarde de lei.

MFP a atras cu 72% mai putin decat valoarea de un miliard de lei anuntata initial.

Cele 13 banci care au participat la licitatie au depus oferte de 1,56 miliarde de lei.

La sedinta similara din 9 noiembrie, MFP a atras 104,3 milioane de lei, cu 91,3% sub valoarea anuntata, pentru care plateste un randament mediu anual de 10%.

Ministerul Finantelor si-a propus sa atraga in luna noiembrie sase miliarde de lei prin certificate de trezorerie cu discont la 6 si 12 luni si prin obligatiuni de tip benchmark pe trei si cinci ani, cu 137% mai mult decat a atras in octombrie. In primele zece luni din acest an, MFP a emis titluri de stat de 58 miliarde de lei, ceea ce reprezinta de peste patru ori mai mult decat in intregul an 2008.

Deficitul bugetului general consolidat a ajuns dupa primele zece luni ale acestui an la 5,2% din Produsul Intern Brut (PIB) estimat pentru 2009, a declarat saptamana trecuta Gheorghe Pogea, ministrul interimar al Finantelor.

Autoritatile romane si Fondul Monetar International (FMI) au agreat, dupa misiunea de evaluare a Fondului din august, o noua tinta de deficit bugetar pentru finalul acestui an, de 7,3% din PIB, la o contractie economica de 8,5% pentru acest an si o valoare a PIB de 497,3 miliarde de lei.