Aproximativ jumatate din pierderile bancare provocate de criza financiara nu au fost inca publicate, a declarat luni Dominique Strauss-Kahn, directorul Fondului Monetar International (FMI) citat de Bloomberg.

"Credem ca inca ne aflam in situatia in care o mare parte din pierderi nu au fost facute publice. Care e nivelul acestora este dificil de estimat, dar sa spunem ca se apropie de jumatate", a spus seful FMI in cadrul unei conferinte la Londra.

Sistemele bancare "raman subcapitalizate" in multe economii avansate, iar conditiile financiare sunt "departe de a fi normale", a mai spus Strauss-Kahn. Aceasta declaratie vine dupa ce FMI a anuntat in septembrie ca bancile ar mai putea detine active toxice de 1.500 miliarde de dolari, care ar putea afecta pietele de creditare si ar putea incetini revenirea economiei mondiale.

"Probabil ca in Statele Unite au fost afisate ceva mai multe pierderi, iar in Europa mai putine, insa nivelul este aproape de jumatate. Mai avem insa un drum lung de parcurs", a afirmat seful FMI.

FMI a redus in septembrie estimarile legate de pierderile din credite si investitii cu 15%, la 3.400 miliarde de dolari, ca urmare a imbunatatirii conditiilor din pietele de creditare si a semnalelor de crestere economica. La acel moment, FMI a aratat ca bancile din Statele Unite au recunoscut aproape 60% din pierderi, fata de 40% in zona euro si in Marea Britanie.