Creditul neguvernamental a crescut cu 1,2% in octombrie, pentru a treia luna consecutiv. Depozitele rezidentilor au crescut cu doar 0,2%
Astfel, la sfarsitul lunii octombrie, creditul in lei a scazut cu 0,5% fata de luna anterioara, in timp ce creditul in valuta a crescut cu 2,2%. Exprimat in euro, creditul in valuta s-a diminuat cu 0,1%.
Soldul creditelor in valuta acordate populatiei a urcat cu 2,8% fata de luna anterioara in vreme ce finantarile in lei au scazut cu 0,5%. Comparativ cu luna octombrie a anului trecut, creditul in valuta a urcat cu 13,5%, pana la echivalentul a 61,72 miliarde de lei, iar imprumuturile in moneda nationala s-au redus cu 5,3%, la 39,19 miliarde de lei.
In ceea ce priveste segmentul persoanelor juridice, in octombrie creditele in lei au coborat cu 0,4% fata de luna anterioara si cu 8,7% comparativ cu luna octombrie 2008 pana la 40,58 miliarde de lei. Creditele in valuta au urcat cu 1,7% comparativ cu luna septembrie si cu 13,0% fata de aceeasi luna din 2008, la 59,70 miliarde de lei.
Creditul guvernamental, al administratiei centrale, administratiilor locale, administratiilor sistemelor de asigurari sociale, s-a diminuat in luna octombrie cu 7,4%, pana la 39,84 miliarde de lei. La sfarsitul lunii octombrie, creditul guvernamental s-a majorat cu 231,8% fata de aceeasi perioada din 2008.
Depozitele rezidentilor au crescut cu doar 0,2% in octombrie
Depozitele rezidentilor clienti neguvernamentali au crescut in luna octombrie cu 0,2% fata de luna anterioara, pana la nivelul de 162,06 miliarde de lei.
Comparativ cu luna anterioara, depozitele in lei ale populatiei au scazut cu 0,7%, pana la 58,58 miliarde de lei, iar fata de finele lunii octombrie 2008 au crescut cu 17,2%. In cazul depozitelor in lei ale persoanelor juridice, acestea s-au diminuat cu 1,8% fata de luna anterioara si cu 1,7% comparativ cu aceeasi luna din 2008, pana la 40,85 miliarde de lei.
Depozitele in valuta ale rezidentilor gospodarii ale populatiei si persoane juridice, exprimate in lei, au crescut cu 2,5%, pana la nivelul de 62,63 miliarde de lei, iar exprimate in euro, depozitele in valuta au avansat cu 0,2%, pana la 14,58 miliarde de euro. Comparativ cu aceeasi luna a anului precedent, depozitele in valuta ale rezidentilor exprimate in lei au crescut cu 27,5% si cu 8,7% daca sunt exprimate in euro.
Depozitele in valuta ale populatiei exprimate in lei au crescut cu 28,4% si cu 9,4% daca sunt exprimate in euro. Totodata, depozitele in valuta ale persoanelor juridice, exprimate in lei, s-au majorat cu 26,3%. Exprimate in euro, depozitele in valuta ale rezidentilor persoane juridice au crescut cu 7,6%.

Etapa a doua a vaccinării împotriva COVID-19: Cine are dreptul să se vaccineze în această etapă, când și cum te poți programa. Înființarea centrelor de vaccinare, în continuare în aer
Vom călători în UE doar cu „pașaport de vaccinare”? Precedentul „Carnetului Galben”
De ce Dacia intră într-o nouă etapă datorită SUV-ului Bigster și de ce apropierea de Lada nu ar trebui să ne sperie
Cum vrea Guvernul să elimine haosul liberalizării pieței energiei / Consumatorii vor putea primi reduceri de preț, până în iulie, de la furnizorii de ultimă instanță - Proiecte
EXCLUSIV Moștenirea Gabrielei Firea: Ce salarii au directorii și angajații companiilor municipale Ep. II