Creditul neguvernamental a crescut cu 1,2% in octombrie, pentru a treia luna consecutiv. Depozitele rezidentilor au crescut cu doar 0,2%

de Dragos Comache     HotNews.ro
Marţi, 24 noiembrie 2009, 12:33 Economie | Finanţe & Bănci

Soldul creditelor acordate populatiei si firmelor a crescut in luna octombrie cu 1,2% fata de luna anterioara, pentru a treia luna consecutiv, pana la 201,21 miliarde de lei, pe fondul avansului componentei in valuta, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei (BNR). Ritmul anual de crestere a creditarii s-a intensificat fata de luna anterioara, de la 2,4% la 4,2%.

Astfel, la sfarsitul lunii octombrie, creditul in lei a scazut cu 0,5% fata de luna anterioara, in timp ce creditul in valuta a crescut cu 2,2%. Exprimat in euro, creditul in valuta s-a diminuat cu 0,1%.

Soldul creditelor in valuta acordate populatiei a urcat cu 2,8% fata de luna anterioara in vreme ce finantarile in lei au scazut cu 0,5%. Comparativ cu luna octombrie a anului trecut, creditul in valuta a urcat cu 13,5%, pana la echivalentul a 61,72 miliarde de lei, iar imprumuturile in moneda nationala s-au redus cu 5,3%, la 39,19 miliarde de lei.

In ceea ce priveste segmentul persoanelor juridice, in octombrie creditele in lei au coborat cu 0,4% fata de luna anterioara si cu 8,7% comparativ cu luna octombrie 2008 pana la 40,58 miliarde de lei. Creditele in valuta au urcat cu 1,7% comparativ cu luna septembrie si cu 13,0% fata de aceeasi luna din 2008, la 59,70 miliarde de lei.

Creditul guvernamental, al administratiei centrale, administratiilor locale, administratiilor sistemelor de asigurari sociale, s-a diminuat in luna octombrie cu 7,4%, pana la 39,84 miliarde de lei. La sfarsitul lunii octombrie, creditul guvernamental s-a majorat cu 231,8% fata de aceeasi perioada din 2008.

Depozitele rezidentilor au crescut cu doar 0,2% in octombrie

Depozitele rezidentilor clienti neguvernamentali au crescut in luna octombrie cu 0,2% fata de luna anterioara, pana la nivelul de 162,06 miliarde de lei.

Comparativ cu luna anterioara, depozitele in lei ale populatiei au scazut cu 0,7%, pana la 58,58 miliarde de lei, iar fata de finele lunii octombrie 2008 au crescut cu 17,2%. In cazul depozitelor in lei ale persoanelor juridice, acestea s-au diminuat cu 1,8% fata de luna anterioara si cu 1,7% comparativ cu aceeasi luna din 2008, pana la 40,85 miliarde de lei.

Depozitele in valuta ale rezidentilor gospodarii ale populatiei si persoane juridice, exprimate in lei, au crescut cu 2,5%, pana la nivelul de 62,63 miliarde de lei, iar exprimate in euro, depozitele in valuta au avansat cu 0,2%, pana la 14,58 miliarde de euro. Comparativ cu aceeasi luna a anului precedent, depozitele in valuta ale rezidentilor exprimate in lei au crescut cu 27,5% si cu 8,7% daca sunt exprimate in euro.

Depozitele in valuta ale populatiei exprimate in lei au crescut cu 28,4% si cu 9,4% daca sunt exprimate in euro. Totodata, depozitele in valuta ale persoanelor juridice, exprimate in lei, s-au majorat cu 26,3%. Exprimate in euro, depozitele in valuta ale rezidentilor persoane juridice au crescut cu 7,6%.


Citeste mai multe despre   Material sustinut de Julius Meinl

Ce-am pierdut? Fericirea. Cantările unei lumi dispărute vin de la formația Trei Parale. Vezi partea a doua și țitera

Am pierdut totul, Fericirea, mai ales. Cred cei de la "Trei parale". O spun ei, cei care sunt în preajma fericirii mereu. Ce-ți trebuie altceva mai mult decât să știi să cânți, de la țițeră la fluier. Să culegi cântece de la țărani. Cu care te împrietenești, fluierând, culegând mere, cosind fân. De ce nu, să ai chef, la nunți și botezuri. VIDEOinterviu cu formația Trei Parale.

250 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSSESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version