Secretarul general al AOAR, Cristian Parvan, a declarat miercuri la un seminar financiar ca reluarea creditarii economiei se va produce in cel mult 10 luni, dar ca dobanzile vor ramane ridicate. “In ceea ce priveste mediul de afaceri, posibila reluare a creditarii va lua minim 6-10 luni. Reducerea dobanzilor la credite ar putea avea loc in 6-10 luni, dar dobanzile vor ramane cu 40-60% mai mari decat la competitorii din tarile dezvoltate ale UE. In plus, blocajele financiare vor fi in crestere pe fondul lipsei de finantare din partea Statului”, a mai spus Parvan.

El a mai explicat ca banii se vor „scumpi”, insa nu se poate aprecia cu ce amplitudine. „Ca sa evite inflatia, dobanzile de referinta incep sa creasca in statele care ies din recesiune. Ramane insa intrebarea cat de mult se vor scumpi banii si cat de rapid”, a mai explicat Parvan.

Ea a mai aratat ca exista o oarecare nemultumire din cauza lentoarei cu care bancile locale raspund cererilor de credite (intre 1-6 luni) si faptul ca birocratia franeaza mult din ritmul de atragere a fondurilor europene. ”Inghetarea pietei creditului a dus si la franarea pana aproape de stopare a investitiilor, iar pe piata muncii vom mai asista la o crestere a numarului de someri in urmatoarele 8-10 luni, a mai aratat Parvan.

Potrivit sursei citate, primele 3 pericole la adresa economiei sunt : blocarea economica (prin lipsa creditarii), rescadentarea creditelor si mentinerea firmelor falimentare si speculatiile pe cursul leului.

Secretarul AOAR a vorbit despre aceste lucruri in cadrul unui simpozion organizat de Institutul European din Romania si de Ambasada Poloniei la Bucuresti.