Inflatia, cursul de schimb euro-leu si politici monetare optime - acestea au fost principalele teme de discutie dintre reprezentantii mediului de afaceri cu conducerea Bancii Nationale, care s-a desfasurat zilele trecute la Clubul BNR. Oamenii de afaceri care au participat la intalnire au confirmat pentru Hotnews.ro ca s-au plans guvernatorului Isarescu de faptul ca in aceasta perioada de criza, politica bancilor nu a fost deloc compatibila cu situatia din mediul de afaceri.

Maria Grapini, presedintele Federatiei Patronale a Industriei Usoare (FEPAIUS), a declarat ca oamenii de afaceri prezenti la discutii l-au intrebat pe guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, ce masuri urmeaza sa fie luate in urmatoarea perioada.

"Ne-a spus ca ar fi o greseala ca viitorul guvern sa creasca taxele. A recomandat reducerea cheltuielilor si nu cresterea fiscalitatii, lucruri pe care le-a spus si in public. Noi i-am recomandat sa iasa mai des sa spuna aceste lucruri", a spus Grapini.

Un alt punct al discutiei a fost adoptarea euro, oamenii de afaceri au amintit ca Romania are un program de convergenta si nu doresc ca acesta sa fie decalat. Totodata, reprezentantii mediului de afaceri au sustinut ca trebuie adoptate masuri pentru a putea respecta aceasta tinta.

"Noi i-am spus guvernatorului ceea ce spunem si public: am pierdut anul 2009 fara sa se adopte politici sanatoase pentru cresterea economiei, sau masuri pentru stoparea somajului", a mai aratat Maria Grapini.

Ea a mai spus ca atitudinea guvernatorului a fost a unui "om de echilibru", a unui om preocupat de ce se intampla cu economia. "Ne-a transmis optimism. Este clar ca BNR se simte preocupata de soarta mediului de afaceri", a precizat presedintele FEPAIUS.

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, desi nu a dorit sa faca declaratii oficiale pe marginea acestei intalniri, a precizat totusi ca a fost vorba de o discutie informala, interna. "BNR are continuu discutii cu oameni de afaceri, academicieni, etc. BNR trebuie sa ia pulsul mediului de afaceri, nu stam intr-un turn de fildes. Nu pot spune date concrete, a fost o intalnire de consultare", a declarat Adrian Vasilescu.