Cota unica si TVA raman, dar impozitul minim pe cifra de afaceri va fi anulat de la 1 ianuaie 2010. Nivelul CAS va fi redus atat la angajat cat si la angajator si vor aparea facilitati fiscale pentru investitori. Nu s-a facut niciun impact al masurilor pe care intentionam sa le luam. Impactul impozitului minim e foarte mic in veniturile la buget”, a spus pentru Hotnews.ro Constantin Nita, responsabil cu coordonarea politicilor economice ale partidului si fost ministru pentru IMM-uri.

Nita a admis ca nu s-au facut studii care sa indice cu cat se modifica incasarile la buget la o scadere cu un punct procentual al CAS, sustinand ca discutiile sunt la nivel de „principii”, nu de amanunte. „Oricum, scaderea CAS nu cred ca o vom putea demara in 2010, dar din 2011 sigur ea va opera”, a conchis Constantin Nita.

Relu Fenechiu, co-autor al viitorului program de guvernare il contrazice insa pe colegul de alianta, sustinand ca exista studii de impact si ca reprezentantii PNL, Varujan Vosganian si Daniel Chitoiu si-au facut cu prisosinta temele economice. Fenechiu a admis pe de alta parte ca in privinta reducerii fiscalitatii, in afara bunelor intentii, nu exista deocamdata nimic concret. „Vrem sa crestem gradul de colectare a veniturilor bugetare, care e acum deplorabil. Incercam sa gasim mecanisme care sa urce acest grad de colectare, e tot ce va pot spune”, a declarat Fenechiu.

El a mai precizat ca vor fi acordate stimulente pentru cei care isi achita darile la stat, fara a putea preciza in ce vor consta acestea. „Documentul este acum la semnat la presedintele nostru si probabil ca saptamana viitoare il veti avea si dumneavoastra”, a mai spus Fenechiu.

Reamintim ca intr-o declaratie facuta din SUA, reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu, a declarat ca spera ca reducerea fiscalitatii, vizata de actuala coalitie PSD-PNL, „sa nu aiba un rol important in viitoarele politici fiscale”.