Romanii au vandut in primele noua luni din acest an, peste 71 de kilograme de aur (echivalent 24 Karate) la ghiseele BCR, fata de cele peste 48 de kilograme cat reprezinta achizitiile de aur ale bancii, in aceeasi perioada a anului trecut. Explicatia tine de scumpirea metalului galben (a carei cotatie ar putea urca la 1.200 de dolari uncia, potrivit expertilor in metale pretioase) si de nevoia de bani lichizi a oamenilor, pe fondul crizei economice actuale.

Potrivit unor surse apropiate bancii, numarul tranzactiilor medii lunare depaseste 250, in topul celor mai active judete conducand Bucurestiul. Cele mai vandute piese raman in continuare bijuteriile de 14 k, mai spun sursele citate.

BCR achizitioneaza aur prin 16 sucursale judetene, iar in Bucuresti - prin agentia Lipscani. Banca achizitioneaza obiecte din aur, sub forma de monede din aur (fara valoare numismatica, emise in Romania si in alte tari) sau fragmente din astfel de monede, lingouri si bare din aur, dar si bijuterii, fragmente de bijuterii si benzi dentare.

Practic, clientul se prezinta la ghiseul BCR cu obiectele din aur ce urmeaza a fi vandute, iar costurile constau in comisionul de verificare a puritatii metalelor pretioase - zero, daca se realizeaza si operatiunea de vanzare, in cazul in care se apreciaza ca metalele nu pot fi tranzactionate, respectiv zece lei, in cazul in care clientul nu mai doreste sa efectueze tranzactia.