Ministerul de Finante a publicat, joi, pe pagina sa de internet Proiectul Hotarare de Guvern pentru modificarea si completarea normelor metodologice de aplicare a Legii 573/2003 privind Codul Fiscal. Documentul aduce o serie de clarificari in materie de fiscalitate, foarte asteptate de contabili. Pentru cititorii HotNews.ro, expertii KPMG au "descifrat" documentul, explicand in ce constau noutatile si modificarile fata de varianta anterioara. Explicatiile KPMG le puteti gasi alaturat.

De pilda, in materie de scutire a impozitului reinvestit, noile norme prevad ca in situatia in care investitiile in echipamente tehnologice realizate nu sunt acoperite in totalitate de profitul contabil, pentru determinarea valorii fiscale se are in vedere ordinea cronologica a inregistrarii acestora ca mijloace fixe.

Normele clarifica, de asemenea, faptul ca in venitul brut realizat din activitati independente se includ si veniturile incasate ulterior incetarii activitatii independente pe baza facturilor emise si neincasate pana la incetarea activitatii.

De asemenea, se precizeaza si faptul ca in cazul in care reorganizarea afacerii are loc in cursul anului fiscal, contribuabilul va determina si va declara separat venitul net sau pierderea fiscala pentru fiecare perioada in care activitatea independenta a fost desfasurata intr-o forma de organizare de catre contribuabil, in vederea stabilirii impozitului pe venitul net cumulat aferent intregului an fiscal.

Contribuabilii care investesc in infiintarea si functionarea cabinetelor medicale pot recupera aceste cheltuieli numai prin deduceri de amortizare. In prezent, contribuabilii au optiunea de a recupera aceste costuri fie pe calea amortizarii fie prin deducerea valorii integrale a acestora la calculul impozitului pe venit.