Guvernul din Dubai a cerut, miercuri, creditorilor celui mai important conglomerat din emirat, care s-a aflat la baza expansiunii economice a acestui stat, sa amane cu sase luni plata datoriei ajunsa la scadenta, potrivit Reuters. Amanarea platilor reprezinta primul pas in procesul de restructurare a Dubai World, care are datorii de 59 miliarde de dolari.

Dubai World, care controleza dezvoltatorul imobiliar Nakheel, are datorii de 59 miliarde de dolari, adica peste doua treimi din datoria totala de 80 miliarde de dolari a emiratului. Nakheel, care este cunoscuta pentru dezvoltarea Insulei Palmier, detine un portofoliu care include 571 de proiecte, dintre care 249 se afla in constructie.

Analistii economici se asteapta ca sprijinul financiar al statului vecin Abu Dhabi sa mentina pe linia de plutire finantele Dubaiului. Acestia arata insa ca emiratul va trebui sa abandoneze modelul economic actual, care se baza pe investitii masive in imobiliare si atragerea de capital strain.

"Dubai World intentioneaza sa ceara celor care au de colectat creante de la grup si de la compania Nakheel sa amane cel putin pana pe 30 mai 2010 plata datoriei ce a ajuns la scadenta", se arata intr-un comunicat al autoritatilor. Nakheel trebuie sa plateasca in 14 decembrie datorii de circa 3,5 miliarde dolari, sub forma unor obligatiuni islamice.

In urma acestei situatii, agentiile de evaluare financiara Moody's Investors Service si Standard & Poor's au retrogradat ratingurile mai multor companii guvernamentale importante din Dubai.

Bursele internationale au reactionat

Totodata, anuntul ca autoritatile sunt in incapacitate de a refinanta la timp o parte din datorii a afectat pietele financiare internationale si a provocat o scadere cu 15% a obligatiunior islamice, potrivit AFP.

Pe bursa din Londra, indicele FTSE 100 a pierdut 1,86% in aceasta dimineata, la 5.264,97 puncte, insa apoi sedinta a fost suspendata ca urmare a unor probleme tehnice. La Bursa din Frankfurt, indicele principal scadea cu 1,80% la jumatatea sedintei, la 5.698,99 puncte, in vreme ce pe piata pariziana, indicele CAC 40 cobora cu 1,89%, la 3.737.06 puncte.

In Asia, Bursa din Beijing a coborat cu 3,62%, cea din Tokyo cu 0,62%, in vreme ce la Hong Kong, indicele Hang Seng a inchis in scadere cu 1,78%.

Pierderile potentiale ale bancilor europene sunt estimate la 40 miliarde dolari

The Wall Street Journal estimeaza ca o serie de banci europene ar putea suferi pierderi potentiale de 40 miliarde de dolari datorita expunerii pe Dubai. Analistii estimeaza ca jumatate din datoria totala de 80 miliarde de dolari a emiratului Dubai este detinuta de bancile europene.

Cea mai mare parte a bancilor europene contactate de Wall Street Journal au anuntat insa ca expunerea lor pe Dubai si pe Dubai World este mica, sau nu au vrut sa comenteze.

Printre bancile care au facilitat cea mai recenta facilitate de credit a Dubai World, in valoare de 5,5 miliarde de dolari, se numara HSBC, RBS, Lloyds Banking Group, ING Groep, Calyon - divizia de investitii a Credit Agricole, precum si bancile asiatice Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ, Sumitomo Mitsui Banking Corporation, Emirates Bank si Mashreq Bank.

Calyon a anuntat ca are o "expunere mica" pe datoria Dubai World, iar reprezentantii bancii nu s-au declarat ingrijorati de iminenta restructurare a companiei. In acelasi timp, ING a aratat ca expunerea sa este neglijabila, in vreme ce expunerea Credit Suisse Group "nu este materiala".

Alte banci nu au dorit sa comenteze sau nu au putut fi contactate.