Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca emisiunea in format MP3

Deficitul bugetar a scazut usor dupa primele zece luni, la 5,1% din PIB

Deficitul bugetului general consolidat a scazut usor dupa primele zece luni ale acestui an la aproape 25,507 miliarde de lei, echivalent cu 5,1% din Produsul Intern Brut estimat pentru 2009. Dupa primele noua luni ale anului deficitul bugetar era de 25,563 miliarde de lei, ceea ce inseamna ca in octombrie s-a inregistrat un excedent de 56 milioane de lei. Surse apropiate bancilor au declarat pentru HotNews.ro ca una din explicatiile plauzibile pentru acest excedent ar fi nivelul arieratelor, problema cu care actualii guvernanti se confrunta din ce in ce mai puternic. La finele lunii octombrie, veniturile bugetului general consolidat au insumat 131,0 miliarde de lei, in timp ce cheltuielile au fost de 156,6 miliarde de lei. Ponderea veniturilor in Produsul Intern Brut a fost de 26,3%, iar cea a cheltuielilor de 31,5%.

Criza i-a determinat pe romani sa vanda la BCR peste 71 de kilograme de aur, in primele 9 luni

Romanii au vandut in primele noua luni din acest an, peste 71 de kilograme de aur (echivalent 24 Karate) la ghiseele BCR, fata de cele peste 48 de kilograme cat reprezinta achizitiile de aur ale bancii, in aceeasi perioada a anului trecut. Explicatia tine de scumpirea metalului galben (a carei cotatie ar putea urca la 1.200 de dolari uncia, potrivit expertilor in metale pretioase) si de nevoia de bani lichizi a oamenilor, pe fondul crizei economice actuale.

Potrivit unor surse apropiate bancii, numarul tranzactiilor medii lunare depaseste 250, in topul celor mai active judete fiind Bucurestiul. Cele mai vandute piese raman in continuare bijuteriile de 14 karate.

BCR achizitioneaza aur prin 16 sucursale. Banca achizitioneaza obiecte din aur, sub forma de monede sau fragmente din astfel de monede, lingouri din aur, dar si bijuterii.

Emiratul Dubai cere amanarea platii datoriilor de 59 miliarde de dolari ale unei companii de stat

Guvernul din Dubai a cerut creditorilor celui mai important conglomerat din emirat, care s-a aflat la baza expansiunii economice a acestui stat, sa amane cu sase luni plata datoriei ajunsa la scadenta. Amanarea platilor reprezinta primul pas in procesul de restructurare a Dubai World, care are datorii de 59 miliarde de dolari.

Analistii economici se asteapta ca sprijinul financiar al statului vecin Abu Dhabi sa mentina pe linia de plutire finantele Dubaiului. Acestia arata insa ca emiratul va trebui sa abandoneze modelul economic actual, care se baza pe investitii masive in imobiliare si atragerea de capital strain. Anuntul ca autoritatile sunt in incapacitate de a refinanta la timp o parte din datorii a afectat pietele financiare internationale si a provocat o scadere cu 15% a obligatiunilor islamice.

Moody's a retrogradat unele ratinguri ale BCR, BRD si Raiffeisen Bank

Agentia de evaluare financiara Moody's a revizuit in scadere, unele ratinguri ale BCR, BRD si Raiffeisen Bank, ca urmarea a revizuirii generale a indicatorilor de sprijin si a problemelor legate de calitatea activelor. Perspectiva tuturor ratingurilor este stabila.

La final cateva repere ale zilei:

Astazi incepe la Palatul Copiilor Targul Imobiliar Project Expo 'Exclusiv'

Si tot astazi are loc o conferinta de presa a Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania