O reevaluare a monedei chineze, Yuan-ul, este "adecvata" numai dupa o serie de discutii cu premierul Chinei, Wen Jiabao, a declarat presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet. "Am discutat despre politica de curs de schimb, in situatia yuan-ului", a explicat Trichet, dupa o intalnire intre oficiali din Uniunea Europeana si prim-ministrul chinez Wen Jiabao, noteaza AFP.

In cadrul intrunirii, oficialii au incurajat Beijingul sa adopte "o politica mai flexibila", care "pare sa fie mai adecvata", a precizat Trichet. Discutiile, la care au luat parte si presedintele Eurogrup Jean-Claude Juncker si comisarul european pentru afaceri monetare Joaquin Almunia, a avut loc cu o zi inaintea summitului China-UE, pe teme de schimbare climatica. Subiectele abordate vor escalada, insa, temele anuntate oficial.

Rata cursului de schimb a yuan-ului este una dintre cele mai spinoase probleme intre China si Uniunea Europeana. Moneda chineza este "dependenta" de valoarea dolarului, inca din vara anului 2008. In aceste conditii, temerile Europei se refera la ipoteza in care euro va creste fata de Yuan si va afecta exporturile UE catre China, pentru ca, in cele din urma, sa incetineasca revenirea economica a continentului.

Beijingul nu este numai tinta plangerilor Europei. Si Statele Unite ale Americii acuza China ca manipuleaza moneda astfel incat sa castige in mod necinstit din schimburi comerciale. Beijingul raspunde invariabil ca doreste sa reformeze sistemul ratei de schimb, insa ca acest lucru ia timp.

In urma discutiilor de duminica, Jean-Claude Juncker a declarat ca revenirea economica globala nu este inca suficient de puternica pentru a fi retrase masurile de stimulare introduse de diferite guverne, pentru a lupta impotriva crizei financiare. "Zona euro nu va inregistra retrageri majore ale masurilor de stimulare, in 2010", a declarat Juncker.