Nicolae Danila, Banca Nationala: Adoptarea euro mai devreme de 2015 nu este nici viabila, nici fezabila

de Dan Popa     HotNews.ro
Miercuri, 2 decembrie 2009, 9:14 Economie | Finanţe & Bănci


Locuintele se vand in euro, masinile la fel, tranzactiile mari sunt ancorate de moneda europeana, euroizarea a fost solutia romanilor de a penaliza lungile perioade de inflatie si politicile fiscale deteriorate. Desi avem o economie puternic euroizata, Romania nu isi permite sa adopte mai repede moneda unica, din cauza costurilor mai mari decat a beneficiilor.

In prezent, exista doua scenarii care au fost luate in discutie- adoptarea anticipata sau cea cu intarziere, ambele cu avantajele si dezavantajele sale. Nicolae Danila, fostul presedinte al celei mai mari banci romanesti, in prezent membru in Consiliul de Administratie al BNR, explica avantajele si dezavantajele ambelor scenarii.

Potrivit bancherului central, adoptarea rapida a euro nu este nici fezabila si nici viabila. „Calendarul de adoptare propus de BNR este rezultatul eliminarii variantelor extreme – respectiv adoptarea prea devreme a monedei unice sau prelungirea perioadei”, explica Danila.

Potrivit fostului presedinte al BCR, scenariul potrivit caruia Romania ar adopta moneda unica inainte de calendarul oficial, ar fi insotit de o serie de avantaje, dar si de dezavantaje.

„Avantajele ar consta in accelerarea reducerii costurilor de tranzactionare si a riscului cursului de schimb. Cred ca am mai asista si la o imbunatatire a consistentei mix-ului de politici macro, in special in ceea ce priveste evitarea relaxarii politicii de venituri si fiscale”, crede Danila. De partea cealalta, dezavantajele ar consta in cresterea riscului unor socuri asimetrice din cauza ciclurilor economice diferite intre economiile Romaniei si a celorlalte state din Euroland. In plus, spune Danila, in momentul in care adopti euro, nu mai dispui de politica monetara proprie, ceea ce te expune la riscul ajustarii prin productie sau prin somaj.

In varianta celuilalt scenariu, al adoptarii euro dupa anul 2015, cel mai important avantaj este acela ca s-ar permite un avans consistent in realizarea convergentei nominale si reale. De asemenea, crede Nicolae Danila, ar creste sansele pentru realizarea reformelor structurale.

„Mai exista avantajele imbunatatirii sincronizarii ciclului de afaceri si cel al pastrarii flexibilitatii care deriva din autonomia politicii monetare. Dar, pe de alta parte, ne confruntam cu dezavantaje care pun sub semnul intrebarii utilitatea deciziei de amanare a adoptarii euro. Primele dezavantaje ar fi legate de intarzierea integrarii comertului datorita persistentei costurilor de tranzactionare, intarzierea reformelor structurale, scaderea interesului investitorilor si, nu in ultimul rand, volatilitatea cursului de schimb”, explica Nicolae Danila.

Pe urma, mai e si problema cursului de schimb la care intram in Euroland. Odata intrat in mecanismul ratelor de schimb, fluctuatia leului nu poate depasi 15%. Or, deocamdata e foarte greu de „ghicit” valoarea leului astfel incat el sa ramana in interiorul intervalului de variatie. „Stabilirea dinainte a nivelului paritatii de schimb a leului fata de euro este dificila cata vreme cursul de schimb poate suferi inca modificari ample”, arata bancherul central.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3030 vizualizari

 • +3 (9 voturi)    
  De ce nu e bine sa avem EUR? (Miercuri, 2 decembrie 2009, 9:22)

  andra [anonim]

  Pentru ca ar fi mai usor si pentru noi?! Nu am mai pierde la cursul de schimb. N-ar mai putea obliga BNR ul firmele sa lucreze numai cu RON desi ele lucreaza cu EUR. Oricum cumparam totul in EUR (preturile la supermarket, la imobiliare) si convertim la un curs ametitor pentru ca toti vor o marja de siguranta. Pierderile sunt imense pentru noi cetatenii de rand.
  • +5 (9 voturi)    
   Pentru ca (Miercuri, 2 decembrie 2009, 9:40)

   samosata [anonim] i-a raspuns lui andra

   Pentru ca alde domn' Danila (care ne-a scapat de BCR) si altii care gandesc ca el nu vor. Vor sa ne mai "ajute" cat pot ei de mult. Trecerea la euro ar avantaja oamenii harnici si cinstiti si i-ar lasa pe "domni" fara un instrument de jecmanit teribil.
   De-aia. Nu s-ar mai putea juca de-a emisiunea de moneda.
  • +7 (9 voturi)    
   Pentru ca nu avem o tiparnita de EURO (Miercuri, 2 decembrie 2009, 9:41)

   Justin Puscasu [anonim] i-a raspuns lui andra

   dar avem cateva bune pentru lei.
  • -2 (6 voturi)    
   Nu cred ca intelegeti (Miercuri, 2 decembrie 2009, 10:10)

   Razvan [anonim] i-a raspuns lui andra

   Trecerea le euro nu depinde atat de BNR cat de evolutia mediul economic la nivel micro si macro ; adica , mai pe intelesul celor care nu pricep , de GUVERN.

   Se face greseala care s-a facut si cu intrarea in UE. Populatia nu a vazut decat avantajul calatoriei fara vize iar noi suntem acum contribuitori neti la bugetul UE (adica platim mai multi bani decat primim)
  • 0 (2 voturi)    
   ADEVARATII PROFITORI (Miercuri, 2 decembrie 2009, 11:56)

   EccE [utilizator] i-a raspuns lui andra

   Iaca se intareste leul iar..adica iar vin fraierii de Craciun in tara, iar cotizeza la pusculita lui Isa&gasca. Vin oamneii rupti de spate din strainatati sa puna un cozonac pe masa la copiii si parintii lor batrani, si dl Iasarescu cu ai lui ne lectureaza despre cursul de schimb, adica cum sa fure cu nerusinare banii oamenilor. Istoria va arata pe adevaratii profitori ai tranzitiei. Pai si nastase 4 case e mic copil pe langa isa podgorie de vin si alte acareturi pt copii
 • +1 (1 vot)    
  Mai clar (Miercuri, 2 decembrie 2009, 9:33)

  platitor_taxe [anonim]

  Poate cineva sa spuna mai clar, mai concret care ar fi dezavantajele trecerii mai rapide la euro ?
  • 0 (0 voturi)    
   Simplu (Miercuri, 2 decembrie 2009, 12:55)

   Niko [anonim] i-a raspuns lui platitor_taxe

   Isarescu si-ar pierde locul de munca si multi profesori de la ASE si-ar vedea lefurile reduse la 10%.
 • +3 (3 voturi)    
  Parca il adoptam cand vrem noi.. (Miercuri, 2 decembrie 2009, 9:44)

  gigi [anonim]

  Dl Danila ar trebui sa stie ca degeaba vorbim noi de adoptare rapida sau nu atata timp cat nu indeplinim criteriile de la Maastricht. Asa ca pana le vom indeplini oricum nu se pune problema de adoptare rapida...deci despre ce vorbim aici?? Sa fim doar interesanti???
  Sigur adoptarea euro prezinta multe avnataje ele sunt mult mai vizibile daca in momentul adoptarii gradul de convergenta reala este cat mai apropiat de media Zonei Euro...altfel putem indeplini criteriile de convergenta nominala insa atunci cand vom adopta euro o sa vedem si putem compara mai bine nivelul de trai..de ex salariid e 300/400 de euro fata de 1700 euro la nivel mediu european, o sa vedem ca preturile sunt aceleasi daca nu mai mari si multe altele...
  • 0 (0 voturi)    
   da il adoptam noi (Miercuri, 2 decembrie 2009, 13:24)

   Cozmin [anonim] i-a raspuns lui gigi

   Asa cum muntenegru si alte cateva state au decis adoptarea unilaterala a euro: Muntenegru, Kosovo şi Andorra au trecut la euro
   http://www.capital.ro/articol/update-2-adoptarea-unilaterala-a-euro-intre-ratiune-si-delir-118451.html, asadar se poate, dar nu ar mai jongla bnr cu masa monetara si atunci am realiza ca suntem niste incompetenti care in loc sa creem prosperitate, printam bani sau ne imprumutam de la bancile comerciale.
 • +6 (6 voturi)    
  Interesant (Miercuri, 2 decembrie 2009, 9:54)

  samosata [anonim]

  Pai tocmai asta spun, ca "noi" nu vrem !
  Nu vrem sa indeplinim criteriile. Vrem sa marim salariile cu 10 % si apoi sa crestem preturile cu 14 %. Si sa ramaem inca 100 de ani cu 400-500 euro pe luna fata de 1700 sau mai mult. Daca trecem la euro bate la ochi marirea preturilor peste cele europene. La mai toate produsele. Trecerea la euro ne-ar obliga sa devenim oameni seriosi.
 • +1 (7 voturi)    
  pentru "mai clar" (Miercuri, 2 decembrie 2009, 9:56)

  dan popa [anonim]

  Mai clar, uite dezavantajele adoptarii rapide"

  -Creşte riscul şocurilor asimetrice din cauza nesincronizării ciclurilor economice
  - Pierderea flexibilităţii politiciimonetare/ a ratei de schimb duce la riscul ajustării prin producţie sau
  numărul locurilor de muncă
  - Disparităţile mari în convergenţa reală ingreunează procesul de catching-up (ex. magnitudinea efectului Balassa-Samuelson
  influenţează nivelul inflaţiei)
  - Stabilirea ex-ante a nivelului parităţiide schimb faţă de euro este dificilă câtă vreme cursul de schimb poate suferi încă modificări ample
  • 0 (0 voturi)    
   super, (Miercuri, 2 decembrie 2009, 10:13)

   sabo [utilizator] i-a raspuns lui dan popa

   nu mi-am dat seama, dar asa gandeam si eu!!
  • 0 (0 voturi)    
   Totusi, se poate mai clar ? (Miercuri, 2 decembrie 2009, 10:17)

   Platitor_taxe [anonim] i-a raspuns lui dan popa

   Multumesc pentru raspuns, insa este si el in acelasi format "criptic", ca si declaratiile din articol, pentru cineva care nu are studii in domeniul economic. Cred ca ar fi benefic pentru toata lumea daca ar putea explica cineva, cu termeni comuni limbajului obisnuit, aceste dezavantaje.
  • +1 (1 vot)    
   Uaaau (Miercuri, 2 decembrie 2009, 10:17)

   samosata [anonim] i-a raspuns lui dan popa

   M-ai dat gata. Parca ai facut copy-paste dintr-o carte de specialitate ! Dar sa zicem ca in acesti termeni gandesti dumneata. Eu incerc sa traduc pentru profani ca mine ce mi se pare ca inteleg. Riscul socurilor asimetrice n-ar trebui sa creasca din moment ce Ro se afla in plin proces de integrare in UE. Doar UE a devenit principalul nostru partener. Eu inteleg ca integrarea urmareste si sincronizarea ciclurilor economice. Doar nu ne integram pentru a face disidenta in UE. Pierderea flexibilitatii de cere vorbesti nu-i nici o paguba. Doar ca se termina circul de care vorbeam cu cresterea salariilor cu 10 % urmata de cresterea preturilor cu 14 %. Despre a cui inflatie mai vorbim ? A euro ? Apoi vorbesti despre posibile modificari ample a cursului de schimb in timp ce toate autoritatile bancare si politice sustin ca leul se va misca intre 4.1 si 4.3 lei/euro. Sti ceva ce noi nu stim ?
  • 0 (2 voturi)    
   Croitoras? (Miercuri, 2 decembrie 2009, 12:04)

   EccE [utilizator] i-a raspuns lui dan popa

   Tu esti mama? Ca prea le zici ca pe poezie..intr-un limbaj de lemn. Lasati domnu' ca am mai fost si noi prin cele strainatati, si am mai auzit cate ceva de macroeconomie de la specialisti adevarati..Pai nu ati avut flexibilitatea cursului? De ce nu ne-ati protejat la criza asta de somajul de 10% si scaderea pib-ului cu 8%? De inflatie nu mai vorbesc..pai si de ce nu mergeti dvs la ECB sa lecturati acolo? Va bazati ca romanii nu prea stiu cu balassa si va aplauda in bloc? Daca stati de vorba cu profesionistii adevarati veti descoperi ca mofturile astea neo-clasice s-au fumat de mult
 • -3 (3 voturi)    
  benereu' nu vrea sa-si piarda intrumentul de furt (Miercuri, 2 decembrie 2009, 11:10)

  buciurila [anonim]

  beneru', la fel ca loteria nationala, e un instrument de jegmanire a populimii.
  numai ca la loterie nu ne obliga nimeni sa jucam(joaca doar prostii prostilor), pe cind benereu' ne jefuieste in liniste prin spate si n-avem ce face.
 • 0 (2 voturi)    
  BNR del mai mare hot (Miercuri, 2 decembrie 2009, 11:40)

  MIHAI [anonim]

  bnr-ul este mai mare hot mai mare decit oricine.dupa ce falimenteaza mii de firme cu diferentele de curs ,ne mai explica si de ce nu putem apela la euro.adica slovacii care sint de 2 ori mai saraci ca si noi au aderat la euro ,dar la noi bancile nu pot renunta la cistigurile de miliarde din tranzactii de vinzare cumparare.hotie curata.RUSINE
 • +1 (1 vot)    
  Daca vin eu, nu mai trecem la EURO in veci! (Miercuri, 2 decembrie 2009, 11:47)

  Prostanac [anonim]

  Doar v-am zis ca ROmania e o tara de doi lei, nu de doi Euro! Toti care au trecut la Euro regreta: Francezii Francul, germanii Marca. Englezii sunt fericiti cu lira lor. Noi o s atrecem la Euro dupa Englezi! . Ca pana atunci Mr Wind , my private connsu;ltant, vrea sa mai speculeze pe leu.Imprumuta statul roman cu Euro la 10 % , face depozit in lei la 20 % ...si , la un miliard pus, ai scos 100 milioane pe an! Pe care ii paltiti voi, fraierilor care sunteti si ma votati. O sa denunt si acordul cu FMI...ca ar trebui sa dam afara 100 mii de oameni.Mi-a zis Patrick ca stie el o banca in kazachsthan sa ne imprumute ,,,,))Si chiar ma gandesc sa interzis detinerea de Euro si Dolari, cine e Patriot Roman , are doar Lei!!!
 • 0 (2 voturi)    
  eu nu cred nimic... (Miercuri, 2 decembrie 2009, 11:56)

  MirceaA [utilizator]

  nu cred nimic pana nu da o declaratie Bogdan Olteanu, renumit finantist, cel ales de Parlament in locul lui Croitoru, care este un fel de papagal... pardon... este cumva invers?
 • 0 (0 voturi)    
  Politica BNR (Miercuri, 2 decembrie 2009, 14:44)

  andrei [anonim]

  Dupa adoptarea Euro deciziile de politica monetara nu se mai i-au la Bucuresti ci la Frankfurt unde Romania va avea un vot mic in colegiul guvernatorilor. BNR nu are nici un interes sa isi piarda pâinea prea devreme desi pentru tara si romani avantajele trecerii anticipate la Euro sunt evidente. BNR ar trebui sa puna interesele tarii in fata intereselor institutiei.
 • 0 (0 voturi)    
  (+-) simplu (Miercuri, 2 decembrie 2009, 16:26)

  JeDePisculesti [anonim]

  daca ramanem la leu, ma rupe cursul de schimb luna de luna, la rate, chirie, leasing, facturi de utilitati, factura telefon. salar in lei - facturi in euro pierdere
  daca trecem la Euro, toate raman la fel. nu mai cresc.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by