Nicolae Danila, Banca Nationala: Adoptarea euro mai devreme de 2015 nu este nici viabila, nici fezabila
In prezent, exista doua scenarii care au fost luate in discutie- adoptarea anticipata sau cea cu intarziere, ambele cu avantajele si dezavantajele sale. Nicolae Danila, fostul presedinte al celei mai mari banci romanesti, in prezent membru in Consiliul de Administratie al BNR, explica avantajele si dezavantajele ambelor scenarii.
Potrivit bancherului central, adoptarea rapida a euro nu este nici fezabila si nici viabila. „Calendarul de adoptare propus de BNR este rezultatul eliminarii variantelor extreme – respectiv adoptarea prea devreme a monedei unice sau prelungirea perioadei”, explica Danila.
Potrivit fostului presedinte al BCR, scenariul potrivit caruia Romania ar adopta moneda unica inainte de calendarul oficial, ar fi insotit de o serie de avantaje, dar si de dezavantaje.
„Avantajele ar consta in accelerarea reducerii costurilor de tranzactionare si a riscului cursului de schimb. Cred ca am mai asista si la o imbunatatire a consistentei mix-ului de politici macro, in special in ceea ce priveste evitarea relaxarii politicii de venituri si fiscale”, crede Danila. De partea cealalta, dezavantajele ar consta in cresterea riscului unor socuri asimetrice din cauza ciclurilor economice diferite intre economiile Romaniei si a celorlalte state din Euroland. In plus, spune Danila, in momentul in care adopti euro, nu mai dispui de politica monetara proprie, ceea ce te expune la riscul ajustarii prin productie sau prin somaj.
In varianta celuilalt scenariu, al adoptarii euro dupa anul 2015, cel mai important avantaj este acela ca s-ar permite un avans consistent in realizarea convergentei nominale si reale. De asemenea, crede Nicolae Danila, ar creste sansele pentru realizarea reformelor structurale.
„Mai exista avantajele imbunatatirii sincronizarii ciclului de afaceri si cel al pastrarii flexibilitatii care deriva din autonomia politicii monetare. Dar, pe de alta parte, ne confruntam cu dezavantaje care pun sub semnul intrebarii utilitatea deciziei de amanare a adoptarii euro. Primele dezavantaje ar fi legate de intarzierea integrarii comertului datorita persistentei costurilor de tranzactionare, intarzierea reformelor structurale, scaderea interesului investitorilor si, nu in ultimul rand, volatilitatea cursului de schimb”, explica Nicolae Danila.
Pe urma, mai e si problema cursului de schimb la care intram in Euroland. Odata intrat in mecanismul ratelor de schimb, fluctuatia leului nu poate depasi 15%. Or, deocamdata e foarte greu de „ghicit” valoarea leului astfel incat el sa ramana in interiorul intervalului de variatie. „Stabilirea dinainte a nivelului paritatii de schimb a leului fata de euro este dificila cata vreme cursul de schimb poate suferi inca modificari ample”, arata bancherul central.

Povestea tinerei din Bacău care ține spectacole de stand-up comedy în Europa în patru limbi diferite și l-a făcut pe Seinfeld să râdă
INTERVIU Vestea bună și vestea proastă despre tulpina SARS-CoV2 din Africa de Sud, confirmată în premieră în România: Cât de ușor se transmite și cât de eficiente sunt vaccinurile împotriva ei?
Noua LISTĂ a țărilor din zona galbenă / Republica Moldova, Italia, Spania, Franța sau Marea Britanie, pe listă
Unul din cei doi pacienți din România infectați cu tulpina africană a SARS-COV2, fosta jurnalistă Liana Alexandru, povestește aventura sa COVID-19: cum s-au încurcat rezultatele testelor și cum voluntarii au salvat situația
CDC-ul american are un ghid cu sfaturi în cazul unei apocalipse zombi / Dr. Seuss, în topul vânzărilor Amazon după ce a fost acuzat de rasism / Nou film Star Trek, nou serial Terminator, confirmate
FOTOGALERIE Primăria Capitalei a montat anul trecut 500 de stații STB noi, de aproape 10.000 de euro bucata. Deși nu le-a plătit încă, o parte au fost deja vandalizate
De-aia. Nu s-ar mai putea juca de-a emisiunea de moneda.
Se face greseala care s-a facut si cu intrarea in UE. Populatia nu a vazut decat avantajul calatoriei fara vize iar noi suntem acum contribuitori neti la bugetul UE (adica platim mai multi bani decat primim)
Sigur adoptarea euro prezinta multe avnataje ele sunt mult mai vizibile daca in momentul adoptarii gradul de convergenta reala este cat mai apropiat de media Zonei Euro...altfel putem indeplini criteriile de convergenta nominala insa atunci cand vom adopta euro o sa vedem si putem compara mai bine nivelul de trai..de ex salariid e 300/400 de euro fata de 1700 euro la nivel mediu european, o sa vedem ca preturile sunt aceleasi daca nu mai mari si multe altele...
http://www.capital.ro/articol/update-2-adoptarea-unilaterala-a-euro-intre-ratiune-si-delir-118451.html, asadar se poate, dar nu ar mai jongla bnr cu masa monetara si atunci am realiza ca suntem niste incompetenti care in loc sa creem prosperitate, printam bani sau ne imprumutam de la bancile comerciale.
Nu vrem sa indeplinim criteriile. Vrem sa marim salariile cu 10 % si apoi sa crestem preturile cu 14 %. Si sa ramaem inca 100 de ani cu 400-500 euro pe luna fata de 1700 sau mai mult. Daca trecem la euro bate la ochi marirea preturilor peste cele europene. La mai toate produsele. Trecerea la euro ne-ar obliga sa devenim oameni seriosi.
-Creşte riscul şocurilor asimetrice din cauza nesincronizării ciclurilor economice
- Pierderea flexibilităţii politiciimonetare/ a ratei de schimb duce la riscul ajustării prin producţie sau
numărul locurilor de muncă
- Disparităţile mari în convergenţa reală ingreunează procesul de catching-up (ex. magnitudinea efectului Balassa-Samuelson
influenţează nivelul inflaţiei)
- Stabilirea ex-ante a nivelului parităţiide schimb faţă de euro este dificilă câtă vreme cursul de schimb poate suferi încă modificări ample
numai ca la loterie nu ne obliga nimeni sa jucam(joaca doar prostii prostilor), pe cind benereu' ne jefuieste in liniste prin spate si n-avem ce face.
daca trecem la Euro, toate raman la fel. nu mai cresc.