Rezervele valutare ale Bancii Nationale a Romaniei (BNR) se situau la finele lunii noiembrie la nivelul record de 28,73 miliarde de euro, cu 335 milioane de euro mai mult decat la finele lunii septembrie, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei (BNR). Cresterea rezervelor valutare s-a datorat unor intrari de 2,693 miliarde de euro, in vreme ce iesirile au totalizat 2,358 miliarde de euro.

Aproximativ 2,13 miliarde de euro din totalul intrarilor au provenit din emisiunile de obligatiuni de stat in valuta vandute de Ministerul Finantelor.

Intrarile au fost reprezentate de modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, alimentarea conturilor Ministerului Finantelor Publice, venituri din administrarea rezervelor internationale.

In acelasi timp, iesirile au fost reprezentate de modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, plati, rate si dobanzi aferente datoriei publice externe directe si garantate de stat, plati din contul Comisiei Europene.

Rezerva de aur s-a mentinut la 103,7 tone. In conditiile evolutiilor preturilor internationale, valoarea acesteia s-a situat la 2,59 miliarde de euro.

Rezervele internationale ale Romaniei, valute plus aur, erau de 31,33 miliarde de euro la sfarsitul lunii noiembrie, fata de 30,74 miliarde de euro in luna anterioara.

Platile scadente in luna decembrie in contul datoriei publice externe, directe sau garantate de Ministerul Finantelor Publice, insumeaza 76 milioane de euro.