Odata cu plecarea sa din Romania, Patrick Gelin ofera un interviu excelent Ziarului Financiar. Daca pana acum interventiile bancherului au fost in cel mai bun caz anoste, declaratiile de ieri sunt neasteptat de sincere. Doua idei din acest interviu merita subliniate.

1. Daca recesiunea continua din diferite motive, adevarata criza pentru banci va veni anul viitor, pentru ca vor fi falimente de companii
Multi se intrebau unde sunt falimentele majore. Au existat cateva insolvente importante (gen Cuprom, Mivan Kier, Ozer) dar impactul lor este inca limitat, pe masura ce creditorii incearca sa vada ce se mai poate recupera.

Multe companii locale cat si multinationalele au inca rezerve din anii anteriori, iar restructurarile din sistemul privat au avut in multe cazuri efecte pozitive. Exista un mare DAR - companiile nu pot suporta oricat scaderea cifrei de afaceri; sub un anumit nivel de vanzari, datoriile devin o piatra de mormant. Acesta este punctul de inflexiune sesizat de Patrick Gelin, cand bilanturile firmelor se depreciaza iremediabil, dincolo de orice salvare, cu impactul de rigoare asupra bancilor.

Se impune o nuanta: filialele multinationalelor nu vor da faliment, din motive de imagine ci vor suferi "restructurari" sau relocari.

2. Nu putem subscrie fara limita titluri de stat pentru ca noi ca banca listata trebuie sa dam socoteala si actionarilor si analistilor care ne urmaresc expunerile si avem un plafon maxim chiar si pentru riscul suveran, care este redus.
Citeste mai mult si comenteaza pe Economia pe intelesul tuturor.