Economia Romaniei s-a contractat cu 0,6% in cel de-al treilea trimestru, arata datele Institutul National de Statistica (INS), care a revizuit datele initiale, ce indicau o scadere a Produsului Intern Brut (PIB) de 0,7%. Pentru primele noua luni din 2009, scaderea PIB a fost de 7,4%, mai mica decat cea inregistrata la sase luni, de 7,6%.

Valoarea PIB estimata pentru trimestrul trei a fost de 127,78 miliarde de lei, iar pentru primele noua luni ale anului a fost de 334,23 miliarde de lei.

Pe partea de formare a PIB, datele INS arata un avans de 15,1% al agriculturii fata de trimestrul anterior, in vreme ce activitatea din industrie a crescut cu 3,6%.

Activitatile financiare, imobiliare, inchirieri si servicii pentru intreprinderi au avansat cu 0,1%, iar categoria "valoarea adaugata bruta" a crescut cu 0,9%

Cea mai importanta scadere, de 5,5%, a avut loc in constructii, sector care in primele noua luni a inregistrat un declin de 17,4%. De asemenea, sectorul de comert, repararea automobilelor si articolelor casnice, hoteluri si restaurante, transporturi si telecomunicatii a scazut in trimestrul trei cu 2,6%, iar impozitele nete pe produs s-au diminuat cu 4,4%.

Categoria "alte activitati de servicii" a inregistrat un declin de 1,4%.