Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca emisiunea in format MP3

Ministerul Finantelor a atras peste 1,2 miliarde de lei prin obligatiuni pe 5 ani

Ministerul Finantelor a atras peste 1,2 miliarde de lei prin obligatiuni pe 5 ani. Plasamentul s-a făcut prin obligaţiuni de stat de tip benchmark, la un randament mediu anual de 10%, potrivit datelor bancii centrale. Astfel Finanţele şi-au depăşit ţinta anunţată iniţial pentru atragere de bani, cu aproape 30 de procente. La licitaţie au participat 13 bănci care au depus oferte în valoare de aproape 2 miliarde de lei. Pentru luna aceasta ministerul şi-a propus să adune 4,8 miliarde de lei prin titluri de stat, după ce până acum a emis de aproape cinci ori mai multe astfel de documente decat în intreg anul 2008. După primele 10 luni, deficitul bugetului este la 5,2% din Produsul Intern Brut estimat, potrivit ministrului interimar al Finanţelor, Gheorghe Pogea.

Economia Romaniei s-a comprimat cu 0,6% in trimestrul al treilea

Datele Institutului National de Statistică arată că instituţia şi-a revizuit uşor prognoza iniţială care indica o scadere a Produsului Intern Brut de 0,7%. Astfel, valoarea PIB-ului estimată pentru lunile iulie-septembrie a fost de aproape 128 de miliarde de lei, iar pentru primele noua luni de 334 de miliarde. A contribuit la rezultatul mai bun avansul mare al agriculturii, care a contrabalansat o creştere mică a activităţii din industrie. Activitatile financiare, imobiliare, inchirierile si serviciile au stagnat iar cea mai importantă scădere, a avut loc în constructii, comerţ, reparaţii, hoteluri şi restaurante, transporturi şi telecomunicaţii.

Romania, printre cele mai pesimiste state din Europa in ceea ce priveste afacerile

Firmele din Romania nu văd cu ochi buni afacerile în 2010. Companiile de la noi au trecut dintr-o extremă în alta, in ultimul an. De la exuberanţă în aşteptarile legate de evolutia business-ului, in 2009, la cele mai pesimiste asteptari din Europa pentru la anul. Diferente asemanatoare se mai inregistreaza in Cipru, Slovacia şi Croatia. In acelasi timp, companiile din tari precum Portugalia, Olanda, Danemarca sunt cele mai optimiste in ce priveste evolutia mediului de afaceri - arata un sondaj realizat pe 69.000 de companii din toata Europa de catre Asociatia Camerelor Europene de Comert si Industrie. Situatia difera considerabil intre economiile de dimensiuni mari ale Europei. Germania, Italia, Marea Britanie si Franta prezinta cifre pozitive din nou, pe cand Spania, spre exemplu, ramane la asteptari negative - arata cercetarea. In privinţa pietei fortei de munca, Romania este din nou printre cele mai pesimiste state. In zona euro, unul din trei respondenti considera ca 2010 va fi favorabil. Companiile din afara zonei euro sunt mai optimiste decat celelalte, 40% asteptandu-se ca anul 2010 sa fie mai bun pentru afaceri decat acest an.

Fitch: Sistemele bancare din Europa emergenta au in continuare probleme structurale

Sistemele bancare din Europa emergenta au in continuare probleme structurale. Raportul mare inregistrat intre credite si depozite in state precum Slovenia, Ungaria si Romania sunt semnele unei dependente crescute de finantarile de la grupuri mama, anunta Fitch Rating. O situatie cauzata, in parte, de structura actionariatului. Ca urmare a crizei economice globale, grupurile mama au finantat subsidiarele din Ungaria, tarile baltice si Romania, potrivit raportului Fitch. In document sunt analizate 12 state din regiune; o pozitie buna se inregistreaza in Turcia, Cehia, Slovacia si Polonia, unde sistemele bancare au un nivel ridicat de finantare si de flexibilitate a capitalului. La polul opus se afla Lituania, Letonia si Romania, ale caror sisteme bancare par sa depinda mai mult de garantii pentru imprumuturi, pentru protejarea fata de riscurile de creditare, potrivit raportului Firch.