Analist Moody's: Nu cred ca Romania va adopta euro in urmatorii zece ani
"Sansele ca Romania sa intre in zona euro la orizontul lui 2014 sunt mici. Eu nu cred ca Romania va adopta euro in urmatorii 10 ani, deoarece are probleme fiscale structurale care vor continua, iar Comisia Europeana si Banca Centrala Europeana (BCE) vor fi stricte in acest sens", a spus Orchard.
Pe de alta parte, el sustine ca in Romania nu este vizibila "vointa politica" de a corecta dezechilibrele economice in scopul adoptarii euro.
"Teoretic este posibil ca Romania sa ajusteze deficitul bugetar spre limitele impuse de UE, dar nu vad asemenea vointa. Nici clasa politica, nici populatia nu par sa-si doreasca asta. In unele tari, adoptarea euro are importanta in plan politic. De exemplu in Estonia, unde guvernul a facut reforme pentru a putea adopta euro. In Romania nu exista o dezbatere in acest sens", a mai spus analistul Moody's.
Agentia de evaluare financiara prognozeaza un deficit bugetar de 8,5% din PIB in Romania in 2009. Autoritatile romane s-au angajat, prin acordul cu FMI si UE, sa se incadreze in acest an intr-o tinta de deficit bugetar de 7,3% din PIB, urmand ca in 2010 sa il reduca la 5,9% din PIB.
Potrivit Tratatului de la Maastricht, unul dintre criteriile principale pentru adoptarea euro este limitarea deficitului bugetar la 3% din PIB.

Fascinanta legătură dintre spionaj și tehnologie: de la datele stocate în ADN-ul uman, la falsul turn GSM din aeroport care-ți fură informațiile din telefon
Dan Amariei, la 20 de ani de la lansarea albumului Omul cu Șobolani – „Ne punem în cap”: „Existau niște locuri cu un farmec mișto, cum ar fi Lăptăria sau Motoarele, genul de locuri care nu cred că vor mai exista vreodată”
VIDEO REPORTAJ Libearty Sanctuary, cel mai mare sanctuar de urși bruni din Europa/ Care este populația reală de urși? Cât de mare ar trebui să fie ea?
Paradoxul pandemiei: internările s-au prăbușit în 2020, dar numărul infecțiilor nosocomiale a crescut față de 2019 - date oficiale la nouă luni
De ce căutăm urme de viață pe Marte și ce ar însemna pentru omenire dacă le-am găsi
Eventual sa fim ajutati serios in acest sens de Uniune, atunci poate il adoptam si mai repede (de zece ani).
Totusi, din 2012 pana in 2014 va fi adevarata curba de sacrificiu! Deficitul de cont, somajul si inflatia vor fi tinute in frau cu forta. Stiti cum e posibil? Moare consumul intern!
Cine stie ce manevre cu cursul de schimb vor sa influenteze ...
Sau poate vor sa-l salveze pe prietenul petrol lampant de la FALIMENT?