Sansele ca Romania sa adopte euro in calendarul stabilit sunt mici, din cauza problemelor fiscale structurale si a faptului ca vointa politica in acest sens este slaba, a declarat Kenneth Orchard, analist Moody's, citat de NewsIn. Acesta este de parere ca Romania nu va adopta moneda euro in urmatorii zece ani.

"Sansele ca Romania sa intre in zona euro la orizontul lui 2014 sunt mici. Eu nu cred ca Romania va adopta euro in urmatorii 10 ani, deoarece are probleme fiscale structurale care vor continua, iar Comisia Europeana si Banca Centrala Europeana (BCE) vor fi stricte in acest sens", a spus Orchard.

Pe de alta parte, el sustine ca in Romania nu este vizibila "vointa politica" de a corecta dezechilibrele economice in scopul adoptarii euro.

"Teoretic este posibil ca Romania sa ajusteze deficitul bugetar spre limitele impuse de UE, dar nu vad asemenea vointa. Nici clasa politica, nici populatia nu par sa-si doreasca asta. In unele tari, adoptarea euro are importanta in plan politic. De exemplu in Estonia, unde guvernul a facut reforme pentru a putea adopta euro. In Romania nu exista o dezbatere in acest sens", a mai spus analistul Moody's.

Agentia de evaluare financiara prognozeaza un deficit bugetar de 8,5% din PIB in Romania in 2009. Autoritatile romane s-au angajat, prin acordul cu FMI si UE, sa se incadreze in acest an intr-o tinta de deficit bugetar de 7,3% din PIB, urmand ca in 2010 sa il reduca la 5,9% din PIB.

Potrivit Tratatului de la Maastricht, unul dintre criteriile principale pentru adoptarea euro este limitarea deficitului bugetar la 3% din PIB.