In timp ce in Romania inca se mai digera rezultatul alegerilor, economia evolueaza intr-un alt context. Recesiunea din Vest a fost atenuata de un incredibil stimul public. Mai pe scurt, guvernele au pompat bani in economie, impreuna cu FED sau BCE. Deja ne aflam in perioada cand se doreste retragerea ajutorului public din economie, deoarece datoriile publice dau semne de nesustenabilitate.

BCE a dat semnale de schimbare a politicii monetare. Ramane o mare intrebare - cum vor rezista economiile dezvoltate cand balonul de oxigen al stimulului public se va intrerupe?

Zona EURO are deja o vulnerabilitate majora - Grecia; este o lectie pentru BNR si politicienii romani in primul rand: nu poti minti (economic) pentru a intra in zona euro, nota de plata vine inevitabil. Astazi, Grecia este foarte aproape de un faliment suveran, cu efecte asupra increderii in zona euro si a rezistentei altor state slabe: Portugalia, Irlanda, Spania.

In contextul acestui climat instabil este nevoie de o lectie data "elevilor problema", care cred ca bugetele nationale sunt pusculite pentru politicienii zilei si se regleaza din pix. Sper ca aceasta lectie sa fie Grecia, nu Romania sau alta tara din Europa de Est. Aceasta lectie ar avea rolul de a evidentia slabiciunea economiei mondiale si de a scoate de pe agenda strategiile de reducere a stimulului fiscal.

Citeste mai mult si comenteaza pe Economia pe intelesul tuturor.