Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca emisiunea in format MP3

FMI: Vom veni in Romania când autoritatile vor fi pregatite

Romania a intrat in criza din cauza unor vulnerabilitati care puteau fi observate din 2008, a declarat Tonny Lybek, reprezentantul FMI pentru Romania si Bulgaria, referindu-se la deficitul de cont curent, datoria publica, dar si alte dezechilibre. Reprezentantul FMI a mai explicat ca exista patru piloni pe care strategia de iesire din criza trebuie sa se bazeze: initiativa de coordonare a Bancii Centrale Europene, cateva masuri fiscale care sa asigure sustenabilitatea si predictibilitatea, o politica monetara care sa asigure stabilitatea preturilor si o politica fiscala restrictiva.

Fondul Monetar Internaţional nu a fixat o dată pentru o nouă misiune la Bucureşti, dar este gata să trimită oficialii atunci când şi autorităţile locale vor fi pregătite, a mai spus Tony Lybek.

Afacerile si productia industriala au crescut in octombrie

Productia industriala a crescut in luna octombrie cu 3,6% fata de luna precedenta, datorita avansului din toate sectoarele industriale, potrivit datelor Institutului National de Statistica.

Totodata, cifra de afaceri din industrie s-a majorat cu 0,5%, sustinuta de cresterea din industria prelucratoare. Comparativ cu luna anterioara, productia industriala a crescut in octombrie cu 3,6%, in urma avansului cu 7,1% a productiei si furnizarii de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, in vreme ce productia din industria prelucratoare si din industria extractiva s-a majorat cu 3,2%, respectiv 2,7%.

Pe marile grupe industriale s-au inregistrat cresteri in industria bunurilor de uz curent (+6,5%), industria bunurilor de capital (+4,6%), industria energetica (+3,4%), industria bunurilor intermediare (+1,5%). Industria bunurilor de folosinta indelungata a scazut cu 3%.

Presedintele BCR: Creditele in lei se vor ieftini, cele in euro s-ar putea scumpi

Creditele de consum pentru persoanele fizice ar putea scadea iar cele pentru companii ar putea creste, mai ales in cazul celor cu destinatia investitii, declara preşedintele BCR, Dominic Bruynseels. Potrivit acestuia, in ansamblu cresterea creditului va fi in 2010 de o singura cifra, situatie cu care "ar trebui sa ne obisnuim". Bruynseels a declarat ca anul viitor, o masura economica utila ar fi extinderea programului Prima Casă şi în cazul apartamentelor nefinalizate. Presedintele BCR estimeaza pentru 2010 dobanzi mai mici la lei si mai mari la euro.

Criza a redus de sase ori profiturile sistemului bancar din Romania

Profitul net al sistemului bancar local se va situa in acest an la cel mult 200 milioane euro, fata de 1,2 miliarde euro cat se inregistra anul trecut, declara Petre Bunescu, directorul general adjunct al BRD.

Potrivit lui Bunescu, acest nivel al profitului net este mic, comparativ cu volumul activelor şi pasivelor bancare (82 miliarde euro), dar acţionariatul strain a continuat sa investeasca in bancile pe care le opereaza in Romania.

Agentia europeana de reglementare din domeniul energiei va avea sediul la Ljubljana

Statele membre ale Uniunii Europene au decis ca sediul noii Agentii pentru Cooperarea Autoritatilor de Reglementare din Domeniul Energiei sa fie la Ljubljana, in Slovenia. Decizia a fost luata de ministrii europeni ai energiei, reuniti la Bruxelles.

Pentru gazduirea agentiei au candidat trei state: Slovenia, Romania si Slovacia. Slovenia a fost declarata favorita inca din iunie, primind sprijinul a zece tari UE, in timp ce Slovacia avea opt sustinatori, iar Romania doar sapte.