BNR a cheltuit in luna noiembrie pentru sustinerea leului circa 400 mil. euro, iar dobanzile la imprumuturile in lei s-ar putea reduce in viitorul apropiat, pe fondul unui control mai bun al lichiditatilor de catre Banca Centrala se arata intr-un raport al unei banci comerciale.

BNR a platit in acest an Finantelor circa un miliard de lei reprezentand impozitul de 80% pe care banca centrala il plateste pentru profitul realizat, acesta fiind generat in special de operatiunile de piata.

"Castigul nu l-am facut din administrarea rezervei, ci din operatiuni de piata. Acum 3-4 ani, randamentul pentru administrarea rezervei valutare era peste 4%, acum abia daca mai avem 0,75%. Am inceput sa pierdem din administrarea rezervei", a declarat Isarescu pentru agentiile de presa prezente la Sinaia.

Guvernatorul a reamintit ca, inainte de a plati impozit, BNR trebuie sa foloseasca profitul realizat pentru a acoperi in intregime pierderile din anii precedenti, incepand sa plateasca in 2009 impozit pentru profitul realizat incepand cu luna mai.

Banca Nationala a Romaniei a obtinut anul trecut un profit net de 900 milioane euro, in crestere de peste sapte ori fata de rezultatul inregistrat in 2007. Totodata, in primele trei luni din 2009, banca a raportat un profit de 837 milioane euro.