Nicolae Cinteza (BNR): "Perceptia de risc a bancilor este foarte ridicata. Companiile abuzeaza de practica declararii insolventei"
"Putem sa previzionam orice cu exceptia a 2 lucruri: frauda si starea de insolventa. In acest moment, perceptia de risc e atat de mare incat practic a determinat sistarea creditarii", a declarat Cinteza.
Reprezentantii bancilor s-au plans la BNR, potrivit acestuia, ca bancruta frauduloasa nu functioneaza in Romania: "Se iau credite, nimeni nu mai controleaza la ce se folosesc, apoi se declara in insolventa; nimeni nu mai actioneza impotriva administratorului firmei sau cine a folosit creditul in interes personal".
Cinteza a mai spus ca numarul de 120.000 de firme care au fost inchise in 2009 este foarte mare: "Daca vrem sa continuam acordul cu Fondul trebuie sa luam niste masuri. Bancile s-au orientat cu precadere catre indivizi cu un serviciu stabil; urmeaza restructurarea sectorului bugetar care va produce necazuri".
Potrivit acestuia, influenta concedierii a 20% din bugetari va fi foarte mare. "Nu numai din cauza cresterii creditelor neperformante. Cea mai mare suma vine din deprecierea garantiilor", a explicat reprezentantul BNR.

Șansa ratată a PNL și perpetuarea dezastrului urbanistic din București
Soarta Măsurii 3 pentru finanțarea IMM-urilor a devenit incertă / Ministrul economiei nu vrea să spună ce se întâmplă cu proiectele depuse de firme
Irina Alexe, o fostă polițistă, pensionată la 42 de ani, a fost numită, până la urmă, secretar de stat în Ministerul de Interne
Moștenirea Gabrielei Firea pentru Nicușor Dan: Primăria Capitalei mai are de plătit circa 165 de milioane de lei pentru autobuzele Otokar cumpărate în 2018
Câți români și-au suspendat ratele și ce soluții s-au găsit pentru cei care gâfâiau la plata ratelor înainte de pandemie Vezi ce spun reprezentanții principalelor bănci
si sa intrebe poporul daca bancile trebuie obligate sa dea credite rrrrromanilor !
Eu va anunt ca voi vota DA.
Si nu numai la mine in cartier
ci si pe la vreo 14 sectii speciale.
legislatia actuala permite mici siretlicuri... cum ar fi insolventa pentru a scapa de aceste datorii
si mie mi-ar fi frica sa ofer credit unor firme care nu sunt controlate...si sa raman dupa aceea cu buza umflata
ce trebuie schimbat este modul in care firmele sunt controlate in legatura cu modul de utilizare a creditelor
In orice caz, nu trebuie sa plangem de mila Alpha bank. Grecia e falimentara deja si fara ajutorul nostru, de luni bune e cu un picior in groapa si zilele trecute le-au redus si ratingul.
Hai sa le mai dea si lor FMI un ajutor. Chit ca vor sau nu, la fel ca in cazul nostru. Sa mai prelungim nitzel situatia, cat mai exista FMI sau FED. Din fericire nu foarte mult... :)
Adica Parlamentul , Presedintele si Guvernul tre sa asculte de popor
i niste bancheri verosi
(un fel de moguli ai banilor)
pot sa ne rada in nas ?
PS. Hai ca m-ai enervat ! daca se face referendumul cu Credite la tot rrrrromanul,
dupa ce votez de 15 ori in Ro, o sa iau o cursa low coast si mai bag niste voturi si la sectiile speciale din Italia ale Fratelui William Branza.
Fiecare-si trage cireasa pe turta lui.