Interviu

Lucian Croitoru: In 2010, cresterea economiei va duce la cresterea veniturilor bugetare/ Creditarea se va relua, dar modest, nu la ritmul din anii precedenti

de Ioana Morovan     HotNews.ro, EurActiv.ro
Joi, 10 decembrie 2009, 17:34 Economie | Finanţe & Bănci


Lucian Croitoru
Foto: AGERPRES
O expansiune a creditarii nu va urma in curand iar acesta este un lucru bun. Economia Romaniei isi va reveni, usor, in 2010 iar adoptarea monedei euro trebuie facuta dupa rezolvarea mai multor aspecte, intre care pregatirea si informarea publicului, iar BNR a inceput sa faca demersuri in acest sens. Despre acestea si alte probleme economice relevante a vorbit Lucian Croitoru, consilier al Guvernatorului BNR Mugur Isarescu, intr-un interviu acordat HotNews.ro/EurActiv.ro cu ocazia seminarului EU COFILE organizat de Alpha Bank, Asociatia Romana a Bancilor si BNR.

Rep: Ati declarat ca in Romania cresterea va fi reluata tot prin cresterea consumului, care nu poate fi realizata decat prin reluarea creditarii. Exista pericolul unei expansiunii necontrolate a creditarii, din nou, precum in perioada premergatoare crizei?

Lucian Croitoru: Nu cred ca se va relua creditarea in mod nesustenabil. Cresterea creditarii va fi relativ modesta in 2010, nu va fi la ritmul din anii trecuti. Intrarile masive de capital, concomitente in multe tari, care au avut loc pana in 2008, tocmai s-au incheiat. O expansiune a creditarii nu va urma curand si acesta este un lucru bun.

Rep: Sunt necesare masuri preventive ale BNR pentru a nu se ajunge la o expansiune necontrolata a creditarii si implicit a consumului?

Lucian Croitoru: Toate politicile de oprire a influxurilor de capital pe care le-a adoptat BNR in trecut au fost ineficiente. Cu greu te poti opune intrarilor de capital. De exemplu, dupa cum stiti, rata rezervelor minime obligatorii crescuse la 40%. Daca puteti sa credeti, 2/3 din capitalurile din perioada 2004-2008 au intrat in Romania dupa cresterea acestei rate. Bancherii gasesc tot felul de metode, daca doresc.

Ceea ce am explicat este ca rata de crestere economica este mai apropiata de rata de crestere a consumului decat de cea a investitiilor. Economia Romaniei se bazeaza preponderent pe consum, ca in toate tarile; cresterea va fi prin reluarea consumului - nu poate fi altfel si este de dorit sa ramana in limite sustenabile. In acelasi timp, mai exista o perspectiva, cea a productiei si exporturilor; trebuie privit din ambele perspective.

Rep: Pot fi gasite alte motoare ale cresterii, spre exemplu exporturile? Exista studii, spre exemplu la BNR, care sa arate pe ce sectoare s-ar putea concentra investitiile pentru a ne face mai competitivi la export?

Lucian Croitoru: Nu cred ca s-au pierdut piete de export si intuitia mea este ca nu se vor pierde. Pur si simplu a stagnat cererea. Motoarele, din punct de vedere al productiei, vor fi aceleasi: industria prelucratoare, agricultura, constructiile. Acum observam ca sectorul constructiilor inca scade, dar scade pentru ca inceput scaderea mai tarziu. Dar nu vad o schimbare in structura PIB-ului, sectoarele de baza vor fi aceleasi. Nu cred ca este nevoie de studii ale autoritatilor, fie si Banca Nationala, pentru a stabili unde sa se indrepte investitorii. Niciodata Bancile Centrale sau Guvernele nu stiu acest lucru mai bine decat piata.

Rep: Ce probleme are Romania acum?

Lucian Croitoru: Romania are o problema cu gradul mic de intermediere financiara. Raportul credite/depozite este destul de mare, in Romana, fata de alte tari, ceea ce nu este un lucru bun. Bancile au incercat sa echilibreze raportul si au aparut ofertele extrem de avantajoase la depozite, cu dobanzi mari. Apoi, Banca Nationala a atras atentia ca aceste dobanzi trebuie totusi reduse fiindca implica si niste costuri foarte mari.

Recent, au fost reduse, iar revenirea la dobanzi mai mici la depozite se face cu o viteza relativ buna. Scaderea dobanzilor la credite se face destul de rapid. Totusi, bancherii invoca pe buna dreptate unele motive, intre care sistemul de constituire a provizioanelor care se face deocamdata dupa legea romaneasca, legislatia straina fiind mai flexibila. Dar ne vom adapta si noi, in urmatorii 2 ani.

Rep: Ce va asteptati sa se intample in 2010?

Lucian Croitoru: Primele doua trimestre vor fi problematice. Va reveni cresterea economica spre finalul anului si va fi undeva in jur de zero, poate foarte putin peste zero. Sistemul bancar va relua treptat creditarea, cu accent pe imbunatatirea portofoliului.

Rep: Cum comentati faptul ca firmele din Romania erau anul trecut cele mai optimiste din Europa iar pentru 2010 asteptarile au trecut in extrema cealalta, sunt cele mai pesimiste - potrivit unul studiu recent la nivel european?

Lucian Croitoru: Explicatia este ca la noi recesiunea a inceput mai tarziu si implicit companiile au realizat acest lucru mai tarziu, de asemenea, si redresarea va fi reluata cu intarziere.

Rep: Care este viziunea dv. legata de adoptarea monedei euro? Va fi in 2015? Se poate face mai curand?

Lucian Croitoru: Pentru aderarea la euro trebuie sa fim suficient de pregatiti, iar acum nu suntem. Pentru trecerea la euro este nevoie de luarea in calcul a trei aspecte. Primul, un efort masiv de pregatire si informare a publicului. Al doilea: dat fiind ca Romania practic va ceda politica monetara, trebuie sa existe totusi o convergenta a economiei cu economia UE. Al treilea aspect: atunci cand renunti la moneda nationala, practic, renunti la doua canale de ajustare: rata de schimb si dobanzile. Ramai numai cu ajustari posibile pe piata bunurilor si piata muncii, iar acestea pot fi destul de dure.

Rep: Ar fi binevenita o relaxare a criteriilor de convergenta? Se discuta, spre exemplu, despre deficitul bugetar.

Lucian Croitoru: Nu ne putem compara cu statele vestice care, observam, au acum deficite bugetare mari. Aceste state au furnizat ajutoare financiare, dar deficitele au crescut numai pe perioada crizei, iar fondurile se vor intoarce rapid la stat. La noi, deficitul va scadea foarte greu de la 8%, pentru ca avem probleme structurale. Acestea pot provoca "dureri" mai tarziu, odata intrati in zona euro. Deci nu cred ca ar fi foarte oportuna relaxarea conditiei de deficit bugetar.

Rep: Cum se va reduce deficitul bugetar, anul viitor? Mai exact, cum se vor reduce cheltuielile bugetare si, mai ales, ale administratiei locale care, asa cum a spus FMI, sunt greu de controlat?

Lucian Croitoru: Acordul cu FMI impune autoritatilor locale niste norme de cost, anumite standarde. Nu stiu daca acestea se si aplica. Din pacate, legea le permite sa faca cheltuieli cand doresc. Mai este si problema salariilor care trebuie rezolvata, si problema competentelor in sectorul bugetar. Aceste reforme trebuie facute. Pe de alta parte, cresterea economiei, in 2010, va duce la cresterea veniturilor bugetare.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1619 vizualizari

 • 0 (8 voturi)    
  really? (Joi, 10 decembrie 2009, 18:23)

  andrei [anonim]

  Crestere economica in 2010? Cai verzi pe pereti :) Cateva motive pentru care cred ca cel mai devreme cresterea consistenta si reala va veni prin 2012 poate:

  1. In Romania criza s-a instalat cu un decalaj de vreun an fata de Irlanda, Irlanda sau SUA, iar ea de fapt incepe sa se agraveze in sectorul financiar (vezi reverberatiile din Grecia, Dubai, tarile baltice)

  2. Guvernantii de orice culoare nu au fermitatea si responsabilitatea de a reduce cheltuielile din administratie si institutii publice

  3. Sunt nenumarati sefi si angajati din agentii si departamente guvernamentale, regii, firme de consultanta si diverse firme private care traiesc pe banul public, iar investitiile in dezvoltare, cercetare si productie sunt aproape de 0.

  Dl. Croitoru incearca desigur sa dea un impuls pietei, dar putin realism nu ar strica.
  • -3 (7 voturi)    
   Tu vorbesti in calitate de.. ??? (Joi, 10 decembrie 2009, 18:33)

   Catalin [anonim] i-a raspuns lui andrei

   Te-ai trezit economist sau erai..??Spune-ne cine esti ce stii sa faci, sh-apoi spunetzi si parerea.!!
   ..Sau esti din aia de-l cred pe Antonescu un foarte bun Premier!!!
   • 0 (2 voturi)    
    economia ca pseudostiinta (Joi, 10 decembrie 2009, 23:36)

    john [anonim] i-a raspuns lui Catalin

    Domnul Croitoru, ca reprezentant al BNR incearca sa ne convinga ca vom putea sa revenim pe crestere dupa terminarea crizei.

    Din fericire pentru planeta, acest lucru nu este posibil, deoarece intr-un sistem cu resurse finite (planeta noastra) este imposibil sa ai crestere economica de la an (crestere exponentiala).

    Problema e ca actuala constructie economica exact pe o astfel de crestere nesustenabila se bazeaza. Sistemul economic actual ori creste, ori se dezumfla, nu are si o stare de echilibru.

    De asemenea nivelul datoriilor in sectorul public si privat a atins niste cote foarte mari astfel incat majoritatea banilor merg spre plata ratelor, sufocand economia.

    Si daca te intrebi in ce calitate imi exprim parerea, in calitate de investitor care a prevazut criza si in calitate de inginer si om de stiinta.

    Fratilor, economia mondiala este in plin proces de echilibrare, care va dura multi ani.

    Orice plan care se bazazea pe cresterea consumului prin reluarea creditarii este sortit esecului deorece pe termen lung NU POTI SA CONSUMI MAI MULT DECAT AI.

    Legea conservarii energiei impiedica acest lucru. Cine nu intelege asta ori e prost, ori economist.
 • +5 (11 voturi)    
  Prim-ministru (Joi, 10 decembrie 2009, 18:30)

  h.l. [anonim]

  Pacat ca nu a ajuns prim-ministru. Aveam nevoie de un asemenea om.Interesele politicienilor sunt deasupra intereselor tarii.
  • 0 (2 voturi)    
   Croitoru (Joi, 10 decembrie 2009, 21:12)

   MARCU [anonim] i-a raspuns lui h.l.

   Poti sa o mai spui odata . Ar fi fost un premier excelent , omul are habar de ce inseamna economie.
 • 0 (6 voturi)    
  Il avem pe Crin prim ministru,ne 'repereaza' el (Joi, 10 decembrie 2009, 19:49)

  urania [utilizator]

  Nicio problema: il avem pe Crin Antonescu prim ministru al eternei coalitii majoritare!!! Doamne, unde a ajuns iresponsabilitatea si nesimtirea celor de la PSD + PNL + UDMR + WC Tudor si restul... Asta e linistea promisa in campania electorala? Geoana si ai lui au uitat ca s-au terminat alegerile? Partidul care a dus frauda electorala 'pe cele mai inalte culmi de prosperitate si progres' - vorba lui Ceasca - a ajuns sa reclame fraudarea alegerilor? Nu-i intereseaza ca nu avem guvern, ca e criza economica mondiala si nationala, ca bugetul pe 2010 nu este votat, celelalte legi asumate de guvernul Boc sunt in 'stand by' la parlament sau ca expira termenul acordat de FMI! Ambitiile personale si de partid, ura si dispretul fata de cei care i-au votat sau nu = asta este scopul PSD-ului si PNL-ului! Vor plati pt tot cat de curand! Cat va mai merge cu galeti rosii si pungi cu faina? Chiar nu sunt in stare sa inteleaga ca ne-am saturat de ei si de tot scandalul pe care l-au provocat?
  • -1 (3 voturi)    
   Nu ei au provocat criza (Vineri, 11 decembrie 2009, 7:46)

   gicu [anonim] i-a raspuns lui urania

   Singurul vinovat e Basescu, acest nemernic, care a creat acest haos pe scena politica romaneasca. Asta a facut peste tot, Flota, Partid, Primarie, Guvernele Ciorbea, Radu Vasile, acum asta face cu toata tara. Cei care l-au votat vor vedea ce au votat. din pacate vor suferi si ceilalti care nu l-au votat. Bine ca astia, japitele, prostii si cei plecati prin meleaguri straine, marii patrioti ne-au decis soarta. Sa ne conduca un marinar nesimtit pt inca 5 ani. Ne-a ciuruit pe toti si ne va ciurui in continuare, pana cand stingem lumina in tara asta.
   • 0 (0 voturi)    
    respecta si vei primi respect, altfel... (Vineri, 11 decembrie 2009, 11:13)

    urania [utilizator] i-a raspuns lui gicu

    Se vede ca urmaresti de cel putin 2 ani antenele si irealitatea...folosesti aceleasi clisee verbale. Asa crezi, ca 'japitele, prostii si cei plecati prin meleaguri straine' ti-au decis tie soarta? In primul rand controleaza-ti cuvintele si nu jigni pt vei primi raspunsuri in aceeasi maniera! Plus ca nimeni nu are dreptul sa-i judece pe cei care in mod democratic si-au exprimat crezul si vointa prin vot. Ca el nu corespunde cu al tau si al altora ca tine, asta e altceva ce tine de 'democratie'. Ne-am dorit-o si trebuie sa o acceptam pt ca democratie nu inseamna ca lucrurile trebuie sa fie numai cum crezi si vrei tu!
    • 0 (0 voturi)    
     pentru Urania (Sâmbătă, 12 decembrie 2009, 0:49)

     gicu [anonim] i-a raspuns lui urania

     Uite, in final am gasit un om care vb civilizat. Pe acest site, pe care-l citesc cu interes, daca nu esti de acord cu postacii de aici, ori esti injurat, ori iti dau minusuri. Ai amintit de Irealitatea si Antene. Acum fara suparare,Antenele si Realitatea sunt posturi mult mai serioase decat B1 SI OTV. Acum sincer, Otv-ul sau emisiunea Nasul ti se par echidistante, sincere, corecte? aceste canale nu apartin unor moguli? Basescu si Pd-l nu are comunisti, moguli, sponsori, mafioti? Chiar si fiica sa a acceptat ideea ca tata l-a ajutat sa se angajeze la firma unde era platita cu 3500 euro." Nu vi se pare normal?" spunea ea mandra. Asta nu e nepotism pe fata? Si da, as fi vrut o schimbare, pentru ca asta e regula democratiei, si nu un presedinte ales, prin frauda, pe viata. Acum astept modificarea constitutiei ca presedintele Romaniei sa aiba 3,4,5 n mandate. Prin 2012 sigur va intra in vigoare. Si orice ai spune , in criza asta economica era mai benefic un guvern Johannis decat Videanu, Udrea, Berceanu si activistul Boc. Guvernul Boc a fost cel mai slab guvern din ultimii 20 de ani. Eu eram un anti psd-ist convins, dar vazand acest guvern, sa stiti ca am inceput sa suspin dupa Vacaroiu, si sa nu mai spun Nastase. Cel din urma e de 10 ori mai bun decat Boc, vrejul de fasole. Acum raul a fost facut, asteptati lupta lui Base cu mogulii, stati linistiti ca nimeni nu va pati nimic, coruptia va inflori, iar economia se va prabusi incet, dar sigur. Dupa 5 ani mai vb. si facem un bilant, unde am fost in 2004 , apoi in 2009 si in final in 2014. Omul asta nu poate face nimic bun, constructiv, asta s-a nascuta sa distruga, sa se razbune, sa dea cu pumnii si la propriu si la figurat.
 • 0 (2 voturi)    
  Realitatea anului 2010 (Joi, 10 decembrie 2009, 22:11)

  Lucian [anonim]

  Am gasit un articol care explica situatia din Romania la ora actuala, in plan financiar. Pe mine m-a pus pe ganduri. Cititi si astept apoi comentariile voastre

  In ultimele zile observ miscari dar si declaratii ingrijoratoare venite din partea celor mai buni specialisti in finante din Ro.
  Am gasit un site unde este explicat acest fenomen. E grav! Cititi si spuneti-va parerea pe urma:

  http://lorylex.wordpress.com/2009/12/07/planul-bancherilor-straini-pentru-romania-anului-2010-grav-dar-predictibil/
 • -2 (2 voturi)    
  ca nuca'n perete (Joi, 10 decembrie 2009, 23:04)

  gheorghe [anonim]

  domnul croitoru e optimist pentru ca exista un plan; unul ajutat de parghiile inevitabile ale economiei de piata din timpul unei recesiuni.
  pe scurt, secretul cresterii economice de anul viitor va fi inflatia... adica vom avea inflatie, vom avea deci si crestere economica chiar daca nu una reala. si oricum inflatia reala va fi substantiala, nu cea calculata la 'cosul zilnic'
  pe cei cu bani ii va durea in bascheti, pe cei cu putini bani o sa-i usture...
  altfel, vad multi 'specialisti' care 'comenteaza'
  sunt curios unde au invatat ei, din ce carti de economie mondiala au citit si desprins idea ca trebuie concediati oameni pentru a trece peste criza...


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by