Doar un roman din 5 are incredere in banci atunci cand ia decizia de a economisi, iar 14% dintre cei care economisesc isi tin banii in casa, arata datele unui studiu facut de Metro Media Transilvania, la cererea Fondului Roman de Garantare a Depozitelor. "Increderea in sistemul financiar-bancar este legata puternic cu tendinta de economisire, cei care sunt siguri ca vor reusi sa economiseasca in urmatoarele 12 luni fiind si cei care au o incredere ridicata in institutiile de credit, iar cei care declara ca nu vor economisi au putina incredere in banci", se mai arata in concluziile documentului.

Un roman din doi admite ca nu are din ce economisi si doar unul din 10 recunoastea ca pune bani deoparte fara prea mari eforturi, mai arata datele studiului. Potrivit sondajului, fata de anul trecut, 37% economisesc mai putin, in medie cu 144 lei/luna.

40% dintre respondenti prefera sa economiseasca pentru o perioada mai mica de 1 an, in timp ce 34% prefera sa economiseasca pentru o perioada de cel putin 1 an, mai arata sondajul facut de Metro Media Transilvania.

Iata cele mai importante concluzii ale studiului:

  • Economiile sunt tinute in casa (14%),  depozite in lei (14%), conturi curente in lei (10%), si carduri de debit (8%). Desi aceasta ierarhie este similara cu cea din 2008 si 2007, se remarca proportia mai redusa a pastrarii banilor in casa (de la 33% in 2007, la 21% in 2008 si 14% in 2009) dar si a depozitelor in lei (de la 21% in 2007, la 17% in 2008 si 14% in 2009), mai arata datele studiului.
  • Intentiile de economisire pentru anul urmator sunt doar mici corectii ale comportamentului de economisire actual, cu un plus pentru intentia de a economisi mai mult prin depozitele in euro si in lei.
  • In alegerea instrumentului de economisire, cei care economisesc urmaresc cel mai mult ca suma plasata sa fie garantata (30%), institutia unde se depun banii sa fie sigura (17%), castigul obtinut sa fie mai mare (23%).
  • In alegerea unei banci conteaza, in primul rand, ratele dobanzilor, garantiile oferite de banca respectiva, marimea comisioanelor practicate si increderea in banca respectiva, ierarhie similara cu cele din 2008 si 2007.
  • 51% dintre cei care au sau au avut un cont bancar prefera relatia cu o singura banca, in timp ce 8% prefera relatia cu mai multe banci, motivand-o in special prin nevoia de siguranta pentru economii sau prin ofertele personalizate oferite de diferite banci.
  • 26% dintre cei care detin sau au detinut conturi in banci sunt interesati de situatia financiara a bancilor si de conditiile sistemului financiar, in timp ce 39% sunt putin sau foarte putin interesati.
  • 39% s-au informat despre situatia financiara a bancii unde aveau depozite, in timp ce 50% nu s-au informat, in mare masura din cauza lipsei de interes.